Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.07.2023 17:55:42

Harvardský průmyslový holding aneb v pátek se uskuteční letos již druhá valná hromada. Akcionáři bývalých Harvardských investičních fondů se nicméně k penězům stále ještě nedostanou

V pátek 21. července se od 10 hodin v Praze v Hotelu Olšanka má uskutečnit letošní již druhé setkání akcionářů společnosti Harvardský průmyslový holding (HPH). Vlastně poprvé po více než čtvrtstoletí coby již jako běžné firmy, když na letošní dubnové valné hromadě akcionáři fakticky rozhodli o vystoupení z likvidace. Tehdy vedením prezentovaná vize nabídnout na další valné hromadě akcionářům ke schválení odkup vlastních akcií se však dostala zatím k ledu. Dva minoritní akcionáři totiž v květnu nepravomocně uspěli u soudu ohledně neplatnosti zvýšení základního jmění z roku 2021. Panuje tak vlastně výrazná nejistota k tehdy vydaným 6,25 mil. nových akcií HPH. Akcionáři v současnosti mají shodou okolností primárně rozhodovat naopak o snížení základního jmění. Nicméně to nesouvisí s navyšováním kapitálu z posledních let, ale s dávnými transakcemi spojenými s Viktorem Koženým.

Do majetku HPH se totiž podařilo získat zhruba 799 tis. vlastních akcií. Ty pocházejí z majetku HUSKY TRADING, tedy kyperské společnosti spadající do impéria firem Viktora Koženého, resp. právně jeho matky Jitky Chvatíkové. Dřívější žaloba největšího akcionáře HPH Vlastimila Jiříka na určení vlastnického práva akcií HPH, původně Sklounionu, zkrátka uspěla. HUSKY TRADING měla postupovat protizákonně, tedy akcie nabýt neplatně, potažmo tak ani nikdy nebýt akcionářem. Vzhledem k historickým dalším aktivitám této firmy ve spojitosti s HPH, může mít rozhodnutí také další dopady.

Vedení HPH se každopádně rozhodlo navrhnout akcionářům o zmiňované získané akcie snížit základní jmění společnosti. Zatímco dřívější navyšování kapitálu přineslo pro akcionář výrazné tzv. ředění na majetku, tentokrát by tomu tedy bylo naopak. Majetek firmy by připadal na menší počet akcií. V současnosti má HPH vydáno necelých 46,14 mil. akcií. V případě souhlasu akcionářů by tak došlo k redukci o necelá 2 %. Připomenout lze, že HPH již jednou o vlastní akcie základní jmění snižovala a to výrazněji. V roce 2018 se totiž podařilo získat od společností BERIO HOLDINGS a HARMS HOLDING celkem přes 1,578 mil. akcií HPH, o které se pak tedy jejich zrušením základní jmění snížilo.

Odměny pro vedení

V souvislosti s koncem likvidace mají akcionáři na páteční valní hromadě ještě posvětit nové smlouvy týkající se působení jak členů představenstva, tak dozorčí rady. Několikastránkové dokumenty kromě např. specifikovaných povinností členů zmiňují samozřejmě i výši odměny. Každý člen představenstva HPH by si tak měl přijít na měsíční odměnu ve výši 110 tis. korun, zatímco člen dozorčí rady na 12 tis. korun. V souhrnu, bez zahrnutí odvodů, by tak mzdové náklady pro management měly ročně dosahovat 4,4 mil. korun.

Administrativní správa Trustů již přímo pod HPH

Jak už jsme dříve informovali např. v článku Harvardský průmyslový holding po čtvrt století vystoupil z likvidace, pod kontrolu HPH se podařilo získat společnost Daventree Trustees. Tedy kyperskou firmu, která má ve své dikci tzv. Trusty, do kterých se před 2 dekádami tehdy dostal vlastně ten nejpodstatnější majetek. Jak naposledy na jaře zmiňovalo představenstvo, stále se nicméně nepodařilo získat účetnictví, potažmo související dokumenty k majetku Trustů. Před více než 17 lety díky vlastně právním krokům Viktora Koženého dosazený tzv. Receiver (nucený správce) stále potřebné podklady HPH nepředal. Tedy přístup vlastně k dalším podstatným majetkům zatím nenastal. Administrativní správu Trustů pro akcionáře externě zajišťovala dlouhá léta společnost Tasax. Před měsícem již přešla správa přímo pod HPH.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688