ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.07.2023 12:08:37

Opatření Komise přinesla občanům a podnikům konkrétní výhody a ochránila právní stát - Prosazování práva EU

Evropská komise dnes přijala výroční zprávu o kontrole uplatňování práva EU. Zpráva popisuje opatření k prosazování práva EU, která Komise přijala v roce 2022, aby zaručila ochranu práv a svobod lidí a podniků v EU. Komise zveřejnila také srovnávací přehled výsledků v oblasti jednotného trhu s údaji o prosazování práva EU v roce 2022. Srovnávací přehled ukazuje, jak dobře jednotný trh funguje, a měří výkonnost podle jednotlivých oblastí politiky a členských států.

Spolu s tím Komise v roce 2022 provedla hodnocení svých pracovních metod s cílem nalézt nové způsoby, jak dále zlepšit svou práci v oblasti prosazování práva EU. Cílem tohoto hodnocení bylo zajistit, aby k dispozici byly ty nejlepší nástroje pro prosazování práva v každodenní praxi. Komise nyní podává zprávu o jeho výsledcích.

Komise dnes rovněž přijala svůj pravidelný soubor rozhodnutí týkajících se řízení o porušení Smlouvy.

Soubor rozhodnutí o porušení Smlouvy

Dnešní soubor týkající se řízení o porušení Smlouvy se zaměřuje zejména na ochranu jednotného trhu a dodržování základních práv a hodnot EU ve prospěch lidí a podniků. Komise podnikla kroky k posílení ochrany spotřebitelů, ke zlepšení přístupnosti výrobků a služeb pro osoby se zdravotním postižením a k zajištění justiční spolupráce mezi členskými státy a individuálních záruk v trestním právu. Komise dále podnikla rozhodné kroky k zajištění fungování jednotného trhu, například k usnadnění profesní mobility, ochraně svobody usazování a odstranění omezení vývozu energetických produktů. Vyzvala také členské státy, aby dodržovaly pravidla týkající se železniční, námořní a letecké dopravy. V zájmu posílení boje EU proti praní peněz vyzvala Komise několik členských států, aby plně a správně provedly předpisy EU v této oblasti.

V rámci červencového souboru rozhodnutí týkajících se řízení o porušení Smlouvy uzavírá Komise 135 případů, kde mohly být problémy s členskými státy vyřešeny, aniž by Komise musela podniknout další právní kroky.

Uplatňování práva EU v roce 2022

Tato zpráva popisuje opatření, která Komise přijala v roce 2022 s cílem zajistit, aby pravidla EU ve všech oblastech politiky fungovala v praxi. V případě problémů Komise nejprve úzce spolupracuje s členskými státy ve snaze je co nejdříve vyřešit. Tato snaha je většinou úspěšná: v roce 2022 bylo 96 % případů vyřešeno mimosoudně.

Ze zprávy ale vyplývá i to, že Komise v případě potřeby neváhá přistoupit k donucovacím opatřením – v roce 2022 tak otevřela 551 nových řízení o porušení Smlouvy. V roce 2022 bylo nové řízení o porušení Smlouvy zahájeno se všemi členskými státy.

Loni Komise rozhodla o postoupení celkem 35 věcí Soudnímu dvoruEvropské unie. To je více než v předchozím roce (31). V 17 případech, zahájených kvůli opožděné transpozici směrnic, se Komise rozhodla Soudní dvůr požádat, aby dotyčnému členskému státu uložil finanční sankci. Cílem finančních sankcí je zajistit urychlený soulad s předpisy a odradit od podobných zpoždění v budoucnu.

Donucovací opatření Komise také pomohla přivést členské státy k souladu s právem EU: během roku bylo 489 řízení uzavřeno.

Především zamezit porušování práva

Aby lidé a podniky mohli využívat všech výhod, které jim dává právo EU, poskytuje Komise členským státům včasnou podporu, jejímž smyslem je zajistit správné uplatňování práva EU a včasné provedení evropských směrnic ve vnitrostátním právu. Sdělení Komise z října 2022 stanoví cíl prosazovat právo EU posílením opatření, která především zamezí jeho porušování.

Evropská komise v roce 2022 dále posilovala své úsilí o to, aby se porušování práva především zamezilo. Členským státům proto poskytovala včasnou podporu při provádění práva EU formou praktických pokynů, setkání, školení a technické pomoci. S členskými státy spolupracovala ve více než 100 různých výborech, odborných skupinách nebo pracovních setkáních na podporu řádného provádění práva EU. Komise rovněž poskytla více než 40 písemných pokynů k výkladu a provádění práva EU.

Za řádné uplatňování a prosazování práva EU jsou společně odpovědné členské státy a orgány EU. Aby dosáhla rychlého souladu nebo v některých případech shromáždila informace k provedení svého posouzení, využívala Komise i nadále postup „EU Pilot“, což je forma dialogu s členskými státy ještě před zahájením řízení o porušení Smlouvy. V roce 2022 Komise v rámci mechanismu EU Pilot otevřela 279 nových případů (o rok předtím to bylo 246 případů). 74 % těchto případů projednávaných v loňském roce bylo s dotčenými členskými státy vyřešeno, aniž by bylo nutné uchýlit se k řízení o porušení Smlouvy.

