Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  29.06.2023 09:35:59

Sbohem, sazby na nule. Sazby budou vyšší po delší dobu, jak u Fedu, tak i ECB a Bank of England. Šéf Bank of Japan nastínil možnost úpravy měnové politiky.

Sbohem, sazby na nule

09:35 29. června 2023

Klíčové body

  • Sazby budou vyšší po delší dobu, jak u Fedu, tak i ECB a Bank of England.
  • Šéf Bank of Japan nastínil možnost úpravy měnové politiky.
  • Koruna oslabila k 23,70 za euro.
Zdroj: Depositphotos

Nad očekávání odolnější ekonomika, vyšší inflace a silný trh práce. To je trojice faktorů, které byly během druhého čtvrtletí společné pro americkou, evropskou i britskou ekonomiku. Na sympoziu v portugalské Sintře to potvrdili nejvýše postavení zástupci centrálních bank daných zemí. Práce se sazbami stále není u konce. Šéf Bank of Japan navíc nastínil, za jakých podmínek je možná úprava japonské měnové politiky.

Shoda mezi prezidentkou ECB, šéfem Fedu a guvernérem Bank of England panovala na tom, že další postup určí data. Tržní výhled úroků je jeden aspekt, který centrální banky sledují, rozhodně se podle něj ale neřídí. Navíc je potřeba přemýšlet o nastavení měnové politiky nejen s ohledem na vrchol sazeb, ale také na dobu, po jakou se na něm úroky udrží. A ta, jak vše nasvědčuje, bude mnohem delší, než bylo očekáváno. Guvernér Fedu Powell například uvedl, že nečeká návrat jádrové inflace na 2 % během letošního ani příštího roku.

Bank of Japan je rovněž závislá na datech, jelikož vstupují do jejího výhledu. Nejsledovanější je přitom ten inflační. V něm podle guvernéra Uedy nepanuje jistota, že inflace ve druhé polovině prognózovaného horizontu, tedy v roce 2024 a 2025, klesne. Pokud by červencová revize prognózy ukázala nad očekávání vyšší inflaci v těchto letech, podle Uedy by mohlo jít o důvod pro zvážení aktuálního nastavení měnové politiky. Podle nás se nabízí úprava, nebo dokonce i ukončení, cílení výnosové křivky. Bank of Japan by tím mohla pomoci i jenu, u něhož v poslední době vidíme o něco častější komentáře z ministerstva financí.

Řeč přišla i na otázku propisu měnové politiky do reálné ekonomiky. Prezidentka Lagardeová přemýšlí o transmisi měnové politiky na třech úrovních. První je tržní, kde se ECB utažení povedlo. viz srovnání výnosové křivky teď a před dvěma lety. Druhá jsou domácnosti a firmy, kde se však ukazuje větší rezistence vůči vyšším sazbám. A to platí nejen pro evropskou ekonomiku, ale i další vyspělé, včetně americké a britské. Třetí je samotná inflace. Jakmile funguje první a druhá úroveň, projeví se to ve třetí. I z toho lze usuzovat, že nelze čekat nikterak brzký a rychlý pokles sazeb, což už ostatně akceptoval i samotný trh, podíváme-li se na jeho výhled sazeb na obou stranách Atlantiku.

Celkově během panelu lídrů centrálních bank nepadlo nic, co bychom ještě neslyšeli. Jestřábí duch převládal, a nebojíme se k němu zařadit i výroky guvernéra Bank of Japan o silné japonské ekonomice.

Na trzích jsme viděli několik patrných trendů. Výnosy klesaly v Evropě i v USA, přičemž na starém kontinentu byl pokles o něco rychlejší. I to mohlo ve výsledku přispět k silnějšímu dolaru, který krátce otestoval hranici 1,0900 za euro. Vyloučit rovněž nemůžeme ani výběr zisků po předchozím zpevnění eura v návaznosti na jestřábí výroky představitelů ECB. Měny regionu oslabily, koruna krátce otestovala hranici 23,70 za euro.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0914 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 102,97 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0883 do 1,1014 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 23,69 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,71 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 23,61 až 23,74 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,52 do 21,81 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 19:00  🎙️ Nové Povídání o trzích je tu X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:55  Co očekávat od RBA? X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:31  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 2. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688