Tomáš Beck (Vindicia)
Okénko právní novinky  |  07.07.2023 23:45:30

Pojistka odpovědnosti - tisícovka za rok vám může ušetřit miliony, na druhé straně pomůže s odškodněním

Pevně věříme, že už Vindicia znáte - a tak víte, že většinou se zastáváme klientů, kterým pojišťovny nechtějí proplatit adekvátní částku. Jak je tedy možné, že tento post propaguje pojištění odpovědnosti a jde tak pojišťovnám na ruku?

Je to jen zdánlivé. Z naší praxe víme, jak velice snadno se může i ten nejpozornější a nejopatrnější člověk dostat do problémů. Na sjezdovce mu ujedou lyže a srazí snowboardistu čekajícího na vlek, vytrhne se mu pes při venčení a způsobí nehodu, nebo se jeho dítě v muzeu špatně zorientuje a neúmyslně poškodí vzácnou vázu. Ani se tak nenaděje a najednou má povinnost platit stovky tisíc, někdy i miliony korun.

Vindicia byla svědky několika situací, kdy pro svého klienta odškodnění úspěšně vymohla, ovšem platit ho bude někdo, pro kterého to znamená finanční potíže, nebo minimálně vážný závazek, až do konce života. Čím se tomu dalo zamezit?

Dobrým řešením pojištěním odpovědnosti.

To vás přijde na možná až překvapivě malou částku - podle výše limitů a podle toho, v jaké jste životní situaci, kde třeba jen o tisícovku ročně. Navíc nekryje jen vás, ale celou vaši domácnost, tedy i partnera, děti i mazlíčky.

Spousta problémů je otázkou trošky smůly - vyteče pračka a poškodí sousedovi strop? Vy ale máte pojistku, řeší to tedy pojišťovna. Vezmete si kávu do vlaku, ten sebou cukne, pití přistane na laptopu a mobilu spolucestujícího a poškodí ho? Opět to zaplatí pojišťovna.

Na co se tedy zaměřit? To si povíme níže.
Pozor ale na dopravní nehody, zda platí, že se odškodnění pro oběti vyplácí z povinného ručení.


Kde pojistku uzavřít?

Tuto základní pojistku nabízí téměř každá pojišťovna. Mnohdy ji jde sjednat i online. Zde pro vás máme klasickou radu - velice dobře si přečtete podmínky, na které se vztahuje, za jakých podmínek platí. Online sjednání je sice velmi pohodlné, ale přesto byste měli zvážit, zda byste si neměli pořídit dobrého finančního poradce, který vám kvalifikovaně doporučí, jaký přesně produkt je pro vás to pravé.

Na co se pojistka na odpovědnost nevztahuje? Většinou na odpovědnost zaměstnance, a už vůbec ne na zodpovědnost OSVČ. V takovém případě doporučujeme navštívit pobočku a nechat si pojistku udělat přesně na míru. Zodpovědnost korektora totiž bude úplně jiná než zodpovědnost zedníka, jehož dílo může kvůli chybě způsobit vážné zranění.

Na co se pojistka vztahuje

Na škody, které můžete neúmyslně způsobit. Vytopení sousedů, zničení předmětu v muzeu, pokousání sousedky od vašeho psa a další. Pojistce odpovědnosti se přezdívá "pojistka na blbost", a je to přesně ono - pokrývá velké škody, které může způsobit pouhý přehmat.

Co je zásadní: pojistka se obvykle vztahuje nejen na vás, ale i na celou domácnost. To znamená, že i na vašeho partnerka (pokud spolu žijete v jedné domácnosti), děti a mazlíčky. Pokud tedy vaše dítko neúmyslně zlomí při sportování kamarádovi nos, odškodnění by měla pojistka pokrýt. Prostudujte si ale, koho přesně a jaké situace pokrývá.

Jaké zvolit limity? Raději vysoké. Zvažte svou situaci, místo, kde bydlíte, případná rizika a volte limit kolem 10 milionů korun. Pojistka odpovědnosti není příliš drahá, jedná se o stovky korun ročně. Vyšší limity ji tolik neprodraží a vy budete mít krytá záda.

A kde pojistka odpovědnosti platí?

V nabídce velkých pojišťoven už najdete celoevropskou pojistku odpovědnosti. Pak se vztahuje nejen na Česko, ale také na problémy způsobené na území Evropské unie, v některých případech dokonce i v celé Evropě. Máte tak pokryté situace, kdy omylem poškodíte obraz při návštěvě vídeňského muzea, nebo zakopnete a rozbijete výlohu na procházce v Lisabonu. Ale pozor, Vindicia přece jen doporučuje cestovní připojištění - respektive zvednout výši limitu na újmu na cizím zdraví. V zahraničí jsou účty za léčbu úplně jiné, než je tomu v Česku. Vážné zranění si může vyžádat miliony a miliony korun. Doporučený limit pro způsobení újmy na cizím zdraví je proto 25 milionů korun. Nepodceňte to. Jedno špatné najetí na ledovou plotnu na sjezdovce vás jinak může stát doživotní finanční závazek.

Každopádně si vždy zjistěte, jaké jsou podmínky - že má kamarád celoevropskou pojistku ještě neznamená, že má tuto působnost i ta vaše.

 A je to fér i k člověku, který byl i nechtěnou nepozorností či chybou poškozen. Odškodňování pro něj bude výrazně jednodušší!

Držíme pěsti :-)

Tomáš Beck

Tomáš Beck

Tomáš Beck (34) vystudoval historii a archeologii na Jihočeské univerzitě, pak základy práva a bezpečnostní studia na Cevro Institutu, kde následně dokončil postgraduální studium. Pro fungování Vindicia čerpá z principů západní Evropy. Drží se pravidla, že právo platí pro všechny, pro malé i velké.





Vindicia

Česká společnost Vindicia se zaměřuje na vymáhání spravedlivého odškodnění po dopravních nehodách, pracovních úrazech, úrazech ve školách a po zanedbání lékařské péče. Umí také zajistit adekvátní plnění z pojistek v případě, že pojišťovny odmítají platit. Vindicia má tým odborníků, kteří postupují podle metodik, které jsou pro klienta výhodné. Její úspěšnost proto přesahuje 90 %.

A co je nejdůležitější? Pokud vám Vindicia nevymůže peníze, nic neplatíte. Nejsou tu žádné vstupní poplatky, Vindicia si odměnu bere až z úspěšně získané částky. Nic tedy neriskujete. Stojí za to o odškodnění bojovat, vždyť průměrná kompenzace za dopravní nehodu dosáhla milionu korun!

Více informací na https://www.odskodnime.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688