jihlava.cz (Jihlava)
Zákony a právo  |  13.07.2023 12:00:47

Jihlava - Léto je tu, vyrazte ven za sportem!

Jihlava nabízí velké množství sportovního vyžití. Ať už běháte, jezdíte na kole, plavete nebo máte rádi míčové sporty, ve městě pro své vyžití určitě najdete prostor jak na volně přístupných hřištích či stezkách, tak ve sportovních areálech. Přinášíme stručný přehled možností, kam v létě vyrazit za sportem.

Ping pong

Masarykovo náměstí se na léto opět stane centrem her. Kromě ping pongu si zde můžete zahrát pétanque (hřiště zde bude instalováno v týdnu mezi 17. a 21. červencem), ruské kuželky či obří šachy

Cyklistika a in-line brusle

Jihlava má přes 30 kilometrů cyklostezek a na dalších bezmála 30kilometrech komunikací dopravní opatření zvýhodňující cyklisty. To dává dohromady přibližně 60 kilometrů bezpečných cest, ať již pro výlety, sportování nebo cesty do práce. A nové stále přibývají. V letošním roce byla například dokončena trasa mezi Telečskou ulicí a Hosovem, jejíž část vede kaštanovou alejí lemovanou košatými stromy, za kterými se otevírá poutavý výhled do krajiny. Obyvatelé Hosova si tak mohou na kole bezpečně dojet například až do obchodního centra City park. Jako další přijde na řadu cyklostezka z Pávova do Stříteže, která bude navazovat na cyklostezku vedoucí z ul. 5. května k firmě Bosch. Podrobná mapa, ve které najdete přehled všech cyklostezek ve městě, je k dispozici na odkazu jihlava.cz/cyklo.

Běh

Běhat se dá všude – doma, venku, na chodníku nebo po trávě a rozhodně stojí za to si vyzkoušet různé typy terénu. Běžci jsou ale často při aktivitě zaměřeni na vlastní výkon v mobilním telefonu či jiném chytrém zařízení a potřebují klid od ostatních účastníků dopravy. Město jim proto vloni obnovilo a doplnilo běžecké trasy v příjemném prostřední lesoparku Heulos. Běžecké tratě zde totiž mají vlastní dlouhou historii. Poprvé zde byly vyznačeny v roce 1955 pro letní běžecké závody lyžařů běžců, kteří je poté čtyřicet let udržovali. Později byly trasy využívány pro tradiční závod Běh Heulosem, který je součástí seriálu Běžec Vysočiny. Tratí je zde celkem pět a liší se jak délkou, tak převýšením a poznáte je podle barev. Pomyslným startem může být základní informační tabule u zadního východu ze zoologické zahrady hned vedle amfiteátru na Heulose.

Město připravuje trasy také pro orientační běh. Ty by měly vzniknout do příští letní sezony v lese kolem Šacberku, který se nyní mapuje. Trať bude mít 15 až 20 fyzických stanovišť zakreslených do mapy. S určením ideálních tras i stanovišť městu pomáhají zkušení běžci z Orientačního klubu Jihlava. Sportoviště bude volně přístupné pro širokou veřejnost, ale může být využíváno i v rámci výuky tělesné výchovy základních škol a poslouží také tréninku profesionálním „orienťákům“.

Plavání

Pro rekreační plavce Jihlava nabízí největší akvapark na Vysočině Vodní ráj. Provozovatel – městská společnosti Služby města Jihlavy s. r. o., letos před sezonou investovala do opravy bazénových van přibližně tři miliony korun a rozhodně stojí za to si koupání „v novém“ přijít vyzkoušet.

Pro sportovní plavání je v Jihlavě vhodný bazén E. Rošického. Ten ale bude kvůli pravidelné odstávce v červenci uzavřen, a to až do 6. srpna. V červnu skončila také možnost plavání pro veřejnost v bazéně ZŠ Demlova, nadále však probíhají hodiny aqua fitness jógy se zkušenou lektorkou.

Důvod letních pauz vnitřních koupališť je logický – svítí sluníčko, je teplo a návštěvníky tak více láká koupání venku. Redakce Ježkových očí proto začala spolupracovat s Krajskou hygienickou stanicí, která pravidelně informuje o kvalitě vody v rybnících. Pracovníci KHS mají vytipovaných 15 vhodných koupališť na Jihlavsku, která budou pravidelně kontrolovat. Výsledky kontrol nově můžete sledovat na stránkách jihlava.cz/jezkovyoci nebo přímo u zdroje na www.khsjih.cz.

Míčové sporty

Pro všechny milovníky míčových her jsou určena veřejně přístupná hřiště. Aktuálně je v krajském městě cca 40 ploch vhodných pro sportování pod širým nebem. Vybírat lze podle lokalit i samotného povrchu hřiště, ať už je to tartan, písek, umělá tráva nebo asfalt. Kdokoli z veřejnosti si může také pronajmout tři beachvolejbalová hřiště na Vodním ráji.

Přístupná jsou po předchozí domluvě také sportoviště u škol, v minulém roce byla poprvé možnost využít například horní hřiště u Základní školy Seifertova, kde jsou i letos k zapůjčení míče na kopanou, basketbal či volejbal. Po zimě se veřejnosti znovu také otevřelo také hřiště u Základní školy Jungmannova nebo Kollárova, kde je možné si zahrát fotbal, basketbal nebo ping pong.

Další stoly na ping pong jsou také přímo na Masarykově náměstí, kde si lze v informačním centru vypůjčit pálky a míček, nové stoly přibydou i u hřiště na Staré plovárně, na sídlišti Březinova u dětského hřiště s lodí nebo v Telečské ulici. Ideální pro sport je také Park nad tunelem, kde si na písku lze zahrát volejbal nebo badminton.

A když už jsme zmínili raketové sporty, tak ještě připomeneme, že tenis se dá v Jihlavě hrát v Teniscentru, které nabízí také například kurty na squash. A kdo chce na čerstvém vzduchu posilovat, může navštívit workoutové hřiště v areálu Českého mlýna, v lesoparku Heulos nebo v Telečské ulici.

Další nabídky dětských hřišť, sportovišť a sportovního vyžití lze nalézt na webu města jihlava.cz/sport a o sportovních akcích se dozvíte z kalendáře na dojihlavy.cz.

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 9.7.2023 / 9.7.2023 | Zveřejnit od: 9.7.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688