eagri.cz (Mze)
Zemědělství  |  10.07.2023 11:28:00

Zemědělci sklidili prvních 31 152 hektarů obilovin. Dnes spouštíme pravidelné žňové zpravodajství - Ministr Výborný

Zemědělci v Čechách a na Moravě sklidili prvních 31 152 z celkové letošní osevní plochy 1 245 085 hektarů, tedy 2,5 procenta obilovin. Uvedl to dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) při návštěvě Zemědělského a obchodního družstva Bratranců Veverkových v Živanicích na Pardubicku. Ministerstvo zemědělství od dnešního dne začíná ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) vydávat každoroční pravidelné žňové zpravodajství. Vždy v pondělí jeho prostřednictvím informuje veřejnost o postupu sklizně a kvalitě obilovin.

„Žně začínají tradičně na jižní Moravě, nejinak tomu bylo i tento rok, kdy jako první začali sklízet zemědělci v okolí Bratčic u Pohořelic. Podle prvních odhadů by sice sklizeň základních obilovin ve srovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou měla mírně klesnout, ve srovnání s pětiletým průměrem jde ale o standardní dobrý rok,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Uvedl také, že rozhodně nelze hovořit o podprůměrné sklizni a připomněl, že Česká republika je u obilovin více než soběstačná. „Z obvyklé celkové úrody kolem osmi milionů tun, po dodatečném započtení kukuřice a ostatních obilovin, se každoročně zhruba tři miliony tun vyvezou do zahraničí. Naše, tedy tuzemská, spotřeba obilovin je v dlouhodobém průměru přibližně pět milionů tun. A i letos budeme mít obilí výrazný nadbytek,“ řekl ministr Marek Výborný.

Ministerstvo zemědělství každoročně se začátkem sklizně začíná vydávat žňové zpravodajství a vždy v pondělí čísla sklizených ploch upřesňuje. „Zhruba v době, kdy se žně překlápí do své druhé poloviny, informace doplňují údaje o kvalitě obilovin. Jejich vzorky analyzuje Agrotest fyto v Kroměříži, a to pšenici a žito, ve Výzkumném ústavu pivovarnickém a sladařském v Brně pak sladovnický ječmen,“ uvedl ministr Výborný.

Ocenil celoroční práci zemědělců, která vrcholí právě během žní. „Díky práci našich zemědělců máme každý den co jíst. Je jedno, zda prší, nebo je horko jako dnes, zemědělci vždy vyjedou do polí nebo jdou do stájí. Jejich práce si proto nesmírně vážím a těším se, až za dva měsíce při dožínkách společně poděkujeme za letošní úrodu. Všem zemědělcům přeji, aby jim bylo počasí nakloněno a letošní sklizeň bezproblémová,“ řekl ministr Výborný.

Loni se sklizeň základních obilnin a řepky v ČR pomalu rozšiřovala v 28. týdnu, intenzivní pokračování žní komplikovalo hlavně počasí, lokální bouřky a dešťové přeháňky, místy doprovázené i kroupami.

Rekordně brzy začaly žně v roce 2018. Bylo ještě astronomické jaro a na jižní Moravě už začali sklízet ozimý ječmen. Brzký začátek žní ovlivnilo především sucho, kvůli kterému začaly porosty předčasně dozrávat. Dle SZIF začala sklizeň základních obilnin a řepky se zhruba dvoutýdenním předstihem.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688