OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  04.07.2023 12:00:00

Jak plánují Rakušané spořit a investovat tento rok?

 Jak plánují Rakušané spořit a investovat tento rok?
4.7.2023 Produkty, Zahraničí

Všechny investiční formy letos poněkud ztratily v porovnání s prvním kvartálem 2022 na atraktivitě. A šetřit hodlají Rakušané i na životním pojištění a penzijním zabezpečení. Toto jsou zásadní závěry, které vyplynuly z čerstvé prognózy skupiny Erste Bank ohledně spoření a úvěrů v nejbližší době. Ukázalo se ovšem také, že ti, jež investice neodradily, hodlají pro tento účel vyčlenit meziročně více peněz.

Pro svoji čtvrtletní prognózu využila Erste Group Bank AG spolupráci s agenturou pro výzkum trhu Integral. Ta pro ni oslovila 1 000 Rakušanů a telefonicky nebo on-line jim kladla otázky ohledně finančních záměrů. Anketa byla reprezentativní a týkala se populace 14+. Pro porovnání sloužily výstupy ze studie za 1. čtvrtletí 2022. Velký vliv měla nynější drahota a vysoká míra zdražování, zdůraznila Erste Bank. Rakušané tak aktuálně šetří nejen na svých dovolenkových plánech nebo větších pořízeních. Do určité míry je postiženo i chování v oblasti úspor.

Jestliže před rokem neplánovalo podle ankety 18 % oslovených v nadcházejících 12 měsících vůbec žádné investice, letos stoupl podíl takto smýšlejících na 21 %. K nejžádanějším formám ukládání rezervních peněz jsou i nadále vkladní knížky a spořící účty (karty), anebo stavební spoření. Zatímco obliba těchto konzervativních forem ve 3. čtvrtletí 2022 klesla na dočasné minimum, nyní zažívají renesanci a více lidí se k nim nyní hodlá vrátit. Podíl 55 % respondentů uvedl, že v nadcházejících 12 měsících uloží peníze na vkladní knížku nebo spořící účet (1. kvartál 2022: 56 %). Stavební spoření využije podle svých slov 37 % účastníků ankety (loni 39 %).

Méně pro životní pojištění

Lehký pokles zájmu byl zaznamenán oproti loňsku ve studii u ostatních finančních nástrojů. Životní pojištění kleslo v atraktivitě o jeden bod (z loňských 31 % na letošních 30 %). Redukce zájmu postihla podle respondentů ankety i penzijní připojištění, a sice z loňských 32 na 30 %. Životní pojištění, porovnáváme-li s pětiletým minimem z konce roku 2022, získalo mezitím znovu větší oblibu, i když dosavadní maximum ze 3. kvartálu 2018 s úrovní 38 % je samozřejmě hodně daleko.

Investice netáhnou

Podstatně méně respondentů projevilo zájem o investice do cenných papírů. Celkově přesně třetina (33 %) plánuje vložit své peníze do fondů, akcií nebo obligací (přičemž je možné i vícenásobné vyjmenování konkrétní investice). O rok dříve takový krok plánovalo ještě 38 % respondentů; ve 4. čtvrtletí 2022 ovšem už jen 32 %. Atraktivitu ztratily zejména akcie, protože jejich nákup chce uskutečnit v nadcházejících 12 měsících jen 19 % dotázaných, a to je o 5 % méně než před rokem. Dluhopisy zůstávají stabilní se zastoupením 12 %, ale u fondových investic je znát malý pokles z 27 na 25 % zainteresovaných respondentů.

Kolik peněz mají Rakušané na tyto účely připraveno

Z celkového množství oslovených chce nějakou formu úspory nebo investice v nejbližší době provést 79 % účastníků ankety. Přitom panují výrazné rozdíly podle demografických parametrů. Zatímco ukládat peníze plánuje 85 % mužů, u žen je tento záměr zastoupen jen ze 73 %. Nadprůměrné zastoupení „střadatelů“ zaznamenala studie i ve věkové skupině 30-49 let (85 %), u osob s ukončeným minimálně středoškolským vzděláním (86 %), u produktivních osob s výdělečnou činností (85 %) a u osob s příjmem nad 2 000 EUR měsíčně (85 %). Na druhou stranu bylo ve studii zastoupeno 74 % osob ve věku 50+, 69 % lidí s ukončeným základním vzděláním, 71 % lidí bez výdělečné činnosti a 68 % osob s měsíčním příjmem pod 2 000 EUR, které hodlají v tomto roce rovněž ušetřit nějaké peníze.

V průměru jsou podle ankety v plánu úložky peněz ve výši 5 500 EUR. V meziročním porovnání s 1. čtvrtletím 2022 je to více (tehdy zněl plána na 4 400 EUR), ale ve srovnání s minulým čtvrtletím (4. kvartál 2022) je to naopak dost podstatně méně, protože koncem loňského roku chtěli ušetřit Rakušané ještě 7 200 EUR.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688