Alena Bouchalová (Klik.cz)
Finanční rady  |  02.07.2023 12:55:02

Alkohol za volantem: Jaké jsou pokuty, rizika a důsledky?

Jedno neplánované pivo nebo sklenička při posezení se známými. Nálada po nezdařeném dnu je brzy lepší. Váháte, jestli si domů vezmete taxi, nebo to risknete a sednete za volant. Přečtěte si, jaké pokuty vás za alkohol za volantem čekají, a vyrazte domů raději pěšky.

 

 

Podle policejních statistik mělo při dopravních nehodách v letech 2020-2022 pozitivní test na alkohol nebo jinou omamnou látku přes 5 % řidičů. V České republice přitom platí na alkohol za volantem přísná pravidla.

Nulová tolerance

Zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích je dána nulová tolerance  na alkohol za volantem. Ta platí i pro řízení jakéhokoliv jiného motorového vozidla, jízdu na kole, na zvířeti.

 

Alkohol se prokazuje prostřednictvím certifikovaných analyzátorů, které podle množství alkoholu v dechu vyvozují množství alkoholu v krvi. Dechová zkouška je často spojená i s běžnou namátkovou policejní kontrolou.

Tresty za alkohol za volantem

Policie za alkohol za volantem v současné době nedává pokuty na místě (tzv. blokové pokuty) jako to bylo dříve. Řízení pod vlivem alkoholu se vždy řeší ve správním řízení nebo v rámci trestního řízení.

 

Množství alkoholu

Počet bodů v bodovém systému

Pokuta ve správním řízení

Zákaz řízení

Klasifikace

do 0,3 promile

0

2.500-20.000 Kč

6-12 měsíců

 

Přestupek

0,3-1 promile

7

2.500-20.000 Kč

6-12 měsíců

Přestupek

nad 1 promile

7

25.000-50.000 Kč

1-2 roky

Trestný čin

 

Po pozitivní dechové zkoušce se s pětiminutových rozestupem provede potvrzovací opakovaná dechová zkouška. Řidiči, kterým je naměřen alkohol v dechu, mají právo podstoupit lékařské potvrzení hladiny alkoholu v krvi.

 

Spáchání trestného činu vám může být přiznáno i v případě odmítnutí dechové zkoušky. Stačí k tomu svědecké výpovědi policistů, kteří vás zastavili a potvrdí, že jste nedokázali stát, neorientovali jste se a nebyli schopni kloudného slova.

Přirozené odchylky

Lékařská praxe ukázala, že někteří lidé mohou mít v krvi fyziologickou hladinu alkoholu, tedy zcela přirozeně i bez jeho přímé konzumace. Při laboratorním vyšetření krve se za fyziologickou hladinu považuje množství do 0,2 promile. Pokud není možné např. pomocí svědků přímo prokázat, že řidič před jízdou skutečně pil, nebo se sám nepřizná, nemůže se taková hladina alkoholu v krvi přičítat přímo konzumaci. S odchylkou měření je potřeba počítat také u certifikovaného přístroje. Ta činí 0,04 promile.

 

Hodnoty do 0,24 promile jsou tedy sporné a nepředstavují samy o sobě důkaz jízdy po konzumaci alkoholu. Do této hodnoty je možné vyváznout bez přestupku.

Lékařské vyšetření

Pokud vás policie zastaví a chce provést dechovou zkoušku na alkohol, můžete ji odmítnout. Obvykle si zamítavým postojem situaci pouze zhoršíte. Odmítnutí působí jako přiznání viny. Odmítnutím dechové zkoušky se dopouštíte přestupku. Policie proti vám vznese obvinění, ve kterém vám bude připsáno 7 trestných bodů, hrozí vám pokuta 25.000-50.000 Kč a zákaz řízení na 1-2 roky.

 

K lékařskému vyšetření spojeného s odběrem krve, nebo analýzou moči, může být řidič vyzván pouze při pozitivní dechové zkoušce. Dále také v případě, že nebylo možné provést dechovou zkoušku. Pokud řidič tento krok odmítne, hrozí mu stejné sankce jako při odmítnutí dechové zkoušky. Odmítnout nesmíte ani ze zdravotních důvodů. I tyto důvody musí potvrdit lékař.

 

Odebrání řidičského průkazu

Pokud nadýcháte alkohol, policista vám na místě zabaví řidičský průkaz a vystaví vám potvrzení o zadržení řidičského průkazu. V danou chvíli se proti tomuto kroku nemáte jak bránit. Máte zákaz řídit motorová vozidla až do doby pravomocného skončení trestního nebo přestupkového řízení. Vám nezbývá než předat řízení jinému řidiči nebo si zajistit odtah vozidla.

 

Policie má při podezření z řízení pod vlivem alkoholu právo na místě zadržet řidičský průkaz podle § 118b a § 118c výše uvedeného zákona. Zadržení je možné jen v případě, že ho má řidič fyzicky u sebe. Pokud ho nemá, pak ho není možné zadržet a řidič může dále řídit až do pravomocného skončení trestního nebo přestupkového řízení, které s ním bude zahájeno. Za jízdu bez řidičského průkazu může řidič dostat na místě pokutu až 2.000 Kč.

Evropské srovnání

Česká republika je v tomto směru jednou z nejpřísnějších evropských zemí. Alkohol za volantem zakazuje shodně také Slovensko, Maďarsko a např. Rumunsko.

 

Alkohol je na druhou stranu povolený v jinak striktních zemích. Do hranice 0,5 promile alkoholu můžete řídit v Německu, Rakousku i Švýcarsku. Benevolentní jsou také v Itálii a Španělsku. Překročení této hranice je spojené s výrazným trestem. V Německu se bavíme o pokutě 500-1.500 euro a automatickém odebrání řidičského průkazu.

 

Existují situace, kdy řidič sedne za volant i s hladinou alkoholu v krvi, protože zkrátka musí. Jde např. o  záchranu zraněného z míst bez mobilního signálu, rodící ženu. V České republice pravděpodobně neuspějete ani s řízením v krajní nouzi. Přezkoumávají ji soudy nebo se řeší ve správním řízení. Obvykle jsou i tyto situace zamítnuty a soud dojde k závěru, že řidič mohl jednat v dané situaci jinak a za volant nebylo potřeba sednout.

 

Pokuta za alkohol za volantem je to menší zlo, které vás může na cestách potkat. Dopravní nehody jsou daleko horší. Raději počkejte, až alkohol vyprchá. U mužů počítejte orientačně se 2 hodinami na malé pivo, ženy potřebují téměř 4 hodiny.

Alena Bouchalová

Alena vystudovala na Vysoké škole ekonomická evropská studia se specializací na německy mluvící země. Po prvních pracovních zkušenostech ji nadchla procesní analýza a interní audity. Od roku 2018 své zkušenosti využívá v copywritingu.




Klik.cz

Klik.cz je online srovnávač pojištění, který vám pomůže najít nejvýhodnější nabídku pro vaše auto, domácnost, cestu nebo život. Naše callcentrum vám poradí s výběrem a správným nastavením jakékoliv pojistky. Klik.cz je rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob, jak si sjednat pojištění online, ušetřit čas a tisíce korun ročně.

Více informací na https://www.klik.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688