Colliers (Colliers)
Reality  |  23.06.2023 16:57:07

Zájem o prostory v mixed-use komplexech roste, jejich výstavba však v ČR zaostává

V České republice roste zájem o tzv. mixed-use projekty, které propojují kanceláře, obchody, bydlení a různé formy společenského vyžití. Jejich výstavba však bohužel zatím zaostává za okolními zeměmi. Důvodem je především velmi dlouhý proces povolování staveb. Zatímco například v Polsku trvá povolení nové stavby jen několik měsíců, u nás jde zpravidla o roky.

Tzv. mixed-use projekty jsou u nás zatím spíše vzácností. Jde přitom o naprosto unikátní a pokrokové projekty, které v sobě mohou spojovat například kanceláře, obchody, bydlení nebo různé formy společenského vyžití.Ačkoliv na trhu v současnosti vidíme velké developmenty, funkce často zůstávají oddělené anebo jsou projekty příliš rozfázované, a netvoří tak jeden atraktivní celek, který propojuje zábavu, život a práci uživatelů,“ vysvětluje Josef Stanko, senior analytik ze společnosti Colliers, a dodává: „Příležitosti ve smyslu vhodných lokalit například v Praze ale existují. Pozemku nebo brownfieldu se však musí od začátku chopit silný investor s jasnou vizí, značnými zkušenostmi a silným kapitálem.“

Typické mixed-use komplexy mají obvykle plochu v rozmezí 30 až 90 tisíc metrů čtverečních a nachází se převážně ve vnitřních či silněji urbanizovaných částech měst. Nejoblíbenější kombinací v rámci smíšeného využití je propojení kanceláří, rezidenčních prostor, obchodů a služeb s kulturním zařízením, například kinem . V rámci služeb pak hraje výraznou roli gastronomie, která přispívá k vytváření živé a příjemné atmosféry. Plných 90 % této kategorie obvykle tvoří jedinečné koncepty nebo malé místní řetězce, které obohacují nákupní a zážitkový potenciál, což přitahuje zákazníky a zvyšuje návštěvnost.

15minutové město a mixed-use komplexy

Díky své široké funkcionalitě představují komplexy se smíšeným využitím ideální součást tzv. 15minutových měst. Hlavní myšlenkou tohoto trendu, který se ve městech v celé Evropě začíná prosazovat, je nabídnout obyvatelům práci a všechny nezbytné služby, jako je například zdravotní péče, vzdělávání, nákupy, gastronomie i zábava, v dosahu 15 minut chůze nebo jízdy na kole od místa bydliště. Výsledkem tohoto konceptu je, že obytné oblasti nejsou odděleny od oblastí obchodu, veřejných služeb, maloobchodu a zábavy. Díky omezené potřebě používat automobily se pak zlepšuje nejen tvář městských čtvrtí, ale i kvalita života samotných obyvatel.

Problémem je pomalé schvalování

V České republice bohužel vznik těchto komplexů brzdí velmi pomalé procesy schvalování těchto staveb, které se může protáhnout i na několik let. Z minima projektů, které bychom do této třídy mohli zařadit, je asi neznámější Slovanský dům v samém srdci hlavního města. Dva další projekty, pražský Savarin a brněnský Dornych, jsou pak ve fázi plánování či výstavby. „Je to jen zlomek toho, co pozorujeme jinde v Evropě. Například v sousedním Polsku v tuto chvíli evidujeme více než 60 mixed-use komplexů v různých fázích,“ říká Josef Stanko. Zájem o pronájem v takových projektech u nás přitom raketově roste. Důvodem je atraktivita těchto komplexů, a to ze všech úhlů pohledu. „Pro nájemce kanceláří je atraktivní nabídnout svým zaměstnancům veškerou vybavenost v blízkosti pracoviště, pro obchody a gastronomii je zase výhodou koncentrace potenciálních zákazníků na jednom místě. Když se k tomu přidá navíc i kultura a bydlení, je to uživatele ideální kombinace,“ vysvětluje Josef Stanko s tím, že komplexy se kromě místních obyvatel zaměřují i na lifestyle zákazníky ze vzdálenějších lokalit nebo na turisty vyhledávající unikátní genia loci. Tomu odpovídá i výše zmíněný Slovanský dům, kde jen výjimečně naleznete volné kanceláře k pronájmu a obchody a restaurace v rámci pasáže a vnitrobloku už jsou v mnoha případech považovány za vyhledávanou destinaci.

Skupina Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI) je přední diverzifikovaná společnost poskytující profesionální služby a správu investic. Naše společnost působí v 62 zemích a 17 000 podnikavých profesionálů spolupracuje na poskytování odborného realitního a investičního poradenství klientům. Již více než 27 let přináší naše zkušené vedení s významným vnitřním podílem akcionářů složené roční investiční výnosy ve výši 20 %. S ročními příjmy ve výši 4,1 miliardy dolarů a více než 50 miliardami dolarů spravovaných aktiv společnost Colliers maximalizuje potenciál nemovitostí a reálných aktiv, aby urychlila úspěch našich klientů, našich investorů a našich lidí.

Více informací na: www.colliers.com/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688