ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.07.2023 12:49:05

Nová pravidla pro zlepšení rozmnožovacího materiálu rostlin a lesních dřevin - Často kladené otázky

  1. Proč musíme přezkoumat právní předpisy EU týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin a lesních dřevin?

Rozmnožovací materiál rostlin je rostlinný materiál (například semena, řízky, stromy, kořeny a hlízy atd.) používaný k množení rostlin. Rozmnožovacím materiálem lesních dřevin se rozumí semena, rostliny a části dřevin, které se používají k vytváření nových lesů a výsadbě stromů.

Rozmnožovací materiál rostlin podléhá přísným pravidlům EU týkajícím se jakosti a zdraví. Pravidla pro rozmnožovací materiál rostlin však existují již od roku 1966 a je třeba je revidovat, aby držely krok s vývojem vědy, inovací, technologií a digitalizace a zároveň zajistily zdravější a zdokonalené rostliny a stromy vysoké jakosti.

Aktualizovaná pravidla zaručí stabilní výnosy tím, že nové odrůdy rostlin obstojí i v budoucnu, a to na základě testování vlastností, které mohou přispět k udržitelnější zemědělsko-potravinářské produkci. Semena budou lépe přizpůsobena tlakům změny klimatu, budou odolnějšívůči škůdcům, což přispěje k menšímu používání pesticidů, a budou odolnější vůči suchu. Revize zajistí potravinové zabezpečení a pomůže zachovat genetickou diverzitu pěstovaných plodin. Návrh rovněž sníží administrativní zátěž.

Navrhované nařízení modernizací právního rámce také podpoří evropské odvětví osiv, které je největším vývozcem na světovém trhu s osivem (20 % celosvětového trhu s odhadovanou hodnotou 7–10 miliard eur a 7 000 podniků, většinou malých a středních podniků).

  1. Co Komise navrhuje?

K rozmnožovacímu materiálu rostlin

Návrh týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin zachovává základní zásady stávajících právních předpisů, podle nichž musí být nové odrůdy před uvedením na trh registrovány a rozmnožovací materiál rostlin certifikován. Registrací se nazývá zařazení nové odrůdy rostlin do vnitrostátního katalogu po potvrzení jejích znaků (např. že se liší od ostatních odrůd na trhu). Registrace zahrnuje rovněž testování nových odrůd týkající se znaků, které mohou přispět k udržitelnější zemědělsko-potravinářské produkci. Certifikace označuje inspekce na polích, kde se rozmnožovací materiál rostlin produkuje, a testování rozmnožovacího materiálu rostlin získaného z těchto polí za účelem potvrzení, že může být uveden na trh.

Návrh týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin dále:

  • zvyšuje rozmanitost rozmnožovacího materiálu rostlin na trhu a pěstovaných plodin na polích tím, že nabízí širší výběr všem druhům zemědělců a uživatelů a usnadňuje zachování rozmanitého rozmnožovacího materiálu rostlin. Tohoto zvýšení pěstované zemědělské biologické rozmanitosti se dosáhne zjednodušením pravidel pro uchovávané odrůdy[1] a heterogenní materiál[2] a zvláštními výjimkami pro sítě pro zachování osiva a naturální výměnu osiva mezi zemědělci;
  • podporuje ekologickou produkci prostřednictvím přizpůsobených pravidel pro ekologické odrůdy[3];
  • poskytuje větší výběr zahrádkářům.

K rozmnožovacímu materiálu lesních dřevin

Návrh týkající se rozmnožovacího materiálu lesních dřevin také zachovává zásady registrace „rodičovských stromů“ („zdroje reprodukčního materiálu“) a certifikace.

Pomůže zajistit, aby byl vysazovány správné dřeviny na správném místě s cílem přizpůsobit lesy současným a budoucím klimatickým podmínkám. Podpoří i cíl EU vysadit do roku 2030 3 miliardy nových stromů.

Posouzení parametrů udržitelnosti u rodičovských stromů znamená, že tyto stromy jsou kontrolovány z hlediska znaků, které přispívají k větší odolnosti lesů, např. tolerance vůči chorobám, lepší přizpůsobení se místním klimatickým a ekologickým podmínkám, stromy, které dobře rostou a nevykazují příznaky stresu. To umožní urychlit přizpůsobení lesů změně klimatu, a tak zajistit pokračování jejich výnosnosti v budoucnu.

Pravidla usnadňující zachování ohrožených lesních genetických zdrojů posílí genetickou diverzitu stromů.

Národní pohotovostní plány pomohou zajistit dostatečné dodávky rozmnožovacího materiálu lesních dřevin pro opětovné zalesňování oblastí postižených extrémními povětrnostními událostmi, požáry, rozšířením škůdců a jinými katastrofami.

V neposlední řadě návrhy týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin a lesních dřevin kladou větší důraz na udržitelnost a inovativní produkční postupy, digitální nástroje a biomolekulární techniky.

  1. Jak návrhy zapadají do strategií „Od zemědělce ke spotřebiteli“ / Zelené dohody?

Strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“ zdůraznila, že udržitelné potravinové systémy závisí na zabezpečení a rozmanitosti osiva. Zemědělci musí mít přístup k širokému spektru kvalitních osiv pro odrůdy rostlin, které jsou přizpůsobeny tlakům změny klimatu.

Návrh týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin zpřísňuje stávající požadavky na udržitelnost[4] u povolování nových zdokonalených odrůd zemědělských plodin a vinné révy a rozšiřuje je na ovocné rostliny a zeleninu.

Návrh rovněž usnadní přístup uchovávaných odrůd na trh, což má pomoci zachovat genetickou diverzitu pěstovaných plodin.

