Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.06.2023 06:06:26, aktualizováno 22:58:34

Dnes valná hromada ČEZ aneb průběh přinášíme online na kurzy.cz. VH schválila dividendu 145 Kč


Dnes v pondělí 26. června se v Kongresovém centru Praha uskuteční od 9 hodin valná hromada energetické společnosti ČEZ. Registrace akcionářů odstartuje již od 7:30 hod. Zúčastnit se každoročního setkání mohou letos akcionáři, kteří vlastnili akcie společnosti k rozhodnému dnu 19.6. Projednávat se letos budou vlastně jen obvyklé body, když o budoucnosti společnosti se nejspíše bude rozhodovat až na případné mimořádné valné hromadě. Každopádně na pořadu jednání je celkem 7 bodů, nejsledovanějším zřejmě bude rozdělení zisku, resp. očekávaná rekordní dividenda 145 .

---

Setkání akcionářů ČEZ skončilo v pondělí večer po více než 13hodinovém maratónu. Správně tak v anketě tipovali ti, kteří délku valné hromady odhadovali na více než 12 hodin. Stát (MF) svými hlasy tradičně prosadil své návrhy.

Valná hromada by se dala také na závěr popsat legendárním sloganem z filmu Jeden hot a druhý čehý, kde Louis de Funes ve své volební kampani ve svých třech bodech opakovaně zmiňoval „plnou zaměstnanost“. Najatých organizátorů pro valnou hromadu zkrátka byly desítky (jen skrutátorů vybírajících hlasy přes 30). Co vybočovalo z normálu? Například po téměř každém projevu představitelů ČEZ u hlavního pultíku, následně dvě hostesky místo vydesinfikovaly a dokonce vyměnily molitanové kryty mikrofonu. Valnou hromadu také provázely nepochopitelné bezpečnostní „letištní“ opatření. Při vstupu do sálu musel každý akcionář vždy projít bezpečnostním rámem, resp. kontrolou osobních věcí. A to přestože si akcionář třeba jen odskočil na toaletu, která byla až za „kontrolou“. Ochranky bylo nespočet, přítomna byla i Policie. Do sálu se nesměly vnášet nejen potraviny, ale i nápoje. U vstupu tak museli akcionáři hodit do koše, pro předpokládané dlouhé jednání, připravené svačiny či lahve s nápoji. Zda si tak vedení ČEZ představuje své úsporné kroky v rámci třeba ESG, resp. snižování uhlíkové stopy, lze jen hádat. Na pódiu přitom každý zástupce ČEZ měl před sebou vždy láhev pití… Přímo za výsměch pak minoritní akcionáři považovali chování šéfa Beneše, který totiž nebyl po většinu jednání v sále přítomen.

 

Historie průběhu VH: 

22:27 hod.

K bodu 7. Odvolání a volba členů výboru pro audit nebyly předloženy žádné návrhy. O bodu se tak nehlasovalo 

22:26 hod.

V rámci bodu 6. Odvolání a volba členů dozorčí rady došlo jen na návrh Ministerstva financí schválit loni v listopadu kooptované 2 členy dozorčí rady (Vratislav Košťál a Václav Kučera). Dle průběžných výsledků byl návrh schválen více než 90 % přítomných hlasů.

22:09 hod.

Dle průběžných výsledků byl více než 90 % schválen také bod 5. (Schválení Zprávy o celkových příjmech členů orgánů ČEZ, a. s., za účetní období 2022).


21:51 hod. 

Pro schválení bodu 4. hlasovalo více než 90 % přítomných hlasů

 

21:47 hod.

Začalo hlasování k bodu 4. Rozhodnutí o objemu finančních prostředků pro poskytování darů.

 

21:25 hod.

Valnou hromadu po schválení dividendy opustila většina dosud přítomných akcionářů. V sále jich zůstalo cca 20. Začalo projednávání bodu 4. Rozhodnutí o objemu finančních prostředků pro poskytování darů.

 

21:23 hod.

Akcionáři schválili protinávrh Ministerstva financí, resp. dividendu 145 (rozhodné datum pro nárok 30.6., výplata od 1.8.). Dle předběžných výsledků se „PRO“ vyslovilo více než 90 % přítomných hlasů. 

Více:  ČEZ: Oznámení o výplatě dividendy. 

 

21:20 hod.

Hlasování k bodu 3., resp. managementem navrhovanou dividendu společnosti ve výši 117 akcionáři více než 90 % hlasů zamítli. 

 

21:16 hod.

Pro zodpovězení několika dotazů se přistupuje k hlasování k bodu 3. Nejprve se hlasuje o návrhu představenstva (dividendě 117 ).

 

19:57 hod.

Přistupuje se k bodu 3. Rozhodnutí o rozdělení zisku ČEZ, a. s.

