Patria (Patria Finance)
Insolvence  |  13.07.2023 11:39:00

Čínský penzijní fond spravující 400 miliard dolarů vysílá nová varování před dluhovými riziky

Jeden z největších čínských státních investorů se přidává k chóru varování před dluhovými riziky u čínských developerů s nedostatkem finančních rezerv a před finančními nástroji regionálních vlád pro stavbu infrastruktury (LGFV).

Národní rada pro fond socialního zabezpečení, která podle nejnovějších dostupných údajů dohlíží na zhruba 417 miliard dolarů poradila správcům aktiv, aby prodali některé dluhopisy, včetně těch od místních samospráv a rizikovějších soukromých realitních developerů, řekli agentuře Bloomberg lidé obeznámení s touto záležitostí. Několik z nich zmínilo, že dluhopisy samosprávy v Tianjinu, zadluženém severním přístavním městu, byly vybrány jako nejvíce rizikové.

Nedávný dluhový propad společnosti Sino-Ocean Group Holding vyvolal obavy penzijního fondu, protože fond je má velkou pozici v dluhu státem podporovaného developera, uvedli lidé. To spustilo žádost o kontrolu stavu jejich expozice vůči rizikovějším LGFV a developerům, pokud jsou příslušné ceny dluhopisů nižší než 95 procent nominalní hodnoty, dodaly zdroje Bloomberg.

Tento krok podtrhuje obtížné vyvažování, kteremů čelí čínské úřady, když se snaží zmírnít rizika spojená s úvěrovými trhy bez destabilizace finančního systému. Zatímco odbourávání slabších dluhopisů může pomoci státnímu penzijnímu fondu chránit hodnotu sných investic, stejný krok zvyšuje riziko zvýšení obav trhu o zdraví LGFV a developerů v době, kdy se Peking snaží obnovit důvěru v druhou největší ekonomiku světa.

Obrázek: Slabá ochota riskovat

  • LGFV dluhopisy vydané Vnitřním Mongolskem, Jün-nanem a Tchien-ťinem měly nejkratší dobu splatnosti

idk

Zdroj: Bloomberg Calculations

Zástupce státního penzijního fondu se odmítl vyjádřit. Instituce měla více než 3 biliony juanů pod správou ke konci roku 2021, podle jejich poslední finanční zprávy.

"Nejdůležitějšími proměnnými ovlivňující hospodářský růst Číny v příštích dvou letech bude úspěch nebo selhání restrukturalizace dluhu místních vlád a přístup Pekingu k roli investic místních vlád v rámci čínské ekonomiky v budoucnosti," napsali výzkumníci Rhodium Group v nedávné zprávě. "Kolaps v investicích regionálních vlád by byl srovnavatelný s ekonomickým dopadem krize na realitním trhu."

Chudokrevné hodpodářské oživení Číny a krize bydlení znovu rozdmýchaly obavy z bobtnajícího dluhu místní správy, včetně dluhu ve výší přibližně 9 bilionů dolarů drženého LGFV, což jsou mimobilanční firmy, které mají za úkol budovat infrastrakturní projekty.

Město Tchien-ťin čelilo největší hrozbě od loňského roku, s dluhem téměř třikrát větším, než činily jeho příjmy, vyplývá z výpočtů agentury Bloomberg založených na dostupných oficiálních údajích. Dalším znakem ostražitosti investorů vůči rizikům splácení v tomto sektoru je průměrná doba splatnosti nově emitovaných onshore LGFV. Dluhopisy v první polovině letošního roku klesly na 2,51 roku, což je nejkratší doba nejméně od roku 1999, kdy Bloomberg začal shromažďovat data.

Mezitím průměrný kupón na dluhopisech LGFV juanů vyskočil na 4,39% z 3,94% v loňském roce, s tím, že v připadě Tianjin vzrostl téměř o procentní bod.

Čínské úřady zvažují plány na podporu finančně vyčerpaných měst a okresů umožněním další emise místních dluhopisů, které pomohou splatit skrytý dluh v rizikovějších oblastech, uvedla minulý týden agentura Bloomberg s odvoláním na lidi obeznámené s touto záležitostí.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688