ec.europa.eu (Evropská komise)
Auto Moto  |  13.07.2023 12:02:01

Zlepšení designu a řízení na konci životnosti automobilů pro automobilový průmysl účinněji využívající zdroje - Oběhové hospodářství

Komise dnes navrhuje opatření naposílení oběhovosti automobilového průmyslu, která zahrnují návrh, výrobu a zpracování vozidel na konci životnosti. Tato iniciativa zlepší přístup hospodářství EU ke zdrojům, přispěje k cílům EU v oblasti životního prostředí a klimatu a zároveň posílí jednotný trh a přispěje k řešení výzev spojených s probíhající transformací automobilového průmyslu.

Očekává se, že navrhovaná opatření vygenerují do roku 2035 čistý příjem ve výši 1,8 miliardy EUR a vytvoří další pracovní místa a posílí toky příjmů pro odvětví nakládání s odpady a recyklace. Kromě toho přispějí k lepší bezpečnosti silničního provozu ve třetích zemích tím, že zabrání vývozu vozidel nezpůsobilých k provozu na pozemních komunikacích a sníží škodlivé znečištění a zdravotní rizika v zemích dovážejících ojetá vozidla z EU.

Očekává se, že navrhované nařízení, které nahradí stávající směrnice o vozidlech s ukončenou životností a o opětovné použitelnosti, recyklovatelnosti a využitelnosti, bude mít významný přínos pro životní prostředí, včetně ročního snížení emisí CO2 o 12,3 milionu tun do roku 2035, lepšího zhodnocení 5,4 milionu tun materiálů a zvýšeného využití kritických surovin. Provádění nařízení povede k dlouhodobým úsporám energie ve fázi výroby, snížení závislosti na dovážených surovinách a podpoře udržitelných a oběhových obchodních modelů.

Opatření pro oběhovou transformaci a větší odolnost v automobilovém průmyslu

Předpokládá se, že automobilový průmysl se stane největším spotřebitelem kritických surovin používaných v permanentních magnetech elektromotorů v Evropě. Klíčem k přechodu na vozidla s nulovými emisemi je posílení odolnosti EU vůči narušení dodavatelského řetězce a snížení její závislosti na dovozu kritických surovin. V zájmu usnadnění přechodu odvětví Komise revidovala stávající právní předpisy a navrhuje jediné nařízení, které se zaměřuje na několik klíčových prvků s cílem zlepšit kvalitu designu, sběru a recyklace a zároveň usnadnit oznamovací povinnosti:

  • „Vzorový oběžník“: Posílení oběhovosti při navrhování a výrobě vozidel pomůže zajistit jejich snadnou demontáž. Výrobci automobilů budou muset poskytnout jasné a podrobné pokyny pro subjekty provádějící demontáž, jak části a součásti během používání a konce životnosti vozidla nahradit a odstranit.
  • „Použít recyklovaný obsah“: 25 % plastů použitých k výstavbě nového vozidla bude muset pocházet z recyklace, z čehož 25 % musí být recyklováno z vozidel s ukončenou životností.
  • „Snažte se lépe“: Opatření povedou k opětovnému získání většího množství kvalitnějších surovin, včetně kritických surovin, plastů, oceli a hliníku. 30 % plastů z vozidel s ukončenou životností by mělo být recyklováno. Další opatření podpoří trh pro opětovné použití, repasování a renovaci dílů a součástí vozidla. Členské státy se vyzývají, aby poskytovaly pobídky garážím a opravnámna podporu prodeje náhradních dílů.
  • „Zlepšení správy věcí veřejných“: Nová pravidla posílí odpovědnost výrobce zavedením vnitrostátních systémů rozšířené odpovědnosti výrobců na základě jednotných požadavků. Cílem těchto systémů bude zajistit řádné financování činností povinného zpracování odpadu, motivovat subjekty provádějící recyklaci ke zlepšování kvality recyklovaných materiálů z vozidel s ukončenou životností, a tím podpořit posílenou spolupráci mezi zpracovateli a výrobci.
  • „Sběrat více a inteligentněji“: S cílem zastavit zánik vozidel předpokládá návrh lepší prosazování stávajících pravidel a zvýšení transparentnosti. To znamená více kontrol, digitální sledování vozidel s ukončenou životností v celé EU, lepší oddělení starých vozidel od automobilů s ukončenou životností, více pokut za porušení předpisů a zákaz vývozu ojetých vozidel, která nejsou způsobilá k provozu na pozemních komunikacích.
  • „Zahrnovat více vozidel“: Oblast působnosti těchto opatření bude postupně rozšiřována tak, aby zahrnovala nové kategorie, jako jsou motocykly, nákladní automobily a autobusy, čímž se zajistí komplexnější pokrytí.

Další kroky

Návrh nařízení o požadavcích na oběhovost při navrhování vozidel a o řízení vozidel s ukončenou životností, který předložila Komise, nyní posoudí Evropský parlament a Rada v rámci řádného legislativního postupu.

Souvislosti

Každý rok skončí životnost více než šesti milionů vozidel v Evropě. Nedostatečná manipulace s vozidly na konci jejich životnosti vede ke ztrátě hodnoty a znečištění. Nedávné hodnocení stávajících právních předpisů EU upravujících tuto oblast – směrnice 2000/53/ES o vozidlech s ukončenou životností (směrnice o vozidlechs ukončenou životností, přijatá v roce 2000) a směrnice 2005/64/ES o schvalování typu motorových vozidel, pokud jde o jejich opětovnou použitelnost, recyklovatelnost a využitelnost („směrnice o schvalování typu 3R“, přijatá v roce 2005), ukázalo, že je třeba výrazně zlepšit přechod automobilového odvětví na oběhové hospodářství, a tím snížit dopad na životní prostředí v souvislosti s výrobou vozidel a jejich zpracováním na konci životnosti a posílit udržitelnost automobilového průmyslu a odvětví recyklace v Evropě.

Navrhované nařízení je v souladu s cílem Zelené dohody pro Evropu a akčního plánu pro oběhové hospodářství, kterým je dosažení udržitelnějšího a odolnějšího automobilového průmyslu. Úzce souvisí s několika důležitými legislativními iniciativami, včetně zákona o kritických surovinách, nařízení o bateriích, rámcové směrnice o odpadech, směrnice o OEEZ a nařízení o ekodesignu udržitelných výrobků, a podporuje jejich provádění.

Více informací

Otázky a odpovědi: pravidla oběhového designu vozidel a nakládání s ukončenou životností

Návrh nařízení o vozidlech s ukončenou životností, který předložila Komise

Internetové stránky o navrhovaných pravidlech pro vozidla s ukončenou životností

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688