plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  19.07.2023 13:43:47

Plzeňské infocentrum vydává bankovku ke 130. výročí otevření Velké synagogy


Plzeňská Velká synagoga patří mezi tři největší synagogy v Evropě a pět největších na světě. V loňském roce byla po náročné rekonstrukci interiéru znovu zpřístupněna návštěvníkům. Na začátku září uplyne 130 let od jejího otevření veřejnosti. Pro tuto příležitost připravilo Turistické informační centrum Visit Plzeň pamětní bankovku ze série Euro Souvenir. V prodeji bude od soboty 5. srpna.

Pamětní bankovka. Zdroj: Visit Plzeň

Pamětní bankovka. Zdroj: Visit Plzeň

„Během letní sezony se snažíme návštěvníkům nabídnout vždy něco nového. Už v průběhu jara jsme uvedli dvě nové kolekce suvenýrů. Nyní připravujeme novou pamětní bankovku, která má být upomínkou 130. výročí otevření Velké synagogy. Ta patří vedle katedrály sv. Bartoloměje a jubilejní brány Plzeňského Prazdroje k hlavním ikonickým stavbám ve městě. Katedrála a pivovar už svoji bankovku mají. Sběratelům tak do sbírky logicky chybí Velká synagoga,“ uvedl Dalibor Linda, vedoucí Turistického informačního centra Visit Plzeň.

Bankovky z limitované edice budou v prodeji od soboty 5. srpna od 9 hodin v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky vedle plzeňské radnice. Cena bankovky je 100 korun. Podrobné podmínky prodeje jsou k nalezení na webu www.visitplzen.eu.

Plzeňská Velká synagoga s kapacitou až tři tisíce sedících věřících je největší synagogou v Česku. Veřejnosti byla otevřena začátkem září 1893. Synagogu za druhé světové války od zničení uchránila nejspíše poloha mezi dvěma domy a skutečnost, že sloužila jako sklad zabaveného nábytku a později jako dílna, kde se šily uniformy pro německé vojáky.

Velká synagoga je veřejnosti přístupná vždy od neděle do čtvrtka, kdy si ji zájemci mohou bez průvodce prohlédnout od 10 do 17 hodin. V pondělí, ve středu a v neděli je pak možné zúčastnit se komentovaných prohlídek. Každá z prohlídek nabízí návštěvníkům nějaký bonus. V neděli se podívají nejen do impozantně zrekonstruovaného interiéru, ale také na jednu z věží. V pondělí a ve středu je průvodce navíc zavede do sousedního rabínského domu, uvidí také rituální lázeň mikve. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru či online.

Editace textu: Monika Krausová








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688