Cez.cz (ČEZ)
Auto Moto  |  07.07.2023 13:08:00

ČEZ v Mikulově otevřel nejrychlejší dobíjecí stanici pro elektromobily v ČR

Nově mohou od června řidiči při svých cestách elektromobilem využít nejrychlejší dobíjecí stanici v jihomoravském Mikulově. Stačí krátká pauza na občerstvení a dva elektromobily tu doplní bezemisní energii na další stovky kilometrů jízdy. Díky stojanu ABB Terra 360 je to realita v Mikulově, kde si řidiči mohou nabít na další stovky kilometrů cesty do vnitrozemí nebo dál přes hranice na jih. Dobíjecí hub tvořený celkově pěti stanicemi může v jednu chvíli obsloužit až 10 elektroaut. Nové stojany vznikly díky grantu z Operačního programu Doprava.

Nový dobíjecí hub je vybudován na hlavním tahu z Moravy na Vídeň na čerpací stanici v areálu Levandulového hotelu Marcinčák v Mikulově. Řidiči mají k dispozici celkem 5 dobíjecích stojanů ČEZ, u kterých může současně dobíjet energii až 10 elektromobilů včetně ultra rychlého o výkonu 360 kW. Za pouhých 10 minut tak mohou dva současně dobíjející se elektromobily odjíždět s energií potřebou ke zdolání dalších 200 kilometrů. Stejně rychlý stojan je v Česku už jen ve středočeské Mladé Boleslavi. Zbývající čtyři mikulovské stanice mají výkon 50 kW, ale ještě letos čeká na dvě z nich výměna za ultrarychlé.

„Zdá se, že elektromobily jsou jedním ze způsobů dopravy budoucnosti, které už dnes používá stále více našich zákazníků. Jsme rádi, že jim i ostatním řidičům a návštěvníkům Mikulova a jižní Moravy můžeme nabídnout skutečně rychlé dobití vozů a také odpovídající zázemí. Věříme, že spokojení řidiči se u nás příště znovu rádi zastaví,“ řekl Petr Marcinčák, provozovatel Levandulového Hotelu Marcinčák.

ČEZ si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů a znásobení jejich výkonu. Poptávku po zkrácení časů dobíjení chce uspokojovat právě výstavbou stanic pro ultrarychlé dobíjení i rozšiřováním počtu stojanů v tzv. hubech ve vytížených lokalitách u hlavních tahů a ve městech.

„Elektrická auta se už dávno stala součástí naší reality, ale aby přibývala ve větších počtech, musíme stále pracovat na rozvoji míst, kde si je lidé dobijí rychle a bez čekání. Jedině tak elektromobilita srovná krok s klasickými auty. ČEZ proto chce pokračovat ve výstavbě ultra rychlých stojanů, letos jich chceme vybudovat čtyřicet. Dobíjecí stanice o výkonu 360 kW v Mikulově je unikátní, protože zvládne souběžně dobít většinu kapacity baterií dvou e-aut za 10 minut. Jako na všech ostatních místech v naší síti tu řidičům garantujeme odběr skutečně bezemisní elektřiny, a to díky certifikaci jejího původu z obnovitelných zdrojů,“ řekl Tomáš Dzurilla, ředitel útvaru elektromobilita ČEZ.

Nejvýkonnější ultrafast dobíjecí stojany v síti ČEZ

Lokalita

Dálnice

Výkon

Mladá Boleslav, Olympia D10, 44. km 360 kW
Mikulov I/52 360 kW
Loket, Bageterie Boulevard D1, 66 km 2 x 320 kW, 1 x 180 kW
Plzeň, Olympia D5, 76. km 300 kW
Loket, McDonald´s D1, 66. km 300 kW
Šlovice, Benzina D5, 83. km, směr Rozvadov 225 kW
Unčovice, McDonald´s D35, 253. km 225 kW

*Výkonem 360 kW se mikulovský stojan vyrovnává dosavadnímu rekordmanovi v Ml. Boleslavi

*Za 10 minut tu dvě elektrická auta doplní energii na dalších 200 km

*Síť ČEZ s více než 550 dobíjecími stojany umí naráz obsloužit přes 1100 aut

JAK DOBÍJET U ČEZ? Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje zákaznickou RFID kartou. Řidičům e-aut ale také stačí mít staženou letos spuštěnou aplikaci FUTUR/E/GO, která spolu s webovým rozhraním (tzv. Driver portál) umožňuje pohodlnou správu jejich účtů. Zákazníci ČEZ i neregistrovaní platí za odběry energie podle typu stanice a rychlosti nabíjení. Více na Smlouvy, ceník a OPD | Futurego.cz

ČEZ A ELEKTROMOBILITA Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688