Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  04.07.2023 06:51:38

Letargie na finančních trzích za absence dat a amerických investorů (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní makroekonomický kalendář bude víceméně prázdný. K letargii na trzích ještě přispěje absence amerických investorů, kteří budou v USA slavit Den nezávislosti. Dnes bude osamoceně zveřejněn pouze údaj o květnovém vývoji německého zahraničního obchodu, který by mohl poodhalit slabý výkon tamního průmyslu, což má výpovědní hodnotu i pro ten náš.

Sváteční režim finančních trhů začne již dnes.

Růst německého vývozu by podle nás měl v květnu meziměsíčně výrazně zpomalit, zatímco dynamika dovozu by měla naopak oproti dubnu ožít. To by podle nás vcelku mělo znamenat nižší přebytek květnového zahraničního obchodu (16,4 mld. EUR vs 17,2 mld. EUR v dubnu). Předstihové indikátory zároveň ukazují na další pokles vývozu v červnu v prostředí zpomalování globálního obchodu se zbožím. V souvislosti se slabším výkonem vývozu i údaj německé průmyslové produkce, zveřejněný na samotném konci tohoto týdne, vykáže slabý výkon v květnu, stejně tak jako ten náš, jehož výkon za stejný měsíc bude také zveřejněn až v pátek. Více k našemu očekávání ohledně květnového vývoje v tuzemském průmyslu najdete v červencových měsíčních odhadech zde: https://bit.ly/CMF_Jul23_CZ.

Českou korunu zhoršující se výhled v průmyslu nerozhodil.

Další z řad předstihových indikátoru hodnotící náladu v tuzemské ekonomice ukázal pro červen na poměrně dramatické zhoršení. Tentokrát šlo o údaj PMI ze zpracovatelského průmyslu, který se z květnových 42,8 b. propadl na 40,8 b. v červnu. To bylo v souladu s naším očekáváním (40,7 b.) ale hluboko pod tržním konsensem (41,7 b.). Tuzemské průmyslníky opět tížil pokles nových objednávek, což nevěští nic pozitivního pro průmyslovou výrobu v nadcházejících měsících. PMI tak mimo jiné potvrdil údaj z konjunkturálního průzkumu, který v červnu také ukázal na zhoršení sentimentu v průmyslu. Zdá se tak, že nevýrazný výkon domácího průmyslu nás může doprovázet poměrně delší dobu. Více najdete zde: https://bit.ly/PMI_Jun23.

Červnové hospodaření státu ukázalo na meziměsíční zmírnění deficitu o 56 mld. CZK na -215,4 mld. CZK. Za tím stály především příjmy z DPPO, podpořené solidní ziskovostí firem, a příjmy z EU, konkrétně na projekty z Národního plánu obnovy, které již byly na výdajové straně předfinancovány. Červnová data ukazují, že šance na splnění schváleného schodku ve výši 295 mld. CZK ještě definitivně nezmizela, rizika však přetrvávají. Detailněji jsme se dosavadnímu hospodaření státu věnovali zde: https://bit.ly/3NYBizp.

ISM index z průmyslu v USA včera poměrně výrazně zklamal, když klesl z květnových 46,9 b. na rovných 46,0 b. v červnu. Data tak potvrdila pokračující zhoršování v tamní průmyslové sféře. ISM index sice ještě nespadl do teritoria značící recesi – během období recese činil v průměru zhruba 44 b. – ale nachází se již poměrně blízko. Slabší data z USA pomohla euru vůči dolaru vymazat denní ztrátu a skončit prakticky beze změny na denní bázi.

Překvapivý pokles indikátoru PMI z tuzemského zpracovatelského průmysl českou korunou příliš nezamával, ta během včerejška zpočátku posílila, ale veškeré zisky ke konci dne následně odevzdala a skončila poblíž otevírací úrovně. Ostatní středoevropské měny měly zase tendenci oslabovat. Maďarský forint oslabil o 0,3 %, zatímco polský zlotý po poměrně volatilní seanci oslabil zase o 0,1 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688