AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  30.06.2023 10:38:33

Jak často mění Češi auta? Překvapivě dost pravidelně.


Mezi prvním a druhým prodejem uplyne v průměru 3,7 roku, pak se frekvence zvyšuje

Koupě auta je většinou velkou rodinnou událostí. Po bydlení se zpravidla jedná o druhou nejdražší položku v rodinném rozpočtu. Bývalo tedy zvykem, že když už někdo koupí auto, v rodině pak vydrží roky. Dnes je situace jiná a čeští zákazníci obměňují svůj vozový park relativně často. Společnost AURES Holdings, provozovatel mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna proto zpracovala analýzu svých prodejů, ze které vyplývá, že Češi ojetiny mění v průměru po 3,5 letech. Čím je auto starší, tím se doba od koupě do dalšího prodeje zkracuje. Analýza zahrnuje 119 187 aut, která společnost nabízela od roku 2021 do poloviny roku 2023 a kolikrát se v nabídce objevily. Rekordmany jsou dva vozy, které měla společnost AURES Holdings od roku 2010 v nabídce šestkrát.

Retence zákazníků je pro každou společnost velice důležitá. U obchodu s ojetými auty je to však trochu složitější, protože je to zboží, které dokáže být v provozuschopném stavu roky. „Lidé se nám vrací velmi často a někteří od nás historicky koupili i několik desítek vozů. Neznamená to však, že vůz, který koupili, u nás následně i prodají, protože například zůstane v rodině, nebo ho koupí někdo ze známých, ale další vůz jdou koupit opět do Áček nebo Mototechny," upozorňuje Petr Vaněček, provozní ředitel skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna. „Auta, která našimi společnostmi prošly vícekrát, bývají něčím specifická a mají tak na sekundárním trhu své místo jisté i přes velký počet předchozích majitelů nebo vyšší nájezd kilometrů. Například velkoprostorové a sedmimístné vozy, které vzhledem k situaci na trhu nových vozů mizí a mladší náhrada za ně není dostupná. Dalším specifickým segmentem jsou sportovní vozy a kabriolety, které si zákazník pořídí třeba jen na jednu sezónu a další rok chce zkusit zas něco jiného, co mu bude dělat v létě radost,“ doplňuje Vaněček.

Z analýzy vyplývá, že auto, které se po prvním prodeji do Áček nebo Mototechny vrací, strávilo u majitele průměrně 3,7 roku (1 337 dní). Takových aut bylo v posledních dvou letech necelých patnáct tisíc. Mezi druhým a třetím prodejem už se doba zkracuje. Ze 1 756 vozů, které se od roku 2010 ocitly v autocentrech AURES Holdings potřetí byla průměrná doba strávená u předchozího majitele 2,9 roku (1 069 dní). Aut, která byla v AURES Holdings čtyřikrát už je pomálu, jen 183, a majitel s nimi jezdil v průměru 2,4 roku (873 dní). „Pětkrát se u nás od roku 2010 objevilo jen 23 aut, které měl majitel v průměru 1,9 roku a dokonce máme i dva šestinásobné rekordmany, které jejich majitel používal 1,6 roku. Jednalo se o Chevrolet Captiva a Mazdu CX-7,“ uzavírá Vaněček.

Lucie Brychtová
PR Manager
AURES Holdings


AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688