mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.07.2023 14:56:00

Ministři pro evropské záležitosti jednali o evropském rozpočtu a právním státu

Ministři pro evropské záležitosti jednali o evropském rozpočtu a právním státu

10.07.2023 / 13:36 | Aktualizováno: 10.07.2023 / 14:56

První Rada pro obecné záležitosti (GAC) pod taktovkou španělského předsednictví se konala dne 10. července 2023 v Bruselu. Česko na Radě zastupoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Ministři členských zemí se zabývali prioritami španělského předsednictví, revizí víceletého finančního rámce a vyhodnocením každoročního dialogu o právním státu.

Na úvod Rady Španělsko stručně odprezentovalo své priority v rámci agendy Rady GAC, kde plánuje pokračovat v debatě o adaptaci EU na budoucí výzvy a také se zaměří na urychlení přístupového procesu kandidátských zemí. Španělské předsednictví se také plánuje na každém setkání této formace věnovat otázkám právního státu. Na prosincové Radě chce pak přijmout závěry Rady k politice rozšíření, a také závěry vyhodnocující každoroční dialog o právním státu.

„Pro Česko je politika rozšíření EU velmi důležitá. Musíme podporovat Ukrajinu a Moldavsko na jejich cestě do EU. Tyto státy potřebují vědět, že jejich budoucnost je v EU, a že patří do naší evropské rodiny. Věřím, že oběma zemím se co nejdříve podaří splnit všechny potřebné kroky k tomu, aby mohly být ještě letos zahájeny přístupové rozhovory, které rád podpořím. Zároveň budu dále usilovat o urychlení přístupového procesu zemí západního Balkánu v závislosti na jejich reformním úsilí,“ říká ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Dalším tématem Rady byla revize víceletého finančního rámce EU pro roky 2021 - 2027. Návrh Evropské komise spočívá v úpravách několika oblastí znamenajících celkové navýšení závazků do roku 2027. Zásadní část nových prostředků by pak měla mířit na podporu Ukrajiny prostřednictvím flexibilního Nástroje na podporu Ukrajiny, který bude čerpán ve formě půjček, grantů a záruk. Komise navrhuje také navýšit prostředky na řízení migrace, posilování vnějších partnerství s klíčovými třetími zeměmi, řešení mimořádných událostí nebo na podporu dlouhodobé konkurenceschopnosti EU v oblasti kritických technologií.

„Neutuchající podpora poskytování pomoci Ukrajině v boji, který již více jak 500 dní svádí s ruským agresorem, je pro nás samozřejmostí, proto oceňuji návrh Komise, který poskytuje rámec pro dlouhodobou a předvídatelnou pomoc této zemi. Celkově však revize víceletého finančního rámce musí zohledňovat současnou hospodářskou a politickou realitu v členských státech,“ říká Dvořák.

Posledním bodem dnešního jednání bylo vyhodnocení každoročního dialogu o právním státu na základě zprávy Evropské komise. Tento dialog má spíše preventivní povahu. Jeho hlavním účelem je identifikace případných rizik v oblasti právního státu a jejich včasná náprava.

„Jsme připraveni aktivně se podílet na diskusi, jak co nejvhodněji posílit ochranu hodnot právního státu. Jsem rád, že nám tento nástroj pomáhá rizika eliminovat případně včas najít jejich řešení,“ uzavírá dnešní setkání ministr Dvořák.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688