Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  26.06.2023 15:31:07

Analýza tzv. velryb u 10 nejhodnotnějších kryptoměn

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Odvětví kryptografie patří k nejmladším segmentům ekonomického trhu. I když jeho začátky byly pozvolné, kdy toto odvětví bylo oceněno jen "partou" nadšenců, dnes se již jedná o mnohamiliardové byznysy a zájem o kryptografické systémy projevují i ti největší hráči ze světa tradičních financí (TradFi). Bitcoin, jakožto nejstarší a nejhodnotnější kryptoměna, byl již dokonce v prvním státě uznán za zákonné platidlo. Hodnota celého kryptografického ekosystému je v současné době necelé 1,2 bilionu dolarů (26,4 bilionu korun). Pro porovnání, jen plánované výdaje státního rozpočtu ČR jsou ve výši 2,223 bilionu korun, což je takřka dvanáctinásobně nižší objem.

Nedůvěra v kryptoměny

I když se ještě nyní objevují hlasy, že kryptoměny nepředstavují nic jiného než tzv. Ponziho schéma, dění okolo celého tohoto sektoru tyto teze vyvracejí. Obor kryptografie již nalezl své pevné místo na trhu a může se tak směle rozvíjet dál. Konec konců zlato bylo dříve také jen obyčejným žlutým kamenem, které si však postupem času získalo hodnotu a posléze i oblibu investorů. Ke zlatu se posléze přidaly ještě další cenné kovy typu stříbro, platina atd. V případě kryptografie, potažmo samotných kryptoměn se dá předpokládat obdobný vývoj. To, co spojuje drahé kovy s kryptoměnami, je jejich přidaná hodnota. Když před 175 lety vypukla v Kalifornii zlatá horečka, zřejmě nikdo netušil, že zlato se dá využít jako takřka ideální vodič do elektrických spotřebičů. V případě kryptoměn to je stejné. V době, kdy vzniknul Bitcoin, nikdo neuvažoval o tom, že by distribuované databáze mohly najít uplatnění v bankovním sektoru v TradFi.

Dnes je trh samozřejmě přesycen nespočtem dílčích kryptoměn. Do budoucna tak lze očekávat jejich redukci, kdy ty neúspěšné zaniknou a udrží se jen část z nich. Konec konců ne každý kov, minerál či kámen nalezený v zemi má větší hodnotu. Je zřejmé, že z kamení, které najdete před domem, jen stěží zbohatnete. Stejné to nejspíš bude také s kryptoměnami. Na hodnotě budou získávat ty, které se jednak osvědčí v čase a druhak ty, které nabídnou nějakou přidanou hodnotu. V tomto ohledu tak je dobré mít přehled o tom, jak se trh s kryptoměnami vyvíjí a jak je rozdělena držba mincí mezi tzv. "velryby" (ten, kdo drží velké objemy mincí).

Proč mít přehled?

Proč je dobré mít takový přehled? Odpověď je jednoduchá. Pokud je objem vytěžených mincí rozdělen mezi mnoho investorů a ti největší drží jen jednotky procent z tohoto objemu, tak tyto velryby mohou jen zanedbatelně ovlivnit celý systém, potažmo hodnotu takové kryptoměny. Obráceně pak takové velryby, které vlastní např. 50 % a více z vytěžených mincí, mohou celkem snadno manipulovat s hodnotou takové mince, nebo vytěsňovat drobné investory z obchodů apod. Vzhledem k transparentnosti, kterou decentralizované databáze (blockchainy) skýtají, lze takové informace snadno dohledat. Dnes již dokonce existují různé platformy, které tyto informace a statistiky zjišťují a zveřejňují. Z těchto dat pak lze snadno udělat analýzu kryptoměny, o kterou má potencionální investor zájem.

