sukl.cz (SÚKL)
Zdravotnictví  |  28.06.2023 08:11:35

eRecept funguje i v Chorvatku. Češi si mohou léky na elektronický recept vyzvednout ve více než 1300 chorvatských lékárnách

eRecept funguje i v Chorvatku. Češi si mohou léky na elektronický recept vyzvednout ve více než 1300 chorvatských lékárnách

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) umožnil výdej léků na eRecept v dalším evropském státě. Po Polsku je možné elektronický recept použít také v Chorvatsku, a to ve více než 1300 lékárnách, které přeshraniční eRecepty přijímají.


28. června 2023


Chorvatsko je do projektu přeshraniční preskripce zapojeno již od loňského roku, díky tomu je v zemi mnoho lékáren, kde běžně s přeshraničními eRecepty pracují. Přesný seznam SÚKL zveřejnil na webových stránkách www.epreskripce.cz. Zde si pacienti mohou vyhledat konkrétní lékárnu i s přesnou adresou. „Aktuálně je na seznamu 1 340 chorvatských lékáren, kde je možné uplatnit český eRecept. Lékárny jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají, a to například Záhřeb, Split, Dubrovník, Zadar a další. Pokud si tedy budeme potřebovat v Chorvatsku vyzvednout léky na eRecept, není potřeba namátkově zkoušet, ve které lékárně nám je vydají, ale stačí nahlédnout do tabulky zveřejněné na našem webu,“ říká Irena Storová, ředitelka SÚKL.

Systém je v tuto chvíli spuštěn jednostranně. Češi si mohou léky na eRecept vyzvednout v Chorvatsku a dokončují se povinné kroky, které umožní uplatnění chorvatských eReceptů v českých lékárnách. Zapojení lékáren do přeshraniční výměny elektronických receptů je ve všech státech dobrovolné.

Přeshraniční výměna elektronických receptů s Polskem

Od 12. června 2023 funguje přeshraniční výměna elektronických receptů i mezi Českou republikou a Polskem. „Pro Polsko bylo zahájení přeshraniční preskripce premiérou stejně jako pro nás. Novinkou je tak i pro polské lékárny, které se s možností vydávat léky na zahraniční elektronický recept postupně seznamují. Systém je však plně funkční, potvrzují to první české eRecepty, které byly úspěšně uplatněné v Polsku,“ vysvětluje Irena Storová.

Jak funguje přeshraniční eRecept?

Český pacient v zahraniční lékárně předloží svůj identifikační doklad, tzn. pas nebo občanský průkaz a také identifikátor eReceptu (stejně jako v ČR ze SMS, e-mailu nebo aplikace).

Lékárník v zahraničí se spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta, platnost a „vydatelnost“ elektronického receptu. Při výdeji se pak farmaceut bude orientovat podle léčivé látky, obchodní názvy léčiv se totiž mohou v různých zemích lišit. Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat. Vše bude uvedeno v úředním jazyce dané země. Lékárník bude mít ale k dispozici i originál eReceptu, což např. pro polské lékárny může být užitečné.

Jakmile farmaceut provede výdej léčiva, odešle se informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit, zda si pacient léky vyzvedl.

Pacient v zahraniční lékárně vyzvednuté léky zaplatí a obrátí se na svou pojišťovnu

Stejně jako u léků vydaných na listinný recept pacient za léky v lékárně zaplatí a následně bude kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu. Technicky je do budoucna možné přejít i na automatizovanou formou elektronického vyúčtování.

Stejným způsobem si cizinci budou moci vyzvednout své léky v České republice. Zapojení do přeshraniční preskripce je dobrovolné, a ne všechny lékárny v Česku a dalších zapojených státech budou k datu spuštění přeshraniční preskripce na vydávání léků připraveny. I po spuštění elektronické preskripce nadále zůstane zachována možnost předepisování listinných receptů, které je možné uplatnit ve všech zemích EU.


Kontakty pro média:

Klára Brunclíková

Tisková mluvčí, vedoucí Tiskového a informačního oddělení
tel.: 702 207 242, tiskove@sukl _cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688