ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  03.07.2023 14:50:33

Mezinárodní středisko pro stíhání ruského zločinu agrese vůči Ukrajině dnes zahajuje činnost - Ukrajina

Mezinárodní středisko pro stíhání zločinu agrese vůči Ukrajině (ICPA) dnes zahájilo svou činnost v Haagu pod záštitou Agentury Evropské unie pro justiční spolupráci v trestních věcech (Eurojust). Nově zřízené středisko bude mít klíčový význam pro vyšetřování ruského zločinu agrese vůči Ukrajině a pro usnadnění přípravy případů pro budoucí soudní řízení. Poskytne strukturu na podporu a posílení probíhajících a budoucích vyšetřování zločinu agrese a usnadní výměnu a analýzu důkazů shromážděných od počátku ruské agrese.

Středisko zřízené s podporou Komise je tvořeno vybranými vnitrostátními státními zástupci, kteří se již účastní na práci společného vyšetřovacího týmu, s nímž je středisko spojeno v rámci svých operací. Zúčastnění odborníci budou moci spolupracovat na denní bázi, rychle si vyměňovat důkazy a odsouhlasovat společnou strategii. Eurojust bude poskytovat operativní, právní, finanční a logistickou podporu, mimo jiné podporu pro zajišťování, uchovávání a analýzu důkazů. Tato práce má zásadní význam pro přípravu na budoucí soudní řízení, ať už před vnitrostátními nebo mezinárodními soudy, včetně případného tribunálu pro zločin agrese nebo Mezinárodního trestního soudu pro zločiny spadající do jeho jurisdikce.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová k tomu uvedla:Ruská invaze na Ukrajinu každý den způsobuje nevyjádřitelné utrpení. Velmi znepokojivé jsou zprávy o záměrných útocích na civilisty, včetně dětí, jenž se staly krutou každodenní připomínkou krveprolití, které Putin vrátil na náš kontinent. Důkazy o nesčetných mezinárodních zločinech spáchaných Ruskem se hromadí. Nové mezinárodní středisko pro stíhání bude mít klíčovou roli při zajišťování, aby pachatelé byli postaveni před soud, mimo jiné za zločin agrese. Vynaložíme veškeré možné úsilí na to, abychom Putina a jeho stoupence pohnali k odpovědnosti.“

Další postup

Středisko dnešního dne zahajuje svou činnost. Eurojust bude úzce spolupracovat s Komisí a členy společného vyšetřovacího týmu s cílem zajistit, aby středisko mohlo vnitrostátním orgánům poskytovat co nejlepší podporu.

Souvislosti

Mezinárodní trestní soud (ICC) má pravomoc stíhat nejzávažnější mezinárodní zločiny (genocidu, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny a zločin agrese). V současné době však Mezinárodní trestní soud nemůže Rusko stíhat za zločin agrese, neboť Rusko není smluvní stranou jeho právního rámce. Za účelem odstranění tohoto nedostatku předestřela Komise v listopadu 2022 členským státům varianty, jak zaručit vyvození plné odpovědnosti za všechny trestné činy spáchané na Ukrajině. V rámci těchto variant byla prozkoumána možnost vytvoření mechanismu vyvozování odpovědnosti umožňujícího stíhat zločin agrese.

Diskuse dosud pokračují, zejména v rámci základní skupiny pro zřízení zvláštního tribunálu, nyní je však stěžejní zajistit, aby byly relevantní důkazy řádně zajištěny a aby bylo možné zahájit vyšetřování v rámci stávajících právních rámců.

Důkazy shromážděné střediskem mohou být použity v jiných jurisdikcích, například před vnitrostátními nebo mezinárodními soudy, včetně případného tribunálu pro zločin agrese nebo Mezinárodního trestního soudu pro zločiny spadající do jeho jurisdikce.

Státní zástupci z řad členů společného vyšetřovacího střediska budou relokováni do Eurojustu, kde mohou denně kooperovat. Státní zástupci budou podporováni právními a analytickými odborníky z Eurojustu. Zjištěné důkazy lze bezpečně uchovávat v základní databázi důkazů o mezinárodní trestné činnosti Eurojustu, která byla zřízena v návaznosti na novelizaci nařízení o Eurojustu na základě návrhu Komise na jeho změnu.

Další informace

Prohlášení předsedkyně von der Leyenové o zřízení Mezinárodního střediska pro stíhání zločinu agrese vůči Ukrajině

Zahájení činnosti Mezinárodního střediska pro stíhání zločinu agrese vůči Ukrajině – tisková zpráva Eurojustu

Solidarita EU s Ukrajinou – internetové stránky

Eurojust a válka na Ukrajině – internetové stránky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688