Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  19.07.2023 15:26:30

Portál nehod: Letní provoz na jižních tazích zvyšuje počet dopravních nehod

V létě se velká část Čechů přesouvá na jih. A potvrzují to bohužel i data o vývoji nehod na dálnicích a silnicích první třídy vedoucích z České republiky směrem na jih a jihozápad k hranicím s Rakouskem a Německem. Na těchto silnicích, kde pro mnohé Čechy začíná jejich vytoužená dovolená, bohužel právě v letních měsících i předčasně končí havárií. Portál nehod přispívá ke snížení počtu těchto karambolů tím, že upozorňuje řidiče na konkrétní riziková místa. A novinkou je, že tato varování jsou nyní dostupná českým motoristům přímo v navigaci Mapy.cz. Díky tomu mohou být jejich cesty – nejen za odpočinkem – bezpečnější.

S příchodem letních prázdnin míří tisíce českých řidičů svými auty na jih Evropy, aby si užili dovolenou u moře nebo v horských střediscích. „Statistiky Portálu nehod ukazují, že prázdninový provoz zvyšuje riziko nehod, zejména na hlavních tazích v jižních a západních Čechách a na jižní Moravě. Trasy vedoucí přes jižní části České republiky na dálnicích a silnicích první třídy jsou totiž přímou cestou do oblíbených dovolenkových destinací, jako jsou Chorvatsko, Itálie nebo Rakousko,“ uvedl Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

Na jihu Čech se v létě častěji bourá

Analytici Portálu nehod se podívali na tuzemská nehodová data na dálnicích a silnicích první třídy za posledních třináct let (roky 20102022). Z nich jasně vyplývá, že během prázdninových měsíců dochází na jižních tazích v porovnání se zbytkem roku k většímu počtu karambolů. „V červenci se zde zvýší počet nehod o 14,6 % v porovnání s průměrem za celý rok, a v srpnu dokonce o téměř 17 %. V kontrastu s tím je „zklidnění“ nehodovosti na severních tazích k hranicím – v červenci je zde dokonce o 6,4 % nehod méně, než je roční průměr. Na těchto komunikacích naopak nehodovost kulminuje na podzim. V říjnu se zde bourá o 13,3 % více než po zbytek roku,“ komentuje Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod.

 

Portál nehod

Cílem Portálu nehod – je přispět k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Tento portál přináší užitečné informace jak pro širokou veřejnost, tak pro novináře či zástupce samosprávy a další, kdo se zabývají prevencí nehodovosti na českých silnicích.

Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, na které si lze naplánovat trasu cesty a zobrazit si riziková místa, která se na ní nacházejí. Kromě toho je možné si na portálu zobrazit videa ze zásahů na nehodových místech. A právě na tato riziková místa nyní upozorňuje navigace Mapy.cz.

 

 

Portál nehod vznikl za podpory fondu zábrany škod a úzké spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů (ČKP). Autorem projektu je společnost DataFriends, která portál i provozuje.

 

 




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688