muni.cz (Masarykova univerzita)
Kultura  |  26.06.2023 09:20:39

Obraz Míly Doleželové vyzdobí Soudní dvůr EU v Lucemburku

Obraz Míly Doleželové vyzdobí Soudní dvůr EU v Lucemburku

Masarykova univerzita zapůjčí ze stálé expozice akademické malířky Míly Doleželové v Telči její obraz Na cestě, který bude v paláci soudu EU reprezentovat ČR až do června 2028.

Foto: Shutterstock

Česká republika bude mít od pondělí 26. června své umělecké zastoupení v areálu Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku. Slavnostně tam bude odhalen obraz malířky Míly Doleželové s názvem Na cestě. Na základě smlouvy mezi Masarykovou univerzitou a Soudním dvorem EU tam bude obraz reprezentovat Českou republiku po dobu pěti let až do června 2028.

Pondělního slavnostního ceremoniálu se zúčastní soudce Soudního dvora EU Jan Passer, prorektor MU Radim Polčák i ředitel Univerzitního centra TelčJaroslav Makovec. V budově Soudního dvora EU se nachází řada uměleckých předmětů. Jedná se o kombinaci darů, trvalých zápůjček, dlouhodobých zápůjček i krátkodobějších zápůjček, jimiž se členské státy prezentují. Česká republika dosud své umělecké dílo u Soudního dvora EU neměla. Vše se změnilo před rokem, kdy soud navštívil pan prorektor Polčák, kterého jsem provázel budovou a představoval mu také místní umělecká díla. Zmínil jsem se přitom o nedostatku zastoupení z České republiky. Pan prorektor reagoval velmi spontánně a pozitivně s tím, že by Masarykova univerzita mohla pravděpodobně pomoci. I v celém dalším procesu vyjednávání sehrál pan prorektor zásadní roli, proto bych mu chtěl ještě jednou osobně poděkovat, popsal počátky vyjednávání soudce Jan Passer.

Jako ideální se od počátku ukázala možnost využít nový projekt Masarykovy univerzity - tehdy ještě chystanou stálou expozici Míly Doleželové v Univerzitním centru Telč. Největší ucelená kolekce obrazů Míly Doleželové byla v Telči zpřístupněna od 17. června 2023. Zahrnuje okolo 170 děl včetně velkoformátových obrazů, grafik i knižních ilustrací. Všechna díla zapůjčila Masarykově univerzitě na výstavu Česká dominikánská provincie, která je podle závěti dědicem autorčiny pozůstalosti. Ze zaslaného návrhu více obrazů nakonec vybral Výbor Soudního dvora pro umělecká díla právě obraz Na cestě. Na podzim proběhly všechny výběrové procesy, včetně posouzení architektem budovy a schválení předsedou soudu. Je to bezesporu velmi významná událost, že jediné umělecké dílo, kterým se bude Česká republika na této nejvyšší instanci EU prezentovat, bude obraz Míly Doleželové a zapůjčí ji tam Masarykova univerzita, naznačil ředitel Univerzitního centra Telč Jaroslav Makovec.

Obraz od Míly Doleželové Na cestě zpodobňuje kočovnický způsob romského života.
Obraz od Míly Doleželové Na cestě zpodobňuje kočovnický způsob romského života.
Foto: archiv UCT

Olejomalba Na cestě pochází z první poloviny šedesátých let. Námětem zpodobňujícím kočovnický způsob romského života představuje jednu z typických oblastí tvorby Míly Doleželové. Vzhledem k vlastnímu pohnutému životnímu osudu Míla Doleželová ráda zachycovala postavy na okraji společnosti, křesťanské a náboženské motivy, život v neustálém putování či neotřesitelnou víru ve svobodu. Typické pro její tvorbu jsou postavy s velkýma, často smutnýma očima. Z řady hledisek symbolizuje obraz Na cestě evropské hodnoty i kořeny, z nichž současná Evropská unie vyrostla - a které jsou zpravidla nesprávně ztotožňovány téměř výlučně s ekonomickým rozměrem členství, uvedl Jan Passer.

Výtvarnice Míla Doleželová, přezdívaná česká Frida Kahlo nebo také malířka cikánů, se narodila v roce 1922 v Prostějově. Absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze, ovšem velkou část života prožila na Vysočině. V roce 1972 koupila s manželem, také malířem a grafikem Jiřím Marešem, dům na náměstí v Telči, kde tvořila až do své smrti v prosinci 1993. Posledních téměř deset let po smrti manžela se uzavřela před světem, přestala tvořit a dožila v naprostém osamění. Obrazy Míly Doleželové jsou součástí soukromých i veřejných sbírek v Mexiku, Velké Británii, Francii, Izraeli nebo ve Spojených státech. Nakladatelství Munipress MU vydalo loni, v roce 100. výročí malířčina narození, obsáhlou monografii s názvem Míla Doleželová. Kniha získala cenu Nejkrásnější kniha Kraje Vysočina 2023.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688