Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  13.07.2023 11:27:51

Mimořádně čisté ovzduší naplněné terapeutickými bioaerosoly vyneslo Mariánským Lázním status klimatických lázní

Druhé největší lázně v České republice, Mariánské Lázně, které jsou také jedním z trojice západočeských lázeňských měst zařazených na seznam UNESCO, nyní nově získávají statut klimatických lázní. Toto ocenění jim bylo uděleno na základě srovnání s již existujícími klimatickými lázněmi, a nyní se tak mohou pyšnit i využitím svých unikátních klimatických podmínek pro léčebné účely.

Před několika dny Český inspektorát lázní a zřídel, který je pobočkou Ministerstva zdravotnictví, oficiálně uznal splnění kritérií pro využívání klimatických podmínek v přírodních léčebných lázních Mariánských Lázní k léčebným účelům. Tímto se Mariánky staly šestými lázněmi v České republice, které si mohou připsat toto prestižní označení. V rámci Česka, ale stojí na jedinečné pozici, neboť jsou jediným lázeňským městem, které využívá kompletní paletu přírodních léčivých zdrojů na jednom místě: minerální prameny, minerální oxid uhličitý, peloidy (rašeliny, slatiny a bahna) a nyní také klima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Mariánky jsou nejkomplexnější přírodní lázně, kde se léčí minerální uhličitou vodou, přírodním oxidem uhličitým pro plynové obálky a plynové injekce, peloidy a teď nově také klimatem,“ říká Karel Kalivoda, generální ředitel Léčebných lázní Mariánské Lázně patřících do skupiny ENSANA.

Klima Mariánských Lázní se vyznačuje svým jedinečným terapeutickým potenciálem, který je dán různými nadmořskými výškami a specifickými topoklimatickými poměry. V noci přináší chladnější vzduch z lesů do údolí, kde se lázně nachází, terapeutický bioaerosol. Měření kvality ovzduší ukázala velmi nízké koncentrace škodlivin a kvalita vzduchu je udržována i díky nízkoemisní veřejné dopravě a regulovanému průjezdu městem.

„Jsem moc rád, že se nám podařilo projekt úspěšně po necelých 3 letech dokončit a máme tak další skvělé lákadlo pro tuzemské i zahraniční návštěvníky. Vlastně máme potvrzeno, že jen přítomnost v Mariánských Lázních má měřitelný pozitivní dopad na zdraví,“ dodává David Folprecht, za mariánskolázeňskou asociaci cestovního ruchu.

Okolní lesy, které přímo navazují na městskou zástavbu, nabízí lázeňským hostům a klientům snadný přístup k terénním trasám a specifický bioaerosol. Díky unikátnímu spojení lázeňských tras s turistickými a cyklostezkami je možné individualizovat pohyb hostů v přírodě. Navíc, osada Kladská, díky své horské poloze a nadmořské výšce 820 m n.m., poskytuje klientům mimořádné benefity - čistý vzduch naplněný léčivými bioaerosoly z okolních smrkových lesů. To dělá z Mariánských Lázní unikátní destinaci, která se odlišuje od ostatních lázní Karlovarského kraje nejen složením minerálních pramenů, ale i výše zmíněnými klimatickými faktory.

Kvalitu klimatických podmínek Mariánských Lázní pro léčebné účely potvrzují i renomovaní odborníci, včetně Doc. MUDr. Dobroslavy Jandové, pedagoga na Katedře rehabilitačního lékařství IPVZ Praha, přednosty Kliniky rehabilitačního lékařství 3. LF UK v Praze v letech 2007-2015. „Přírodní léčebné lázně Mariánské Lázně mají v poloze 600-800 m n.m. mimořádně příznivé přírodní podmínky s bohatými smíšenými i čistě jehličnatými lesy s vyšším množstvím negativně nabitých iontů v ovzduší, léčivým bioaerosolem, relativně stabilní vlhkostí vzduchu a určitou ochranou lesních porostů proti vysušujícím větrům a s přítomností zchlazovacích veličin klima vhodné pro léčení všech imunodeficitních stavů.“

O získání prestižního statusu klimatických lázní začaly Mariánské Lázně usilovat v květnu 2021 a po dvouletém společném úsilí města Mariánské Lázně, mariánskolázeňské asociace cestovního ruchu a společnosti Ensana, byla na konci června tato etapa úspěšně završena. V návaznosti na uznání Mariánských Lázní za lázně klimatické zahájilo nyní ministerstvo zdravotnictví legislativní kroky vedoucí ke změně indikačního seznamu, tak aby bylo možné zohlednit nový stav a využít klima k léčbě indikačních skupin, které jsou na klima vázány.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688