Životní prostředí  |  28.06.2023 09:54:55

Copernicus: Emise z kanadských požárů jsou nejvyšší v historii měření. Kouř se dostává do Evropy

 

Od začátku května zasáhly mnoho oblastí Kanady rozsáhlé lesní požáryBritskou Kolumbii, Albertu, Saskatchewan a Severozápadní teritoria na západě Kanady a Ontario, Quebec a Nové Skotsko na východě Kanady. Emise z těchto požárů jsou do 26. června nejvyššími odhadovanými ročními emisemi pro Kanadu za 21 let našeho souboru dat GFAS. Kouř z těchto požárů vedl k výrazně zhoršené kvalitě ovzduší v celé Severní Americe a v druhém červnovém týdnu dokonce doputoval přes Atlantik až k evropskému pobřeží. Služba Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS: https://atmosphere.copernicus.eu/) monitorovala přenos kouře i intenzitu a odhadované emise z požárů.

V důsledku neobvykle suchého počasí a vysokých teplot došlo v Kanadě od začátku května k několika požárům. Začaly v západní části země, ale později se rozšířily i do východních oblastí, což vedlo k celkovým emisím uhlíku ve výši přibližně 160 megatun – to jsou nyní nejvyšší celkové roční emise odhadované pro Kanadu na základě souboru dat CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) za období od roku 2003 do současnosti.

Kouřová mračna mířící do Evropy a její dopad na kvalitu ovzduší

Další nárůst intenzity požárů v Quebecu a Ontariu koncem minulého týdne (21.-22. června) vedl k tomu, že globální předpověď systému CAMS ukázala mezi 26.-29. červnem obzvláště silnou epizodu dálkového přenosu kouře přes severní Atlantik a jeho zasažení Evropy s vysokými hodnotami optické hloubky aerosolů a oxidu uhelnatého. Nutno poznamenat, že k dálkovému přenosu kouře, jako byla tato epizoda, dochází zpravidla ve vyšších nadmořských výškách, kde je životnost látek znečišťujících ovzduší delší, což znamená, že se projevují spíše jako mlhavá obloha s červenými/oranžovými západy slunce.

V důsledku toho se neočekává, že by předpovídaný přenos kouře měl významný dopad na kvalitu ovzduší v přízemní vrstvě. Prognózy CAMS týkající se koncentrací pevných částic (PM2,5 a PM10) v přízemní vrstvě, které by mohly přispět k místním zdrojům znečištění ovzduší, jsou pečlivě sledovány pro případ, že by se situace změnila.

Vedoucí vědecký pracovník CAMS Mark Parrington k tomu říká: "Naše sledování rozsahu a přetrvávání emisí z lesních požárů v celé Kanadě od začátku května ukázalo, jak neobvyklý byl tento jev ve srovnání s dvěma desetiletími našeho souboru dat. Dálkový přenos kouře, který v současné době sledujeme, není neobvyklý a neočekává se, že by měl nějaký významný dopad na kvalitu přízemního ovzduší v Evropě. Jde ale o jasné reflektování intenzity požárů, když se tak vysoké hodnoty optické hloubky aerosolu a dalších znečišťujících látek spojených s kouřem dostanou až na tuto stranu Atlantiku.“

Systém CAMS poskytuje aktuální informace o umístění, intenzitě a odhadovaných emisích lesních požárů po celém světě, včetně sledování přenosu jejich kouře a vlivu na složení atmosféry. Údaje systému CAMS jsou volně dostupné k použití a mohou sloužit jako důležitá pomůcka v rozhodovacích procesech pro občany, podniky i zúčastněné strany v souvisejících odvětvích.

Program Copernicus je součástí vesmírného programu Evropské unie, který financuje EU, a je její vlajkovou lodí v oblasti pozorování Země, která funguje prostřednictvím šesti tematických služeb: Atmosféra, Změna klimatu, Nouzové situace, Země, Moře a Bezpečnost. Poskytuje volně přístupná provozní data a služby, které uživatelům poskytují spolehlivé a aktuální informace týkající se naší planety a jejího životního prostředí. Program koordinuje a řídí Evropská komise a je realizován ve spolupráci s členskými státy, Evropskou kosmickou agenturou (ESA), Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT), Evropským střediskem pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF), agenturami EU a Mercator Ocean a dalšími.

ECMWF provozuje dvě služby z programu EU pro pozorování Země Copernicus: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) a Copernicus Climate Change Service (C3S). Podílí se také na službě Copernicus Emergency Management Service (CEMS), kterou realizuje Společná rada EU pro výzkum (JRC). Evropské středisko pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF) je nezávislá mezivládní organizace, kterou podporuje 35 států. Je to výzkumný ústav a zároveň nepřetržitá operační služba, která vytváří a šíří numerické předpovědi počasí pro členské státy. Tyto údaje jsou plně k dispozici národním meteorologickým službám členských států. Superpočítačové zařízení (a související archiv dat) v ECMWF je jedním z největších svého druhu v Evropě a členské státy mohou využívat 25 % jeho kapacity pro své vlastní účely.

ECMWF je mezinárodní organizace s více pracovišti. ECMWF má sídlo v Readingu ve Spojeném království a další pracoviště v Boloni v Itálii a v Bonnu v Německu

Markéta Höfferová

Markéta se stará o BIG Experta již od doby krátce po jeho začátku - podílí se na něm již od roku 1994. V redakci Kurzy.cz pracuje od ledna 2008.

Kromě témat spojených s kapitálovými trhy se zajímá o kulturu (především výtvarné umění), historii a s nimi spojené osobnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688