Každý potencionální investor by si měl před nákupem nějaké kryptoměny tyto informace zjistit a ověřit. Vyvaruje se tím možným budoucím obtížím, kdy by byla daná měna ze dne na den znehodnocena, popřípadě s ní bylo jinak manipulováno. Zároveň by měl dbát rad odborníků, neinvestovat více než 15 % ze svého celkového kapitálu a být připraven, že může o všechny své investované peníze přijít. Aby snížil potencionální ztrátu celé své investice, měl by svou investici diverzifikovat do vícera produktů. Níže tak přinášíme přehled deseti nejhodnotnějších kryptoměn v roce 2023 dle tržní kapitalizace a analýzu podílu velryb na držbě těchto mincí.

Bitcoin

Nejstarší a nejhodnotnější kryptoměna je, co se týče do podílu velryb na trhu, na tom celkem dobře. Podle dat 26. červnu 2023 je objem 19.412.368 vytěžených BTC rozdělen mezi 48.169.863 unikátních adres kryptografických peněženek. Deset největších peněženek drží 5,32 % z vytěžených bitcoinů. Z této desítky hned dvě kryptopeněženky (1. a 9. místo; celkový podíl 1,5 %) patří kryptoburze Binance a druhým největším hodlerem s podílem 0,85 % je kryptoburza Bitfinex. Sto největších držitelů bitcoinů pak ovládá 13,5 %.

Graf podílu největších vlastníků (upraveno autorem) | zdroj CoinCarp.com

Ethereum

Druhá největší kryptoměna dle tržní kapitalizace (Ethereum) je na tom z pohledu rozložení podílů vlastníků hůře než bitcoin. Prvních deset největších peněženek ovládá až 31,4 % ze všech mincí v oběhu. Těch bylo do dnešního dne vytěženo 120.227.838 ETH. Tento počet mincí je rozdělen do takřka dvojnásobného počtu unikátních adres kryptopeněženek (236.326.160 peněženek). Nutno však podotknout, že 8 z 10 adres jsou kryptoměnové burzy.

Adresa s vůbec největším podílem (21,29 %) ovládaných mincí však patří uzamčeným kontraktům řetězce Beacon (Beacon Deposit Contract). Zde jsou uzamčeny mince těch, kteří se stali validátory transakcí po přechodu ze systému proof of work na systém proof of stake. I když sto největších hodlerů ovládá takřka polovinu všech mincí (44,56 %), tak je tento údaj zkreslen právě počtem uzamčených mincí. Po očištění (bez adresy Beacon Deposit Contract) už tento údaj není tak alarmující, když adresy na 2. až 100. místě ovládají jen 22,66 % všech mincí.

Tether

Tether (USDT) je dle tržní kapitalizace třetí největší kryptoměnou a zároveň nejhodnotnějším stablecoinem. Jeho ražba probíhá na více platformách. Pro porovnání a přehlednost je zde popsáno rozložení hodlerů na platformě Ethereum. Na této platformě existuje k dnešnímu dni (26.06.2023) 4.380.702 unikátních adres peněženek, které drží nějaký Tether. Prvních deset adres ovládá 19,1 % USDT a prvních 100 adres ovládá 43,3 % USDT podle standardu ERC20. Za zmínku stojí fakt, že každá peněženka v top 10 vlastníků je označena jako adresa nějaké kryptoburzy či jako adresa samotné společnosti Tether.

BNB

BNB je kryptoměna, kterou vydává největší kryptografická burza na světě, Binance. Tato mince má usnadňovat obchodování na celé platformě burzy. Stejně jako v případě Tetheru má i BNB více platforem, na kterých jsou raženy. Pro zachování kontinuity a přehlednosti tak je ve článku využita platforma Ethereum se svým seznamem adres a podílů vlastníků. Po porovnání dat z platformy Ethereum zjistíme, že spravuje 282.122 unikátních adres kryptopeněžek. Ovšem na celkovém objemu uložených mincí na těchto peněženkách se prvních deset adres podílí až ze 47,61 %. Prvních sto adres dokonce ovládá takřka 71 % všech mincí (70,96 %). Na rozdíl od výše zmíněných mincí je však v první stovce jen 7 adres, které spravují nějaké kryptoburzy.