A konečně v rámci dnes zveřejněného hodnocení pracovních metod našla Komise nové možnosti, jak dále zlepšovat to, jak Komise a členské státy zajišťují prosazování a provádění práva EU. Bylo například doporučeno rozšířit podporu členským státům při provádění práva EU, zvýšit transparentnost donucovacích kroků Komise a systematičtěji kontrolovat, jak členské státy provádějí evropská nařízení. Komise nyní začne tato doporučení uvádět do praxe.

Ochrana fungování jednotného trhu

Srovnávací přehled výsledků v oblasti jednotného trhu ukazuje, že členské státy v roce 2022 dosáhly určitého pokroku při provádění a prosazování pravidel jednotného trhu: procentní podíl směrnic o jednotném trhu, jejichž provedení členské státy dosud ne zcela plně oznámily Komisi („transpoziční deficit“), se totiž snížil na 1,1 % (v roce 2021 to bylo 1,6 %). Procentní podíl směrnic o jednotném trhu provedených nesprávně („souladový deficit“) zůstal beze změny na 1,3 %.

Ruská invaze na Ukrajinu podrobila fungování jednotného trhu zkoušce. Komise neochvějně zastávala svou roli strážkyně Smluv a podnikala rozhodné kroky proti protekcionistickým opatřením členských států, jako byly zákazy vývozu v několika odvětvích, například obilovin a stavebních materiálů, nebo diskriminační ceny paliv pro vozidla se zahraničními poznávacími značkami. Díky rychlým a důsledným donucovacím opatřením Komise nedošlo k narušení fungování jednotného trhu.

Komise také rozhodným způsobem chránila volný pohyb pracovníků, například když se ohradila proti diskriminaci na základě bydliště v oblasti zaměstnaneckých dávek nebo rodinných přídavků nebo když od členských států vyžadovala, aby lidem v EU, kteří hledají první zaměstnání v jiném členském státě, udělovaly právo pobytu.

Ochrana společných hodnot EU, základních práv a právního státu

Komise pokračovala v prosazování pravidel EU ve všech oblastech politiky a upřednostňovala při tom oblasti, které mají největší dopad na každodenní život lidí a podniků. Více než polovina řízení, která Komise zahájila z důvodu nesprávného uplatňování práva EU nebo nesouladu vnitrostátních pravidel s právem EU, se týkala životního prostředí, justice a základních práv nebo jednotného trhu.

Komise podnikla rozhodné kroky na ochranu společných hodnot EU, základních práv a právního státu. Zahájila nová řízení nebo pokračovala ve stávajících řízeních na podporu genderové rovnosti, boje proti diskriminaci, ochrany oznamovatelů a osobních údajů ale i na obranu nezávislosti soudnictví.

Donucovací opatření Komise v roce 2022 přinesla lidem a podnikům konkrétní výhody, neboť zlepšila ochranu spotřebitelů při nákupu zboží nebo digitálního obsahu z kteréhokoli členského státu. Postarala se o aktualizaci pravidel v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přispěla k vytvoření bezpečnějšího, spravedlivějšího a rozmanitějšího audiovizuálního prostředí. Přinesla větší zprůhlednění vlastnických a kontrolních struktur podniků a odborníkům z řady profesí usnadnila poskytování služeb po celé Evropě.

Souvislosti

Od roku 1984 předkládá Komise na základě žádosti Evropského parlamentu výroční zprávu o kontrole uplatňování práva EU během předchozího roku. Evropský parlament následně ke zprávě Komise přijímá usnesení.

Srovnávací přehled výsledků v oblasti jednotného trhu poskytuje podrobný přehled o uplatňování pravidel jednotného trhu EU v Evropském hospodářském prostoru s cílem identifikovat případná zlepšení jednotného trhu. Zahrnuje právní předpisy EU, které spadají do působnosti různých útvarů Komise. Srovnávací přehled se zaměřuje na pokrok dosažený při provádění právních předpisů EU, celkové podmínky podnikání, integraci jednotného trhu a další hlavní politické cíle, jako je růst a zaměstnanost, odolnost či digitální a zelená ekonomika. Aktuální vydání srovnávacího přehledu obsahuje aktualizované informace o prosazování pravidel jednotného trhu EU.

V rámci rozdělení povinností mezi evropské orgány nese Komise obecnou odpovědnost za zahájení legislativního procesu.

O návrzích Komise rozhoduje Rada a Evropský parlament. Členské státy pak odpovídají za včasné a správné uplatňování, provádění a prosazování práva EU ve svém vnitrostátním právním řádu.

Okruh nakonec uzavírá Komise: ta, jakmile jsou návrhy přijaty jako právní předpisy EU, sleduje, zda členské státy tyto právní předpisy správně uplatňují, a může podniknout příslušné kroky, pokud tomu tak není.

Další informace

Výroční zpráva Komise o kontrole uplatňování práva EU

Internetové stránky k výroční zprávě o kontrole uplatňování práva EU

Srovnávací přehled výsledků v oblasti jednotného trhu

Zpráva o hodnocení pracovních metod Komise pro kontrolu uplatňování práva EU






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688