OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Auto Moto  |  02.08.2023 20:20:20

Nejvíce nehod v zahraničí je o prázdninách. Přibalte si vytištěnou zelenou kartu

 Nejvíce nehod v zahraničí je o prázdninách. Přibalte si vytištěnou zelenou kartu

Platný cestovní doklad, rezervaci do hotelu, vše potřebné zabalené a naložené do vašeho automobilu před cestou do zahraničí – to je obrázek, který se v létě naskytne řadě z nás. Jste si jisti, že i vaše vozidlo je připraveno na cestu do zahraničí? Máme pro vás informace a data České kanceláře pojistitelů.

Řada Čechů bude vyrážet na letošní letní dovolenou do zahraničí. Podle dat průzkumu Ipsos tak učiní až 63 % z nás. Většina navíc vycestuje za hranice automobilem, k čemuž se uchyluje až 53 % těch, kteří míří na dovolenou.

Nejvíce nehod v zahraničí je během letních prázdnin 1

Téměř čtyři nehody ze sta čeští řidiči zavinili vloni v zahraničí

Dle dat České kanceláře pojistitelů v rámci škod z povinného ručení Češi v zahraničí za rok 2022 způsobili celkem 7028 nehod, což je 3,7 % všech škod včetně těch na českém území. „Nejvíce nehod způsobili Češi v Německu, a to 2620, na druhé příčce je Slovensko se 937 nehodami a třetí místo obsadilo Rakousko se 907 nehodami. Mezi Čechy ve velmi navštěvovaném Chorvatsku v minulém roce zavinili 163 nehod a umístilo tak se na pomyslné osmé příčce,“ jmenuje země Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

Prim v nehodovosti Čechů v zahraničí hrají také prázdninové měsíce, kdy v roce 2022 došlo k 21,4 % všech nehod. „Konkrétně v červenci to bylo 796 a poté v srpnu 710 nehod,“ doplňuje statistiky Petr Jedlička.

Ruku v ruce s celkovou statistikou nehod jde také nejoblíbenější destinace českých turistů Chorvatsko, kde je taktéž nejvyšší nehodovost v červenci a v srpnu. V případě Itálie nastalo nejvíce nehod také v červenci a vyšší počty nehod vznikly rovněž v březnu, což může souviset s cestami na lyže, dále také během června, srpna i září, kam ještě spadají okraje letní sezóny. Na rozdíl od Chorvatska dochází k nehodám českých motoristů v Itálii prakticky po celý rok, což vedle výše zmíněných prázdninových škod souvisí např. i s nákladní dopravou, pracovními cestami apod.

Nejvíce nehod v zahraničí je během letních prázdnin 2

K čemu je zelená karta dobrá?

Co se týká automobilu, tak škody vámi způsobené vaším vozidlem v zahraničí, jsou kryty v rámci povinného ručení a dokladem o zřízení je tzv. zelená karta „Motorista by měl mít zelenou kartu při cestě do zahraničí vytištěnou u sebe, i když na území České republiky již postačí ji mít elektronicky například v mobilním telefonu. Změny se dočkáme až v průběhu roku 2025, kdy budou moci mít motoristé zelenou kartu v digitální podobě ve formátu pdf také v zahraničí,“ upozorňuje Vladimír Krejzar, ředitel likvidace České kanceláře pojistitelů.

Zelená karta v zahraničí má i další výhodu – k dispozici máte asistenční služby. S nimi vám pojišťovna zajistí odtah nepojízdného auta, náhradní vůz nebo vyproštění vozu. Zkrátka co si sjednáte, to platí i v cizině. Na zelené kartě je navíc uvedené telefonní číslo na asistenční službu, kam můžete volat non-stop a domluvíte se vždy v češtině.

Jak se chovat při dopravní nehodě ve vztahu k pojišťovně?

Nejvíce nehod v zahraničí je během letních prázdnin 3

V případě autonehody v zahraničí zajistěte neprodlené sepsaní společného záznamu o dopravní nehodě. Ve voze mějte připravený Evropský formulář záznamu o dopravní nehodě, který je stejný ve všech jazykových verzích. Stáhnout si ho můžete ZDE:
www.ckp.cz/images/clanky/cz/o_povinnem_ruceni/rady_pro_motoristy/evropsky_zaznam_
dopravni_nehody.pdf.

Vyplněný záznam o nehodě předejte neprodleně odpovědnostní pojišťovně viníka, u které budete způsobenou škodu uplatňovat. Pokud neznáte údaje o odpovědnostní pojišťovně viníka, obraťte se na Informační středisko České kanceláře pojistitelů.

Také platí to, že jste-li poškozeným, pojistnou událost své vlastní pojišťovně hlásit nemusíte. Vzniklou škodu by měla uhradit pojišťovna viníka nehody. Naopak, jestliže jste viníkem, škodu vaší pojišťovně nahlásit musíte, protože ta poškozenému zaplatí vzniklou škodu.

Asistenční službu své pojišťovny volejte i v případě, že si nebudete jisti dalším postupem. Zásadně nepřijímejte nabídku asistenčních služeb od poskytovatelů, kteří se náhodně objeví na místě dopravní nehody a nejsou smluvními asistenčními službami vaší pojišťovny, eventuálně smluvními asistenčními službami pojišťovny dalšího účastníka (viníka) nehody.

Co když způsobíme škodu na svém vozidle?

Jestliže nemáte standardně sjednané havarijní pojištění, před odjezdem do zahraničí jeho sjednání určitě zvažte. „Využít můžete tzv. krátkodobé havarijní pojištění. To lze sjednat třeba na jeden měsíc a funguje jako klasické havarijní pojištění, jsou z něj kryta rizika nehody, vandalismu, odcizení nebo živelné pohromy podle nabídky jednotlivých pojišťoven,“ říká Veronika Pilková, tisková mluvčí České kanceláře pojistitelů.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.02.2024Jak postupovat při nehodě v zahraničí? Martin Daneš (Srovnejto)
23.01.2024Na neopatrné lyžaře číhají v zahraničí „lovci nehod“ Tisková zpráva (Tisková zpráva)
19.12.2023Nejvíce nehod v České republice se stane v Praze OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688