ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  07.07.2023 11:45:12

Komise prodloužila možnost poskytnout provozní podporu určitým regionálním letištím - Státní podpora

Evropská komise prodloužila možnost poskytovat provozní podporu určitým regionálním letištím podle Pokynů ke státní podpoře letišť a leteckých společností z roku 2014, a to do 4. dubna 2027. Zbývající část pokynů zůstává v platnosti bez dalších změn.

Schválené prodloužení použitelnosti

Pokyny ke státní podpoře letišť a leteckých společností z roku 2014 umožňují členským státům poskytovat za určitých podmínek provozní podporu regionálním letištím s méně než 3 miliony cestujících ročně s cílem pokrýt náklady. Pokyny stanoví desetileté přechodné období, během něhož lze takovou podporu prohlásit za slučitelnou s vnitřním trhem. Přechodné období mělo skončit dne 4. dubna 2024.

Pokyny rovněž umožňují členským státům poskytovat provozní podporu v rámci příznivějšího režimu (tj. s vyšší intenzitou podpory) letištím s nejvýše 700,000 cestujících ročně, která se potýkají s většími obtížemi při pokrývání nákladů. Tato možnost byla původně plánována na pět let, ale byla v roce 2018 prodloužena do konce přechodného období, tj. do dubna 2024.

Od přijetí pokynů v roce 2014 čelilo evropské odvětví letectví závažné krizi v důsledku koronavirové pandemie a zdravotních či cestovních omezení přijatých s cílem omezit šíření pandemie. Toto odvětví bylo ovlivněno energetickou krizí, která následovala po ruské válečné agresi vůči Ukrajině, a to zejména tím, že se výrazně zvýšily náklady provozovatelů letišť na energie. Zejména regionální letiště čelí nižším příjmům a vyšším nákladům, což nepříznivě dopadá na jejich ziskovost. Ve výsledku by to mohlo vést k uzavření některých regionálních letišť, což by mohlo negativně ovlivnit dopravní propojení v celé EU.

Vzhledem k těmto výjimečným okolnostem se Komise rozhodla o tři roky prodloužit přechodné období, během něhož mohou členské státy poskytovat podporu na pokrytí provozních nákladů regionálních letišť, tj. do 4. dubna 2027. Členské státy tak mohou podpořit regionální letiště, a pomoci jim stát se nákladově rentabilními a ziskovými. Zvláštní režim pro letiště s ročním objemem přepravy do 700 000 cestujících se taktéž prodlužuje do 4. dubna 2027.

Souvislosti

V roce 2022 zveřejnila Komise výzvu k předložení faktických podkladů, v níž vyzvala všechny zúčastněné strany, aby se vyjádřily k jejímu záměru zabývat se situací regionálních letišť. Většina respondentů v rámci konzultace poukázala na to, že ke kompenzaci dopadu koronavirové pandemie na schopnost regionálních letišť pokrývat své náklady je nezbytně nutné prodloužit použitelnost pokynů. Odpovědi na veřejnou konzultaci naleznete na zde.

V období od května 2023 do června 2023 provedla Komise veřejnou konzultaci, v níž vyzvala všechny zúčastněné strany, aby se vyjádřily k jejímu návrhu na prodloužení použitelnosti pokynů ke státní podpoře letišť a leteckých společností z roku 2014.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688