Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.07.2023 07:35:15

Předstihové indikátory nadále ukazují na slabý výkon německého hospodářství (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní kalendář makroekonomických dat toho moc nenabídne. Zveřejněn bude německý ZEW index za červenec. Očekáváme mírnou korekci směrem vzhůru v obou jeho složkách. Pro trhy však bude důležitější informace, že index nadále zůstane na nízkých úrovních a stejně jako řada dalších předstihových indikátorů bude ukazovat na pokračující slabý výkon německé ekonomiky. Zveřejněn bude také konečný odhad německé inflace za červen. Ten však podle nás přinese pouze potvrzení meziročního růstu spotřebitelských cen v harmonizovaném vyjádření o 6,8 %.

ZEW index i přes mírnou vzestupnou korekci setrvá nízko

Červencový ZEW index pro Německo by mohl podle nás přinést mírné zlepšení. Odhadujeme, že složka hodnotící očekávání analytiků pro následujícího půl roku by se měla zvýšit z červnových -8,5 b. na -8,0 b. (zde k nárůstu došlo již v červnu) a složka hodnotící současnou ekonomikou situaci by měla zaznamenat růst z -56,5 b. na -52,0 b. I přes tuto korekci by hodnocení výkonnosti a výhledu německé ekonomiky mělo zůstat poměrně slabé. Na tamní hospodářství s výrazným podílem průmyslu silně dopadá pokles globální poptávky po průmyslovém zboží, poptávka německých domácností by ale měla nadále zůstat relativně silná. Přispět by k tomu měl zrychlující růst mezd v prostředí napjatého trhu práce a vysoká úroveň nahromaděných úspor. Tržní konsensus je oproti nám pesimističtější, když čeká zhoršení v obou složkách ZEW indexu. My možné zhoršení považujeme spíše za riziko.

Tržby v maloobchodě vzrostly, ve službách naopak klesly

Tuzemské maloobchodní tržby bez prodejů aut byly v květnu v reálném vyjádření meziměsíčně vyšší o 0,5 % po dubnovém poklesu o 0,6 %. Oproti loňskému květnu byl však jejich objem nižší o 6,1 % (konsensus: -6,2 % y/y), a to vlivem setrvalého poklesu z předchozích měsíců. Z hlediska struktury rostly hlavně tržby za prodej pohonných hmot. Ty byly meziměsíčně vyšší o výrazných 4,1 %. Rostly i tržby za prodej potravin (o 0,2 %), naopak ty za nepotravinářské zboží klesly (o 0,2 %). Mírně se zvýšily také prodeje aut, které byly oproti dubnu vyšší o 0,3 %, avšak po předchozím výrazném poklesu o 2,9 %.

Tržby za prodej služeb naopak v květnu nepatrně klesly. Meziměsíčně se snížily o 0,1 %, zatímco v dubnu o 0,3 % vzrostly. Tento pokles souvisel především s nižšími tržbami v oblasti dopravy a skladování (-1,8 % m/m). V řadě odvětví služeb však tržby rostly, zejména pak v odvětví informačních a komunikačních činností (+1,3 % m/m), v ubytování a stravování (+0,6 % m/m) a také v profesních, vědeckých a technických činnostech (+0,5 % m/m). Více jsme včerejší data o květnovém vývoji tržeb komentovali zde: https://bit.ly/Sales_May23.

Česká národní banka v průběhu celého prvního pololetí letošního roku na devizovém trhu pravděpodobně neintervenovala. Ukazuje na to objem uzavřených spotových operací za květen a také mírný nárůst objemu devizových rezerv za červen.

Z globálního úhlu pohledu včerejší den nepřinesl makroekonomická data, která by hýbala finančními trhy. Zveřejněn byl pouze index důvěry investorů v eurozóně Sentix za červenec, který dopadl o něco hůře, než se čekalo (-22,5 b. vs -17,9 b.), a oproti červnu (-17,0 b.) došlo k dalšímu zhoršení. Kurz eura k americkému dolaru tak v průběhu evropského obchodování zůstal v podstatě beze změny (poblíž 1,097 USD/EUR). V blízkosti otevíracích úrovní se celý den pohyboval také kurz české koruny (zhruba 23,86 CZK/EUR). Na její vývoj neměl vliv ani rozhovor Tomáše Holuba z ČNB pro deník E15. Ten uvedl, že současná úroveň úrokových sazeb je podle něj dostatečně restriktivní. Na posledním zasedání centrální banky přitom Holub ještě navrhoval zvýšení o 25 bb. Ze zveřejněného zápisu z tohoto jednání však vyplývá, že podle jeho názoru šlo o poslední příležitost, kdy mělo smysl sazby dále zvýšit. Maďarský forint a polský zlotý včera oproti euru zpevnily (o 0,8 %, resp. 0,2 %).

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688