Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  20.07.2023 08:26:27

5 praktických tipů, jak bezpečně nakupovat a platit kartou na internetu

Češi si v posledních letech zamilovali nakupování online z domova. Není se čemu divit. Nakupování přes internet je nejen pohodlné, ale často nám přinese i nemalou úsporu peněz. Bohužel jsou s tímto druhem nakupování spojeny také různé nástrahy a rizika. Pojďme se společně podívat, jak nakupovat a platit kartou přes internet tak, abyste se nespálili a nepřišli o své peníze.

1. Ujistěte se, že jde o důvěryhodného prodejce

Pravidlo číslo 1 bezpečného nakupování na internetu zní: Nakupujte pouze na důvěryhodných e-shopech. Natrefili jste na internetový obchod, který má až neuvěřitelně nízké ceny, ovšem nikdy dříve jste o něm neslyšeli? Nemůžete dohledat žádné recenze, které by vám pomohly profil obchodníka ověřit? Nenašli jste na stránkách e-shopu identifikační údaje prodejce, nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky? Pak zpozorněte. Pravděpodobně jste narazili na nepříliš poctivého prodejce.

Pokud máte nějaké tušení a chcete si jej ověřit, můžete se podívat na webové stránky České obchodní inspekce, na kterých pravidelně aktualizuje seznam rizikových e-shopů. Vyplatí se také ověřit si zkušenosti ostatních uživatelů. Stačí zadat do internetového vyhledávače název e-shopu a přidat slovíčko zkušenosti nebo recenze. Pokud žádné uživatelské zkušenosti nenaleznete, případně budou negativní, máte jasno.

V úvahu musíte brát také skutečnost, že internetový obchod lze zřídit téměř odkudkoli na světě, a to během několik málo okamžiků, často i zcela anonymně. Proto je obezřetnost zcela na místě a více než kdy jindy platí pravidlo o tom, abyste důvěřovali, ale prověřovali.

2. Při platbě kartou zkontrolujte, zda je stránka dostatečně zabezpečena

Před každým nákupem a před tím, než budete platit kartou na internetu, se vždy ujistěte, že je stránka dostatečně zabezpečena. Zjistit se to dá poměrně snadno. Webové stránky, které v adrese mají https a v adresním řádku ikonu visacího zámku, jsou zašifrované a používají SSL protokol, který tvoří ochrannou vrstvu v síti v komunikaci mezi uživatelem a serverem. Když webová stránka nebo odkaz v adrese https nemají, zbystřete a žádné údaje z vaší platební karty na nich nezadávejte.

3. Pro placení na internetu používejte pouze virtuální karty

Snadným a relativně bezpečným způsobem, jak platit na internetu, jsou virtuální karty. Nikdo vám takovou kartu neukradne a stejně tak nehrozí, že byste kartu mohli ztratit. Máte ji k dispozici ve svém telefonu a můžete ji v případě potřeby kdykoli snadno zablokovat. Virtuální platební karta navíc nemusí být spojena s vaším běžným účtem, na kterém držíte velkou část svých financí.

Pokud vaše banka virtuální platební karty nenabízí, můžete využít virtuální kartu od některé z technologických společností zaměřených na finance. Oproti bankám navíc získáte spoustu dalších výhod a možností v zacházení s penězi. Výhodné jsou tyto karty třeba při cestách do zahraničí. Nabízejí výhodnější směnné kurzy a výběry z bankomatu s podstatně menšími poplatky než v případě bank. Některé společnosti nabízejí služby zaměřené na odložení plateb či vytvoření splátkového kalendáře u dražších nákupů, čímž se tyto karty stávají také zajímavou alternativou různých online půjček.

4. Neplaťte kartou přes veřejnou wifi síť

Nikdy k placení přes internet nevyužívejte veřejnou wifi síť. Pokud nemáte v počítači či mobilním telefonu žádný bezpečnostní software, vystavujete se riziku, že někdo zneužije údaje z vaší platební karty a získá snadný přístup k vašim penězům. Nakupovat online byste měli vždy pouze přes bezpečnou wifi síť s heslem.

Pokud takovou síť nemůžete najít a na nákup spěcháte, využijte mobilní data. Pokud nemáte ani tuto možnost, nakupte přes veřejnou síť, ale využijte možnost dobírky. Platba kartou by vás v takovém případě mohla stát mnohem víc, než jste původně zamýšleli.

5. Přímý bankovní převod pouze u ověřených obchodníků

Nikdy neplaťte přímým bankovním převodem u neověřeného obchodníka nebo poskytovatele služeb. Při platbě bankovním převodem totiž neexistuje možnost přímého vrácení peněz. Proto je také tato metoda u nepoctivých obchodníků velice oblíbená. Peníze je prakticky nemožné získat zpátky. Pokud možno, volte platbu kartou online nebo přes internetové bankovnictví vaší banky. Pokud platíte přes platební bránu, díky dvoufaktorovému ověřování dojde k ověření prostřednictvím sms nebo platbu potvrdíte ve vašem internetovém bankovnictví.

Platební brána vám pak obvykle posílá údaje o transakci zvlášť emailem. I podle toho vždy poznáte, jakou bránu jste při transakci použili. Tyto údaje si uložte, protože se mohou hodit pro případnou reklamaci. Velkou výhodou použití platební brány je, že obchodník nemá přístup k údajům o platební kartě. Nemůže tak s údaji dál manipulovat. Zároveň však v případě potíží má možnost prostředky prostřednictvím platební brány vrátit. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688