OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  20.07.2023 12:00:00

Demografický obrat v Německu. Za 70 let se zdvojnásobila populace seniorů

 Demografický obrat v Německu. Za 70 let se zdvojnásobila populace seniorů

Za sedm desetiletí v rozmezí 1950 až 2021 se zásadně proměnila věková struktura německého obyvatelstva. Zatímco v roce 1950 byla každá desátá osoba na území dnešní SRN ve věku 65+, do roku 2021 stoupl tento podíl na 22 %.

Podle Spolkového statistického úřadu Destatis za stejné časové období naopak podstatně kleslo zastoupení dětí a mládeže do 15 let ze 23 % (1950) na 14 % ke konci předloňského roku. Menších změn se dočkala naopak věková kategorie lidí v produktivním věku od 15 do 64 let včetně. I v roce 2021 představovali tito jedinci s podílem 64 % nejsilnější skupinu v německé populaci. V roce 1950 činilo jejich zastoupení 67 %. Celkově obyvatelstvo Německa významně posílilo. V roce 1950 žilo na dnešním území SRN celkem 69,3 milionu lidí, zatímco koncem předloňského roku to bylo už 83,2 milionu, tedy o pětinu více.

Vyšší očekávaná doba dožití se zpomaluje

Příčinou změněné věkové struktury německého obyvatelstva je rostoucí očekávaná doba dožití. Zatímco ještě v roce 1950 měli novorozenci-chlapci v SRN předpokládanou naději na dožití v průměru do 64,6 roku, v roce 2020 už mohli počítat s průměrem 78,5 roku. U novorozených dívek se tato střední délka života prodloužila z původních 68,5 roku (1950) na 83,4 roku (2020). Poté, co se očekávaná doba dožití do konce prvního desetiletí po miléniu pro obě pohlaví v Německu prodloužila výrazně, od té doby se růst znatelně zpomalil. Důvody jsou zřejmě dva: mimořádně silné vlny chřipek a samozřejmě koronavirová pandemie.

Baby boom roky jsou pryč

Vedle prodlužující se střední délky života má na stárnutí německé společnosti vliv také prudký pokles porodnosti v posledních desetiletích. V roce 1950 se na území dnešní Spolkové republiky Německo narodilo více než 1,1 milionu dětí, v roce 2022 to bylo přibližně 739 000. Počet narozených dětí se obzvláště prudce zvýšil na konci 50. let a v roce 1964 dosáhl vrcholu na úrovni téměř 1,4 milionu novorozenců. Po tomto tzv. baby boomu následoval prudký pokles počtu narozených dětí. Důležitými faktory pro to byla mimo jiné výdělečná participace žen na trhu práce spojená s emancipací a rozšíření antikoncepčních pilulek. Nejnižší porodnost od roku 1946 byla zaznamenána v roce 2011: v tomto roce se narodilo necelých 662 700 dětí.

Počet zemřelých na území dnešní SRN se v letech 1950-1970 rovněž zvýšil z přibližně 750 000 na necelý milion. Zatímco však počet narozených dětí v 70. letech výrazně klesl, počet zemřelých proměnám podléhal méně. V důsledku toho mělo Německo od roku 1972 deficit porodnosti, což znamená, že každý rok zemřelo více lidí, než kolik se narodilo dětí.

Německo zachraňuje imigrace

Velikost populace Německa i její věková struktura jsou významně ovlivněny přistěhovalectvím ze zahraničí. Od roku 1950 bylo jen několik let, kdy počet vystěhovalých do zahraničí převýšil počet přistěhovalých. Převažující kladné migrační saldo posledních desetiletí tak od roku 1972 působilo proti trendu záporného rozdílu mezi počtem narozených a zemřelých, a také díky v průměru nižšímu věku přistěhovalců zpomalovalo stárnutí celé německé společnosti.

Demografický obrat v Německu za posledních 70 let zdvojnásobení populace seniorů 1

Od padesátých do brzkých sedmdesátých let 20. století převládal v migraci příliv hostujících pracovníků („gastarbeiterů“) ze zemí, které měly se SRN uzavřenou dohodu o náboru pracovních sil. V roce 1970, který byl v tomto období rokem s nejvyšší čistou imigrací, bylo zaznamenáno více než 792 500 přistěhovalců z tehdejší Jugoslávie, Itálie, Turecka, Řecka, Španělska, Portugalska, Tuniska a Maroka. To odpovídalo saldu ve výši přílivu více než 447 800 osob do Německa. V 90. letech se do Německa stěhovali především etničtí Němci repatriovaní z bývalého Sovětského svazu a žadatelé o azyl. Například v roce 1992 činilo migrační saldo jen z původního území Jugoslávie téměř 171 300 lidí v důsledku jugoslávské války. Po roce 2010 se příliv uprchlíků zvyšuje, přičemž první vrchol byl zaznamenán v roce 2015. V loňském roce Německo podle předběžných výsledků zaznamenalo nejvyšší čisté kladné saldo migrace od počátku časové řady v roce 1950 ve výši necelého 1,5 milionu lidí. Největší podíl na imigraci měli žadatelé o ochranu z válčící Ukrajiny.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688