Praha 4 (praha4.cz)
Z regionů  |  20.07.2023 12:53:43

Nový vodní biotop je v Braníku v ulici Za Mlýnem

Po téměř půl roce výstavby a po skoro pěti letech plánování byl v Braníku na konci ulice Za Mlýnem pro veřejnost zpřístupněn vodní biotop Braník. Již po několika týdnech od svého napuštění se stal podle předpokladů domovem několika druhů vodních živočichů, včetně vážek, šídel, skokanů a dokonce i ryb - několika plotic, které do biotopu byly pravděpodobně zavlečeny vodním ptactvem.

Nový vodní biotop je v Braníku v ulici Za Mlýnem

„Biotop jsme osázeli celkem 27 druhy vodních a mokřadních rostlin, včetně chráněných druhů jako je kosatec sibiřský, ďáblík bahenní nebo leknín bílý,“ uvedl Tomáš Hrdinka (ANO 2011), radní pro životní prostředí a místní Agendu 21, iniciátor projektu vodního biotopu. Jezero je napájeno ze zdrojů podzemní a dočasně i povrchové vody, nicméně poté, co se hydrologicky stabilizuje, by měl být biotop dotován pouze chladnou, podzemní vodou.

Díky nízké teplotě vody a vysokému obsahu železa by měla být v jezeře zajištěna celoročně vysoká kvalita vody bez přítomnosti sinic a vodního květu.

„Jezero je zároveň ponecháno v bilančně pozitivním režimu, tedy do jezera přitéká více vody, než se odpaří z jeho hladiny nebo vsákne do podloží. Výsledkem je pak trvalý přetok z jezera do nedalekého Kunratického potoka, uvedl dále radní Tomáš Hrdinka, který je profesí hydrolog.

Biotop není určen ke koupání, jeho primární role je ekologická, vedoucí k navýšení druhové rozmanitosti organismů v nivě umělé napřímeného Kunratického potoka, který se snad již brzy i v této části dočká revitalizace zajišťované pražským magistrátem.

Na břehu jezera byla vybudována naučná ministezka o sedmi zastaveních, která návštěvníky seznámí se změnou klimatu, tepelným ostrovem města, adaptačními opatřeními Prahy 4 a také s technickými informacemi o jezeře a jeho květeně. Kromě ekologické a vzdělávací funkce by měl biotop sloužit k relaxaci a odpočinku pro návštěvníky ekoparku Za Mlýnem, třeba při zaposlouchání se do zurčící vody přítoku do jezera, který je zde upraven do podoby miniaturních kaskád.

Koupání v biotopu není zakázáno, vstup do vody i do nátoku do jezera je však na vlastní nebezpečí, protože městská část Praha 4 nemůže garantovat hygienickou nezávadnost vody v jezeře. To ostatně vyplývá přímo ze stavebního povolení, protože v těsné blízkosti jezera prochází páteřní stoka odvodňující jižní část Prahy a vzhledem k jejímu stáří není možné vyloučit průnik odpadní vody a tedy i bakterií do studny, ze které se čerpá voda pro biotop. A protože nejde o koupací vodu, městská část nebude zajišťovat ani pravidelné rozbory vody, které by jinak byly povinné.

Koupání psů rovněž nebude zakázané, Praha 4 nicméně žádá majitele psů, aby brali ohled na čerstvě vysázené a ještě nezakořeněné vodní rostliny, které by psi mohli poškodit. Bezpečně, s ohledem na výše uvedené, se dá do vody přistupovat od nátoku do jezera.

„Ať už bude váš důvod pro návštěvu vodního biotopu v Braníku jakýkoliv, přeji vám, ať se vám na jeho březích líbí,“ uzavřel radní Tomáš Hrdinka.

Více informací včetně fotografií a videoreportáže z otevření biotopu najdete na webu https://praha4.pincity.cz/projekty/97-biotop-branik.

Nový vodní biotop je v Braníku v ulici Za Mlýnem

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688