Dle předběžných výsledků hlasovalo pro všechny body závěrek uvedené v bodě 2. vždy více než 90 % přítomných hlasů akcionářů.

 

19:50 hod.

Po několika dotazech se již přistupuje k hlasování o bodu 2. Schválení účetní závěrky ČEZ, a. s., konsolidované účetní závěrky Skupiny ČEZ a konečné účetní závěrky společnosti Elektrárna Dětmarovice, a.s., za rok 2022.

 

19:40 hod.

Po cca 9 hodinách dorazil zpět do sálu šéf firmy Daniel Beneš.

 

19:33 hod.

Valná hromada výrazně pokročila 😊

Po projednání bodu 1., a zodpovězení řady dotazů, se totiž po více než10 hodinách dostává již k bodu 2. „Schválení účetní závěrky ČEZ…“, který již bude podléhat hlasování akcionářů.

 

19:31 hod.

Dozorčí rada ani představenstvo se nebude vyjadřovat k nepřítomnosti Daniela Beneše na valné hromadě. Má být v budově. Místopředseda představenstva Pavel Cyrani uvedl, že jakmile to bude možné, zúčastní se. Akcionáři již na neúčast šéfa společnosti začínají ironicky vtipkovat.

 

19:00 hod.

Firma hodlá budovat další bateriová úložiště, předpokládá do roku 2030 o celkové kapacitě 300 MWh. Po provozovaném bateriovém úložišti ve Vítkovicích by do konce roku mělo přibýt další v Tušimicích. Firma pokračuje v budování větrníků ve Francii. U nás se, vzhledem ke složitosti v povolování, v dané oblasti neplánuje angažovat. Ohledně obnovitelných zdrojů firma plánuje ročně investovat 6-7 mld. ročně, po roce 2025 pak okolo 18 mld. ročně.

 

18:42 hod.

Valná hromada po 20minutové přestávce, která se opět protáhla na dvojnásobek, pokračuje. Stále odpovídáním dotazů v rámci bodu 1.

 

18:00 hod.

Z důvodu přípravy odpovědí na další dotazy akcionářů, byla vyhlášena další 20 minutová přestávka. Stále tak nebylo přistoupeno ani k projednávání bodu 2.

Z dosavadních dalších odpovědí managementu ČEZ lze např. zmínit, že loni firma na právní služby vynaložila u 12 advokátních kanceláří celkem 173,6 mil. při průměrné hodinové sazbě 160 EUR. V JE Dukovany firma plánuje každoročně investovat 2 mld. . Arbitráž v Bulharsku by se měla posunout na podzim. Ohledně arbitráže vůči Gazpromu byl jmenován výbor, očekává se brzy přednesení nároků.

 

15:57 hod.

Valná hromada teprve nyní znovu pokračuje. Přestávka byla prodloužena o více než 20 minut, když vedení prý potřebovalo více času na přípravu odpovědí na dotazy. Daniel Beneš stále není přítomen.

Jak patrno níže, akcionáři se o první přestávce na žádost M.Šnobra nechali společně zvěčnit, aby byla veřejně vidět letošní hojná účast minoritních akcionářů ČEZ

14:55 hod.

Vedení valné hromady vyhlásilo 30minutovou přestávku. Důvodem má být příprava na odpovědi na několik dalších dotazů akcionářů. Ty se přitom jeví mnohdy marginálně. Po přestávce na oběd stále nebyl na pódiu přítomen šéf firmy Beneš, ani někteří další členové představenstva. Minoritní akcionáři jsou z postoje managementu pochopitelně rozzlobeni.

14:21 hod.

Představitelé firmy v odpovědích na dotazy např. k mimořádnému zdanění uvedli, že zvažují kroky v daňové oblasti. Samotný zákon však firma nemůže žalovat. Ohledně možné změny sídla (daňového domicilu) firma kroky nepodnikla, ať už k časové náročnosti či i vzhledem k provozování jaderných elektráren, které podléhají přísným domácím regulím.

Ohledně půjček státu na marže na burzách ty byly poskytnuty s úrokovou sazbou 3 %, resp. některé letošní tranše až za více než 9 %. Z půjčených celkem 3 mld. EUR zbývají splatit 2 mld. EUR, první v letošním červenci, poslední v roce 2024.

Vzniknout mají paroplynové elektrárny v řadě lokalit současných elektráren. Připraveny i na spalování vodíku (do 10 %), resp. do 2035 příp. i na 100 %. ČEZ nespatřuje riziko z hlediska zajištění zdrojů plynu, zejména v důsledku narůstajících kapacit LNG. Terminál v Nizozemí na zplyňování LNG je pronajat za „nízkých jednotek EUR/MWh“. Vzhledem k cenám LNG vs. prodávaného plynu tak byl a je dle ČEZ rentabilní. ČEZ má opci předat státu kapacitu, potažmo sám stát má opci ji od firmy získat.


