ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.07.2023 12:00:00

Inovační výkonnost států a regionů v EU se nadále zlepšuje

Z evropského srovnávacího přehledu inovací 2023 a dnes zveřejněného srovnávacího přehledu inovací v regionech, vydávaného jednou za dva roky, vyplývá, že navzdory posledním krizím se inovační výkonnost členských států EU a jejich regionů nadále zlepšuje.

Evropský srovnávací přehled inovací 2023 ukazuje podstatné zlepšení inovační výkonnosti o přibližně 8,5 % od roku 2016, což reflektuje odhodlání EU podporovat kulturu inovací. V tomto období se zlepšila inovační výkonnost 25 zemí, i když v posledních letech pomalejším tempem. V uplynulém roce inovační schopnosti výrazně vzrostly ve 20 členských státech, zatímco pouze v sedmi se snížily. Země s méně silnými systémy inovací se však zlepšují pomaleji, než je průměr EU.

Srovnávací přehled inovací v regionech dokládá rovněž nárůst inovační výkonnosti většiny regionů v EU od roku 2016. I když inovativní regiony obvykle leží v nejinovativnějších zemích, některé regionální „oblasti excelence“ se nacházejí v zemích s relativně nižší inovační výkonností.

Na celosvětové úrovni dosahuje EU stále o něco lepších výsledků než Čína a přibližuje se ve výkonnosti Austrálii. Rozdíl v porovnání s Kanadou, Korejskou republikou a Spojenými státy se však zvětšil.

Hlavní zjištění

Země EU se na základě dosažených výsledků rozdělují do čtyř výkonnostních skupin: lídři v oblasti inovací (výkonnost je vyšší než 125 % průměru EU), silní inovátoři (mezi 100 % a 125 % průměru EU), mírní inovátoři (mezi 70 % a 100 % průměru EU) a začínající inovátoři (méně než 70 % průměru EU). Novým největším inovátorem se stalo Dánsko, zatímco Švédsko, které v posledních několika letech žebříček vedlo, je na druhém místě. Mezi další inovační lídry patří Finsko, Nizozemsko a Belgie.Obrázek 1: Výkonnost inovačních systémů členských států EU

Ve srovnání s loňským přehledem zůstalo rozdělení členských států do výkonnostních skupin víceméně stabilní. Maďarsko pokročilo do skupiny s vyšší výkonností a stalo se mírným inovátorem, ale ve Francii a Lucembursku inovační výkonnost od roku 2016 klesla.

Konkrétně:

Jak ukazuje srovnávací přehled inovací v regionech 2023, na regionální úrovni se inovační výkonnost od roku 2016 zvýšila ve 211 regionech z celkového počtu 239 regionů. Nejinovativnějším regionem v Evropě je Hovedstaden v Dánsku, dále Helsinky-Uusimaa ve Finsku a Oberbayern v Německu. Švédský Stockholm se umístil na čtvrtém místě, německý Berlín je pátý.

Navzdory pokroku v inovacích se v EU stále projevují rozdíly, převážně podmíněné zeměpisným soustředěním. Zatímco lídři v inovacích a většina silných inovátorů se nacházejí především v severní a západní Evropě, mnoho zemí v kategorii mírných a začínajících inovátorů leží v jižní a východní Evropě.

Toto rozdělení zdůrazňuje nutnost cíleně pracovat na překlenutí rozdílů v oblasti inovací a podporovat spravedlivý růst v celé EU, což je jeden z cílů Nového evropského programu inovací, přijatého v červenci 2022. Prostřednictvím strategických iniciativ, jako je iniciativa pro talentované pracovníky v oblasti hlubokých technologií, inovační platforma pro talenty a regionální inovační údolí, se EU snaží podporovat inovace v oblasti hlubokých technologií a začínající podniky. Díky investicím do talentů v oblasti hlubokých technologií, podporou inovačních ekosystémů a využitím silných stránek regionů mohou země či regiony urychlit technologický pokrok a udržet si v globálním inovačním prostředí konkurenční výhodu.

Konec formuláře

Souvislosti

Od roku 2001 je evropský srovnávací přehled inovací referenční hodnotou pro analýzu inovační výkonnosti zemí EU, sousedních evropských zemí a globálních konkurentů. Srovnávací přehled inovací v regionech podává srovnávací posouzení výzkumné a inovační výkonnosti ve 239 regionech 22 členských států EU, Norska, Srbska, Švýcarska a Spojeného království. Kypr, Estonsko, Lotyšsko, Lucembursko a Malta jsou hodnoceny na úrovni zemí. Oba přehledy nabízejí komplexní posouzení silných a slabých stránek jednotlivých států a regionů v oblasti inovací, a umožňují tak zemím identifikovat oblasti vyžadující zlepšení. Srovnávací přehledy doplňuje interaktivní nástroj, díky němuž je možné provádět individualizované srovnání, vizualizovat profily zemí, zobrazit relativní silné i slabé stránky a trendy a zkoumat korelaci mezi ukazateli.

Evropský srovnávací přehled inovací podtrhuje závazek EU a jejích členských států podporovat inovace založené na excelenci, konkurenceschopnosti, otevřenosti a talentu. Slouží jako vodítko pro utváření politik, které pomáhají šířit inovace po celé Evropě a zároveň udržet krok s rychle se vyvíjejícím globálním prostředím.

Začátek formuláře

Další informace

Evropský srovnávací přehled inovací 2023

Evropský srovnávací přehled inovací 2023 – shrnutí

Otázky a odpovědi týkající se evropského srovnávacího přehledu inovací 2023

Evropský srovnávací přehled inovací 2023 – příloha B (výkonnost podle ukazatelů)

Zpráva o metodice evropského srovnávacího přehledu inovací 2023

Evropský srovnávací přehled inovací 2023 – databáze zemí EU a sousedních zemí

Evropský srovnávací přehled inovací 2023 – databáze EU a světových konkurentů

Evropský srovnávací přehled inovací 2023 – profily zemí

Technická vysvětlivka ke genderovému hledisku v oblasti inovací

Studie proveditelnosti – Evropský srovnávací přehled začínajících podniků

Srovnávací přehled inovací v regionech 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688