Zavedením upravených pravidel pro odrůdy vhodné pro ekologickou produkci by návrh měl pomoci dosáhnout cíle strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“, kterým je do roku 2030 využívat alespoň 25 % zemědělské půdy EU k ekologickému zemědělství.

Návrh týkající se rozmnožovacího materiálu lesních dřevin podporuje přizpůsobení se změně klimatu v lesním hospodářství. Pomůže lesníkům řešit klimatická rizika prostřednictvím zpřísněných kritérií udržitelnosti (např. přizpůsobení se místním klimatickým a ekologickým podmínkám) pro produkci rozmnožovacího materiálu lesních dřevin a opatření na ochranu ohrožených lesních genetických zdrojů. Podpoří cíl EU vysadit do roku 2030 nejméně 3 miliardy dalších stromů na základě Strategie v oblasti biologické rozmanitosti. Vnitrostátní pohotovostní plány zajistí dostatečné dodávky rozmnožovacího materiálu lesních dřevin pro zalesnění oblastí postižených povětrnostními extrémy a katastrofami.

  1. Co vedlo k předložení návrhu Komise?

Rada požádala Komisi, aby provedla studii ohledně možností Unie aktualizovat stávající právní předpisy o rozmnožovacím materiálu rostlin a v případě potřeby předložila legislativní návrh.

Výsledky studie a následného posouzení dopadů ukázaly, že je třeba řešit výzvy související s udržitelností, biologickou rozmanitostí a klimatem. Ukázalo se rovněž, že je důležité zajistit rovné podmínky pro provozovatele v celé EU a podporovat inovace a konkurenceschopnost odvětví rozmnožovacího materiálu rostlin / lesních dřevin v EU.

  1. Jak byl v návrzích zohledněn technický a vědecký vývoj?

Návrhy umožní využití nového vědeckého a technického vývoje, jak ukazují tyto příklady:

  • Biomolekulární techniky lze použít k ověření odrůdové pravosti osiva uvedeného na trh.
  • Etikety s digitálními prvky (např. kód QR) lze použít k prevenci podvodů.
  • V dlouhodobějším horizontu umožňují návrhy digitalizaci registračních a certifikačních systémů zaznamenáváním všech činností na online platformě (v souladu s cíli Evropské digitální strategie).

Možnost přizpůsobit požadavky v právních předpisech vědeckému a technickému vývoji zajistí, že právní předpisy zůstanou moderní.

  1. A co výměna osiva mezi zemědělci?

Návrh umožňuje zemědělcům vyměňovat si s jinými zemědělci osivo, které nepatří k chráněným odrůdám. Tyto výměny by však měly plně dodržovat základní požadavky týkající se jakosti rozmnožovacího materiálu rostlin (že jsou prosté škůdců a vad).

Zemědělci si mohou rovněž vyměňovat s jinými zemědělci malá množství osiva uschovaného z vlastní sklizně. To jim pomůže řídit rozmanitost osiva na svých farmách.

  1. Jak se tato reforma dotkne zahrádkářů?

Zahrádkáři mohou, stejně jako zemědělci, nakupovat rozmnožovací materiál rostlin, certifikovaný i necertifikovaný, různých typů registrovaných odrůd, včetně uchovávaných a ekologických odrůd, nebo heterogenní rozmnožovací materiál rostlin.

Zahrádkáři budou mít navíc ještě větší výběr, neboť budou mít také přístup k rozmnožovacímu materiálu rostlin, který není certifikován a nepatří k registrovaným odrůdám. Aby byla zajištěna ochrana spotřebitele a jeho informované rozhodování, podléhají takové rozmnožovací materiály rostlin, které lze prodávat pouze zahrádkářům, zvláštním požadavkům: budou mít zvláštní etiketu, budou obsaženy v malých baleních a budou podléhat základním požadavkům na jakost.

A konečně, zahrádkáři si budou moci rozmnožovací materiál rostlin mezi sebou prodávat nebo převádět za předpokladu, že to nebude pro komerční účely. V tom případě se na ně pravidla tohoto nařízení nebudou vztahovat.

  1. A co ekologické odrůdy?

Tímto návrhem zajišťujeme, aby pro ekologické zemědělství bylo k dispozici více odrůd. Návrh týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin zavede upravená pravidla pro registraci ekologických odrůd (např. testování podle pravidel ekologického zemědělství).

Tato upravená pravidla umožní registraci více odrůd vhodných pro ekologické zemědělství a přispějí k cíli strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“, kterým je dosáhnout využívání 25 % zemědělské půdy k ekologickému zemědělství.

  1. Má tento návrh dopad na odrůdová práva a patenty?

Návrh týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin nebude mít dopad na odrůdová práva a patenty. Na práva duševního vlastnictví se vztahují právní předpisy o odrůdových právech Společenství a právní ochraně biotechnologických vynálezů.

Další informace

Návrh týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin a lesních dřevin

Otázky a odpovědi týkající se rozmnožovacího materiálu rostlin a lesních dřevin

Informativní přehled o rozmnožovacím materiálu rostlin a lesních dřevin

Tisková zpráva



[1] Uchovávané odrůdy se pěstují za místních agroekologických podmínek, a tak se těmto podmínkám dobře přizpůsobily.

[2] Heterogenní materiál má velmi rozmanité vlastnosti, které mu umožňují vyvíjet se a přizpůsobovat se proměnlivým podmínkám pěstování. Není to odrůda.

[3] Ekologické odrůdy jsou odrůdy, které jsou přizpůsobeny potřebám produkce za ekologických podmínek (tj. při omezeném používání hnojiv a pesticidů).

[4] Testování nových odrůd týkající se znaků, které mohou přispět k udržitelnější zemědělsko-potravinářské produkci, jako jsou odolnost vůči chorobám a tolerance vůči suchu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688