13:52 hod.

Přestávka byla nakonec prodloužena do 13:50 hod. Valná hromada pokračuje zodpovídáním dalších dotazů k bodu 1.


12:48 hod.

Po odpovědích na celou řadu dotazů v rámci 1. bodu, byla po necelých 4 hodinách jednání vyhlášena 30minutová přestávka

Aktuální počet přítomných akcionářů či jejich zástupců dosáhl v cca 11:20 hod. výrazných 713 s celkovým podílem 75,47 % na základním jmění.

Akcionář Šnobr přichází s prvními dotazy. Chce mj. znát názor představenstva, zda se nejedná o poslední řádnou valnou hromadu. Tedy, zda firma projednávala svou budoucnost z hlediska minoritních akcionářů, potažmo tedy zestátnění. Zmiňuje také rozpory v různorodě prezentovaných cenách prodané elektřiny firmy. Ohrazuje se nad zdaněním ze strany státu, proti kterému představenstvo nepodniká kroky. Daniel Beneš "neslyší", resp. není přítomen na svém místě.


11:18 hod.

Po přednesených zprávách dochází k danému bodu na dotazy akcionářů, který se nejspíše přihlásila celá řada. První akcionář přednáší protest v anglickém jazyce, primárně řeší „ekologii“, resp. doly skupiny. Předsedajícím valné hromady byl upozorněn, že setkání akcionářů je vedeno v Českém jazyce. Na výzvu nedbal, valná hromada byla na 10 min. přerušena.

Zprávu dozorčí rady prezentuje její šéf Daniel Jirout.

Finanční ředitel Martin Novák přednáší Souhrnnou zprávu o podnikání na kapitálovém trhu

Daniel Beneš právě komentuje loňský byznys společnosti v rámci připravené prezentace.

 

9:49 hod.

Valná hromada schválila jednací řád. Podle průběžných výsledků bylo „PRO“ více než 90 % přítomných hlasů. Začíná projednávání bodu 1. programu VH - Zprávy orgánů společnosti.


9:37 hod.

Známý minoritní akcionář Michal Šnobr podává protest proti jednacímu řádu VH (obdobně jako v minulosti). Považuje ho za diskriminační vůči minoritním akcionářům. Zmiňuje omezování projevu akcionářů a nemožnost podávat dotazy akcionářů v průběhu roku.

 

9:22 hod.

Valná hromada začala. Zahájil ji šéf společnosti Daniel Beneš, který představil přítomné členy představenstva a dozorčí rady. Registrováno je k 9:13 hod. celkem 630 akcionářů s celkovým podílem 75,22 % na základním jmění. Valná hromada je tedy usnášeníschopná.

Začátek ve VH byl posunut na 9:20 hod. Důvodem je především pomalý vstup do sálu, který probíhá v režimu "letiště". Do sálu nelze vstoupit s jídlem ani nápoji. Management a organizátoři přitom mají v sále pití k dispozici.

 

Podíl BlackRock

Z hlediska akcionářské struktury možno zmínit aktuální regulatorní hlášení skupiny BlackRock. Světově největší investiční skupina k 19. červnu, tedy rozhodnému dnu pro účast na dnešní VH, zvýšila svůj celkový podíl v ČEZ na 1,19 %. Její poslední hlášení z března udávalo podíl 1,07 %. Co se však týká držby přímo samotných akcií ČEZ, došlo ze strany BlackRock naopak k poklesu z předchozího 1 % na 0,96 %. Tedy BlackRock drží 5,193 mil. akcií ČEZ. Pozici však BlackRock navýšila u finančních instrumentů navázaných na akcie ČEZ z 0,06 % na 0,23 %.

Jak známo ČEZ nemá mnoho kvalifikovaných minoritních akcionářů. O rozšíření jejich řad jsme informovali v článku „ČEZ má nového kvalifikovaného akcionáře. Nejspíše napojeného na Pavla Tykače

Program řádné valné hromady:

1. Zprávy orgánů společnosti.

2. Schválení účetní závěrky ČEZ, a. s., konsolidované účetní závěrky Skupiny ČEZ a konečné účetní závěrky společnosti Elektrárna Dětmarovice, a.s., za rok 2022.

3. Rozhodnutí o rozdělení zisku ČEZ, a. s.

4. Rozhodnutí o objemu finančních prostředků pro poskytování darů.

5. Schválení Zprávy o celkových příjmech členů orgánů ČEZ, a. s., za účetní období 2022.

6. Odvolání a volba členů dozorčí rady.

7. Odvolání a volba členů výboru pro audit

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688