OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  11.07.2023 17:00:00

Čerstvý kapitál pro německý Wefox

 Čerstvý kapitál pro německý Wefox
11.7.2023 Zahraničí

Za poslední léta má insurtech za sebou už několik kol financování. Wefox dokázal nyní znovu zaujmout investory a obdržel čerstvou injekci. Celkově se jedná o 110 milionů USD neboli 102 milionů EUR.

Mladý insurtech Wefox se sídlem v Berlíně získal „úvěrovou linii ve výši 55 milionů USD od společností J.P. Morgan a Barclays, a k tomu dalších 55 milionů USD na závěr své série D“. Sdělili to zástupci Wefoxu během května v Berlíně. Série financování zahrnovala jak stávající, tak i nové investory. Insurtech založený v roce 2015 už má za sebou několik sérií financování, jež lze sumarizovat takto: ve fázi Seed 5,5 milionu USD (2016), dále série A 30 milionů USD (2017), série B 235 milionů USD (2019), série C 650 milionů USD (2021) a konečně v sérii D 400 milionů USD (2022).

Rozšíření kapacit a směr k profitabilitě

Nové finanční prostředky jsou určeny „pro další posílení pojištění a obchodu Wefoxu“. K tomu patří i nedávno zahájený start afinitního projektu plus další vývoj technologické platformy. „Jsme potěšeni, že dvě renomované finanční instituce světového významu – J.P. Morgan a Barclays – podporují náš provoz,“ vyjádřil se po úspěšném kole financování Julian Teicke, CEO a spoluzakladatel Wefoxu. „Posiluje nás to v našich plánech rozšiřovat naše pojišťovací plány a odbyt současně s rozvojem naší platformy.“ Současně se znovu hovoří o rozvoji mezinárodního obchodu s jasným směrem k profitabilitě podniku.

Rainer Vogelmann, Country Head pro Rakousko, vidí v úspěšném kole financování potvrzení a posílení obchodního modelu Wefoxu. Současně hodlá ve spolupráci s rakouskými partnery „přispět k udržitelní digitalizaci našeho odvětví“.

Stíny v ráji

Na jaře čelil Wefox, oblíbený a dávaný za příklad, přece jen prvním pochybám. Berlínský startup se švýcarskými kořeny dokázal i letos udržet dosavadní ocenění firmy. Je známo, že jiné fintechy musely v poslední době spolknout hořký fakt, že jejich ocenění kleslo – jde zejména o švédskou platební platformu Klarna (loni v letním kole pokles o 85 %). Nicméně nové kolo financování znovu ukázalo, že Wefox zůstává miláčkem.

Wefox se nachází podle slov svých zástupců ve fázi transformace. Poté, co spoluzakladatel a šéf firmy Julian Teicke léta hovořil o svých velkých růstových ambicích, k novému roku 2023 oznámil v rozhovoru pro Handelsblatt změnu strategie. Namísto růstu za každou cenu se chtěl nyní zaměřit hlavně na profitabilitu podnikání. Hranice zisku má být dosažena už letos. A investice, které se vyplatí teprve za pár let, budou nyní upozaděny. A o směřování k zisku hovořil i nyní v květnu.

Po objemných injekcích peněz přirozeně postupně stoupá tlak na firmu, aby splnila očekávání investorů. V únoru o tom informoval německý Handelsblatt a server Versicherungswirtschaft-heute. Pozorovatelé v oboru říkají, že ocenění na 4,5 miliardy USD je oprávněné jen v případě, pokud Wefox dokáže ohlášené záměry splnit.

Obrat kormidla Wefoxu ohlášený Teickem má však také svoji cenu. Někteří zaměstnanci museli firmu opustit, protože jejich nákladné projekty rozvoje do budoucna byly utlumeny. Nezasáhlo to ani 10 % personálu, zní hlas z Wefoxu. Aktuálně zaměstnává firma 1 400 zaměstnanců. Na druhou stranu insurtech nabírá nové lidi. Ve hře je podle finančních kruhů i vstup na burzu. Zefektivnění čeká i na klientský servis a vyřizování škod. Loni vše znělo trochu jinak: expanze byla nade vše. Teicke tehdy hlásal, že pojišťovny dělají tu chybu, že se nesoustředí primárně na růst, nýbrž na svou profitabilitu.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688