muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  20.07.2023 10:49:42

Vědci z MU odkrývají další poznatky z genomu Mendela

Vědci z MU odkrývají další poznatky z genomu Mendela

201 let. Tolik času dnes uplynulo od narození zakladatele genetiky G. J. Mendela. MU navazuje na úspěšný výzkum jeho DNA a loňské prestižní setkání odborníků z celého světa Mendel Genetics Conference.

Socha G. J. Mendela v areálu augustiniánského opatství v Brně.
Socha G. J. Mendela v areálu augustiniánského opatství v Brně.
Foto: Martin Indruch

Konec července již tradičně v Brně patří Mendelovi. Zakladatel moderní genetiky patří mezi nejvýznamnější osobnosti, které kdy v Brně žily a pracovaly. Jeho výročí narození si 20. července připomíná mnoho organizací, včetně Masarykovy univerzity.

Loňský rok oslav 200. výročí narození G. J. Mendela byl doslova nabitý událostmi a akcemi, Masarykova univerzita ho odstartovala již o rok dříve, kdy v rámci akce Mendelovy dny 2021 zveřejnila informaci o vyzvednutí ostatků vědce z hrobky augustiniánů a ukázala první výsledky výzkumu jeho DNA. Představila také osobnost G. J. Mendela na EXPO 2020 v Dubaji, připravila nový vizuál propagačních předmětů šroubovice DNA ve vizuálu, která vychází z loga a prvního písmene univerzity, podílela se nebo sama uspořádala několik výstav a přednášek, otevřela novou expozici v Mendelově muzeu MU, byla u zahájení činnosti Mendelova skleníku a představení uměleckého díla Hrachovina na Mendlově náměstí v Brně.

Především se však postarala o vrchol roku 2022, když spolupořádala vědeckou akci světového významu Mendel Genetics Conference. Konference byla poctou dílu Gregora Johanna Mendela, ale také důležitou odbornou vědeckou událostí, které se účastnila řada excelentních vědců, včetně tří laureátů Nobelovy ceny Ady E. Yonath, Paula Nurse nebo Thomase R. Cecha. Konference přinesla diskuse na aktuální témata z oblasti genetiky člověka, živočichů a rostlin včetně problematiky GMO nebo genetiky bakterií a virů. Významní mezinárodní vědci se věnovali také etickým otázkám spojeným s diagnostikou a screeningem genetických onemocnění nebo uplatnění nových genomických technologií v medicíně či zemědělství. Konference se podle vyjádření prorektorky pro výzkum a doktorské studium MU Šárky Pospíšilové vydařila jak po vědecké stránce, tak organizační. Pozvaní řečníci i další účastníci z Brna odjížděli s mnoha novými odbornými poznatky, ale i s nevšedními zážitky ze setkávání se skvělými vědci.

To potvrdil také například prof. John J. Mulvihill z University of Oklahoma, který se loni zúčastnil Mendelových oslav a popularizuje Mendela v USA. Podle mého skromného názoru měla Mendel Genetics Conference obrovský úspěch. Zanechala nesmazatelné a dobré vzpomínky na vědu, historii, hudbu, umění, muzea a hlavně na vědecký program. Vynikající jsou samozřejmě také výsledky multidisciplinárního zkoumání Mendelových tělesných pozůstatků. Děkujeme, že jsme se mohli zúčastnit. Věřím, že Mendelovi příznivci v Brně, v České republice, budou i nadále zlepšovat veřejné povědomí o Mendelovi a získávat důvěru veřejnosti v jeho vědecké bádání, uvedl John J. Mulvihill v e-mailu prorektorce Šárce Pospíšilové.

Šárka Pospíšilová je také moderátorkou odborného programu, který se koná v sobotu odpoledne v Mendelově skleníku. Společně s vědci z CEITEC MU a Danou Fialovou z Oddělení genetiky a molekulární biologie Přírodovědecké fakulty MU, která se v roce 2021 podílela na zkoumání DNA z ostatků G. J. Mendela, seznámí účastníky programu s novými poznatky o vlastnostech Mendela, které vyčetli z genomu. Prozradí něco víc o barvě očí, chutích nebo tendenci ke kouření.

O tajemství genů, genetické genealogii, lidském mikrobiomu, genetické zátěži a predispozici, ale i o vzácných onemocněních budou v programu hovořit další odborníci z Masarykovy univerzity, výzkumného centra CEITEC MU a ústavu RECETOX, Akademie věd, FN Brno, IKEM Praha a Společnosti pro genetickou genealogii.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.08.2022Vědci z CEITEC MU objevili nový rostlinný mechanismus muni.cz (Masarykova univerzita)
19.07.2022Vědci z MU pracují s DNA zakladatele genetiky muni.cz (Masarykova univerzita)
04.11.2021Brno: Vědci z MU zkoumají geny Gregora Johanna Mendela muni.cz (Masarykova univerzita)
08.10.2021Grantová agentura letos ocenila hned dva vědce z MU muni.cz (Masarykova univerzita)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688