Druhá platforma, která schraňuje údaje o vlastnících, je BNB Chain. Na této platformě je sice zhruba 2,651 milionů unikátních adres peněženek, ale 97,31 % z evidovaných mincí v řetězci připadá na prvních deset adres. První stovka adres pak ovládá dokonce 99,28 % všech mincí.

USDC

Také mince USD Coin (USDC) je ražena na více platformách. Opět tak bude do článku zahrnuta platforma Ethereum. Ta eviduje k 26. červnu 1.653.819 unikátních adres peněženek. V rámci této platformy prvních 10 největších peněženek kontroluje 16,09 % nabídky na základě standardu ERC20. Sto největších peněženek pak kontroluje 41,42 % veškeré nabídky této platformy. Mezi 10 největšími peněženkami je osm označeno jako centralizované nebo decentralizované výměnné platformy.

XRP

Aktuální počet unikátních adres, na kterých se drží kryptoměna Ripple (XRP) je těsně nad 4,666 miliony. Top ten hodlerů ovládá 10,69 % z celkové nabídky mincí. Devět z nich pak působí jako centralizované nebo decentralizované výměnné platformy. Tři z těchto platforem jsou kryptografické burzy. Prvních sto hodlerů pak ovládá 32,97 %.

OKB

Tato kryptoměna je v současnosti držena na 50.815 unikátních adresách. Více než pětinu všech tokenů (22,26 %) vlastní, potažmo ovládá první desítka adres. Zajímavé však je, že první adrese, která je určena pro směnu a tzv. pálení mincí, náleží podíl 21,35 % ze všech vydaných mincí. Když si vezmeme, že prvních sto adres ovládá jen 23,16 % těchto tokenů, tak bez první adresy to je jen 1,81 %, což řadí OKB mezi velmi diverzifikované tokeny.

Cardano (ADA)

Tato kryptoměna se může pochlubit 3.577.963 jedinečných adres, na kterých se ADA nachází. Prvních deset adres ovládá 9,35 % ze všech vydaných tokenů. Stovka největších adres pak ovládá k 26. červnu v podstatě pětinu trhu s touto kryptoměnou (20,93 %). Za zmínku určitě stojí fakt, že žádná z 10 největších peněženek ADA není označena jako centralizovaná nebo decentralizovaná výměnná platformy.

Dogecoin (DOGE)

O držbu Dogecoinu (DOGE) se dělí 5.443.303 unikátních adres. Ovšem 10 největších z nich ovládá významnou část nabídky DOGE. Ta představuje závratných 46,11 %. Stovka největších adres pak vlastní dvě třetiny všech vydaných tokenů (66,20 %). Největší velryba pak vlastní 22,43 % z nabídky tokenů. Lze se domnívat, že touto velrybou bude sám Elon Musk, který je znám jakožto velký propagátor této kryptoměny.

Solana SOL

Seznam deseti nejhodnotnějších kryptoměn uzavírá kryptoměna Solana (SOL). Ta se aktuálně nachází na 9.154.449 unikátních adres peněženek. Deset největších peněženek vlastní 10,39 % celkové nabídky. Prvních sto adres pak ovládá takřka třetinu mincí (32,69 %). Solana pak je jedinou kryptoměnou, u které se v první stovce adres nevyskytuje žádná centralizovaná nebo decentralizovaná platformy určená pro směnu.

 

Z výše uvedené analýzy vyplývá, že nejrovnoměrněji je držba mincí rozdělená v případě Bitcoinu, Cardana, Ripple a Solany. Tyto čtyři kryptoměny vykazují nejnižší koncentraci nabídky v držení největších kryptografických peněženek. To může naznačovat relativně spravedlivou distribuci ve srovnání s ostatními mincemi na seznamu.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688