Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie v ČR  |  26.06.2023 09:43:03

VH ČEZ dnes schválí rekordní dividendu, přední evropská banka Santander i tak ale čeká výrazný propad akcií ČEZ


Dnes se koná valná hromada třetí největší firmy České republiky dle loňské výše tržeb, společnosti ČEZ. Její akcionáři rozhodnou o výši dividendy z loňského rekordního zisku. Čistý zisk podniku loni meziročně stoupl více než osminásobně, na 80,7 miliardy korun, zejména díky rekordním burzovním cenám elektřiny a plynu, které v EU vystoupaly na dějinná maxima zejména v důsledku dopadů ruské invaze na Ukrajinu.  

Ministerstvo financí, jež zastupuje stát coby zhruba 70procentního vlastníka ČEZ, koncem předminulého týdně šokovalo návrhem dividendy odpovídající 100 procentům upraveného čistého zisku ČEZ, tedy 145 korun na akcii. Sám ČEZ do té doby počítal s tím, že na dividendě vyplatí jen 117 korun na akcii, což by odpovídalo 80 procentům zisku. S touto variantou ještě v květnu počítalo ministerstvo financí, na poslední chvíli však změnilo názor, a to zřejmě pod tíhou narůstajícího deficitu státního rozpočtu. Schodek už nyní pravděpodobně překračuje legislativně nejvyšší „povolenou“ úroveň, 295 miliard korun, takže ministerstvo poněkud chaoticky hledá, jak rozpočtové díry záplatovat. Jednou z cest je právě i vyšší dividenda ČEZ. Ta by dnes měla být bez problému schválena, neboť stát je zřetelně většinový vlastník podniku. Vyšší dividenda ovšem znamená, že podniku zbyde méně peněz z nerozděleného zisku, například na investice.

Pokud by dnes nakonec valná hromada skutečně souhlasila s návrhem státu a dividenda by opravdu činila 145 korun, půjde nominálně o bezmála třikrát vyšší dividendu, než je ta dosud historicky nejvyšší. Tu ČEZ akcionářům vyplácel v roce 2010 a činila 53 korun na akcii. Přestože záměr říci si o vyšší dividendu je sám o sobě jednoznačně pozitivní zprávou pro cenový vývoj dané akcie a pro všechny akcionáře, včetně minoritních držitelů akcií z řad široké veřejnosti, akcie ČEZ v minulém týdnu ztrácely. Po oznámení vyšší dividendy sice stouply až na takřka 1080 korun za kus, během týdne pak ale spadly na zhruba 1040 korun. Španělská banka Santander přitom minulý týden aktualizovala svoji prognózu vývoje ceny akcie ČEZ. Během dvanácti měsíců má podle jejích analytiků klesnout o bezmála třetinu, na 740 korun.

Ani rekordní dividenda ČEZ tedy nepřesvědčuje investory – a ani je tedy přesvědčit výhledově nemá –, aby akcie ČEZ kupovali ve vyšším objemu. Obávají se totiž právě politické nejistoty kolem podniku. Oznámení ministerstva financí o dividendě 145 korun na akcii bylo nečekané a proběhlo na poslední chvíli, dosud bez hlubšího vysvětlení, proč se tak stalo. To v investorech vyvolává otázky, dohady i pochyby – prostě nejistotu. Ta představuje klíčový důvod, proč se akciím podniku nedaří více. A pokud politici budou dále nešťastně ČEZ ovlivňovat, cena jeho akcií může skutečně dramaticky klesnout, jak prognózuje nejen banka Santander.


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

26.06. 12:46  ČEZ (Leo)
26.06. 12:18  Tak určitě. (Stich)
26.06. 12:03  ČEZ (Rob)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688