europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  13.07.2023 15:36:23

Obrana demokratických institucí a integrity EP před nežádoucím vměšováním

Ve svých doporučeních k reformě pravidel Evropského parlamentu týkajících se transparentnosti, bezúhonnosti, odpovědnosti a boje proti korupci poslanci varují, že pokusy o vměšování do demokracie jsou „rozšířeným jevem, který je třeba co nejdůrazněji potírat“. Opakují, že jsou hluboce otřeseni tím, že tři poslanci, jeden bývalý poslanec a jeden parlamentní asistent se údajně dopustili korupce a praní peněz a podíleli se na zločinném spolčení. Vyzývají proto k přijetí opatření, díky nimž by byly orgány EU vůči pokusům o zahraniční vměšování odolnější. Poukazují na „četné mezery v pravidlech Parlamentu týkajících se bezúhonnosti a transparentnosti“ a žádají, aby byl 14bodový návrh na reformu parlamentních pravidel předložený předsedkyní EP Robertou Metsolovou co nejrychleji přeměněn do konkrétních kroků.

Ochrana oznamovatelů musí být robustnější a pravidla střetu zájmů jasnější

Ve zprávě, kterou ve čtvrtek schválili 441 hlasy (70 bylo proti a 71 se zdrželo hlasování), žádají poslanci urychlenou revizi kodexu chování poslanců a efektivní sankce. Kodex by měl lépe chránit oznamovatele a zpřísnit pravidla střetu zájmů, majetkových přiznání, vykazování vedlejších příjmů a také zakázat placené vedlejší práce pro subjekty, na které se vztahuje registr transparentnosti.

Zdůrazňují, že ačkoli dialog mezi zástupci zájmových skupin a činiteli s rozhodovacími pravomocemi zůstává „zásadní součástí evropské demokracie“, uplatňovat vliv nepřiměřenými prostředky, úplatky a jinou trestnou činností je nepřijatelné.

Zahraniční vměšování nesmí zůstat bez následků

Poslanci upozorňují, že země jako „Katar, Maroko, ale také Čína, Rusko, Spojené arabské emiráty, Srbsko a Turecko do lobbingu v Bruselu výrazně investují“. Podtrhují, že za zahraniční vměšování musí dané země „nést následky“, a vyzývají k pozastavení veškerých legislativních nebo nelegislativních návrhů týkajících se spolupráce se státními orgány země pokoušející se o vměšování včetně financování z EU. Financování organizací občanské společnosti, nezávislých sdělovacích prostředků a humanitární pomoci by však mělo být zachováno.

Rozsah působnosti rejstříku transparentnosti a monitorování v rámci něj by měly být rozšířeny a všichni poslanci by měli hlásit své plánované schůzky se zástupci zájmových skupin a diplomatickými zástupci třetích zemí.

Dohled nad činností bývalých poslanců

Nový orgán EU pro etiku by měl dohlížet na to, aby bývalí poslanci dodržovali šestiměsíční přechodné období po skončení funkce, a pokud budou lobbovat v Parlamentu jménem vysoce rizikových zemí, měl by jim být zrušen přístup do Parlamentu. Poslanci rovněž vyjadřují politování nad tím, že Komisi trvalo tak dlouho, než předložila svůj návrh, a že neplánuje zřídit nezávislý etický orgán EU.

Prohlášení předsedkyně EP a zpravodajů

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová po hlasování uvedla: „Dnes přijaté návrhy reforem nabídnou dlouhodobá řešení, která pomohou posílit naši schopnost zabránit vnějším subjektům v zasahování do naší práce. Budou tvořit obrannou linii proti autokratickým třetím zemím, které se snaží podřídit si evropské rozhodování, a pomohou nám chránit naše otevřené a svobodné společnosti. Budou doplňovat všechna okamžitá opatření, která již byla zavedena za účelem zvýšení integrity.“

Zpravodaj Vladimír Bilčík (EPP, SK) prohlásil: „Parlament musí zůstat otevřenou institucí a zároveň se bránit proti korupci a zlovolným zahraničním zásahům. Abychom toho dosáhli, navrhujeme, aby zaměstnanci zabývající se citlivými otázkami získali bezpečnostní prověrku, potřebujeme větší veřejnou otevřenost schůzek se třetími stranami a politické vztahy se třetími zeměmi by měly probíhat pouze prostřednictvím zavedených parlamentních kanálů.“

Zpravodajka Nathalie Loiseauová (Renew, FR) řekla: „Dnešní hlasování je jasným signálem. Naše doporučení ukazují odhodlání Parlamentu zlepšit svou transparentnost, bojovat proti korupci a lépe zasáhnout proti zlovolnému zahraničnímu vměšování. Parlament připomíná také své předchozí postoje ve prospěch silného evropského etického orgánu, který by zlepšil transparentnost i odpovědnost vůči našim občanům.“

Souvislosti

Zvláštní výbor Evropského parlamentu pro zahraniční vměšování, transparentnost a odpovědnost byl pověřen vypracováním této zprávy v návaznosti na usnesení plenárního zasedání ze dne 15. prosince 2022. Doplňuje soubor opatření přijatých a připravovaných dalšími orgány EP.

Kontakty:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688