Lukáš Raška (Portu)
Finanční rady  |  18.07.2023 10:17:35

7 rad, jak poznat, že daný investiční produkt je podvod

Investování je skvělý způsob, jak zhodnotit peníze a dosáhnout vašich finančních cílů. Bohužel, ve světě investic lze nalézt mnoho případů, kdy se někdo snaží využít neinformovanosti a důvěřivosti lidí a ve skutečnosti se jedná o podvod. Při výběru toho, kam vložíte své peníze, byste proto měli být obezřetní a všímat si varovných signálů, které mohou naznačovat, že se jedná o podvodnou investici. V tomto článku vám proto přinášíme sedm rad, které vám pomohou identifikovat potenciální podvody a ochránit vaše finance.

1. Vysoké výnosy a žádné riziko

Jedním z největších varovných signálů, že je daná investiční příležitost podvod, je slib „zaručených“ vysokých výnosů s žádným rizikem. Každá investice nese určitou míru rizika, a pokud někdo slibuje nereálně vysoké zisky bez jakéhokoliv rizika, je pravděpodobné, že se jedná o podvod. Pokud tak někdo nabízí „jisté“ zisky, radíme být obezřetní a od takové investiční příležitosti dát ruce pryč.

2. Agresivní prodejní techniky

Podvodné investice často využívají agresivní prodejní techniky, které vás tlačí k co nejrychlejšímu rozhodnutí. Prodejce dané investice tak třeba na vás může vyvíjet nepříjemný nátlak. Dalším příkladem může být časově omezená nabídka, která se „nebude opakovat“. Vůči takovým praktikám buďte obezřetní a vždy si nechte dostatek času na zvážení a rozhodnutí. Základem úspěšného investování je totiž pečlivě promyšlené rozhodnutí.

3. Chybějící licence

Dalším varovným signálem je, když daný investiční produkt funguje bez patřičné regulace a licence. Předtím, než investujete, ujistěte se, že společnost nebo osoba, která vám nabízí investici, je oprávněna takovou činnost provádět. Zkontrolujte, zda má příslušnou licenci od regulačního orgánu, v našich podmínkách se nejčastěji jedná o Českou národní banku.

4. Netransparentnost a málo informací

Pokud vám ten, kdo investici nabízí, nedokáže poskytnout její jasný a srozumitelný popis, doporučujeme být obezřetní. Důvěryhodné investiční společnosti mají obvykle dobře zdokumentované informace a jsou ochotny odpovídat na vaše otázky. Pamatujte, že je vaše právo znát všechny důležité informace o investici před tím, než do ní vložíte své peníze.

fintech-review

5. „Exkluzivní“ nabídky

Podvodné investiční firmy často přichází s neověřitelnými investičními strategiemi, které slibují „tajné“ nebo „exkluzivní“ informace o ziskových obchodech. Doporučujeme být obezřetní vůči investičním příležitostem, které slibují zázračné strategie nebo „zaručené“ obchodní signály. Za důvěryhodnými investičními příležitostmi stojí většinou důkladný výzkumu a analýza.

6. Neobvyklé platební metody

Podvodníci často využívají málo využívané a netransparentní platební metody, které jim umožňují získat vaše peníze a zůstat anonymními. Může se jednat například o platby prostřednictvím neznámých online platebních bran nebo kryptoměn. V případě, že se rozhodnete někomu svěřit své peníze, trvejte na využití důvěryhodných a regulovaných možnostech platby.

7. Negativní recenze a zkušenosti

Před investováním do určitého projektu nebo společnosti si zjistěte, jaké jsou recenze a zkušenosti ostatních investorů. Negativní recenze, varování před podvody a špatné zkušenosti dalších lidí mohou být silným signálem, že byste se měli nějaké investici obloukem vyhnout. Doporučujeme se zaměřit zvláště na články v médiích, které mohou často před pochybnými projekty varovat. Rozhodně se nebojte zeptat o názor na určitý projekt vašich příbuzných nebo přátel. Skvělým nástrojem mohou být i uživatelská fóra, recenze nebo třeba sociální sítě, kde můžete najít autentické zkušenosti ostatních lidí.

Pamatujte, že při investování je důležité být obezřetní a provést důkladný výzkum předtím, než vložíte své peníze do jakékoliv investice. Nebojte se klást otázky a zjistit si co nejvíce informací. Smyslem tohoto článku ale na druhou stranu není vás od investování odradit. Existuje řada investičních služeb a produktů, které jsou ověřené a mohou vám pomoci dosáhnout vašich finančních cílů.

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.
Lukáš Raška

Lukáš Raška

Lukáš pracuje v Portu jako analytik finančních trhů. Každý den sleduje, co se zrovna děje na finančních trzích, a to nejdůležitější předává veřejnosti ve srozumitelné formě. Je velkým fanouškem pasivního investování, které v dlouhém období poráží investování aktivní. Zajímá se o to, jak makroekonomické události ale i politika a business ovlivňují ceny akcií i dluhopisů a jaký vliv to může mít na výnosnost investorských portfolií. Jeho cílem je zvýšení investiční gramotnosti všech Čechů.


Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688