Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  23.06.2023 16:22:02

SEC čelí nařčení, že její poslední kroky proti Binance a Coinbase byly účelové a na podporu TradFi

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Žaloby na Binance a Coinbase

V minulých dnech jsme byli svědky žalob ze strany Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) na přední světové kryptografické burzy Binance a Coinbase. Zatím co na burzu Binance a jejího generálního ředitele Changpeng Zhao byla podána žaloba za to, že společnost měla inscenovat rozsáhlou síť podvodů, je ve střetu zájmů, nedostatečně zveřejňuje informace a vypočítavě obchází zákon, tak na Coinbase se zaměřila kvůli druhu aktiv, u nichž zprostředkovává směnu. SEC ve svých obviněních uvádí, že společnost Coinbase obchodovala s nejméně 13 druhy kryptoměn (Solana, Cardano, Polygon a jiné), které jsou dle SEC cennými papíry, a které měly být registrovány. SEC v žalobě zároveň obviňuje společnost Coinbase, že fungovala jako neregistrovaná burza, makléř a clearingové centrum. Předa komise pro cenné papíry a burzy, Gary Gensler, k žalobám uvádí:

„Prostřednictvím třinácti obvinění tvrdíme, že Zhao a subjekty Binance se zapojily do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování informací a vypočítavého obcházení zákona.“

„Tvrdíme, že společnost Coinbase, přestože podléhá zákonům o cenných papírech, směšovala a nezákonně nabízela funkce burzy, brokera-dealera a clearingového centra.“

Jedná se snad o cílený útok?

Tyto žaloby vyvolaly téměř ihned debaty o tom, zda-li se nejedná o cílený útok na kryptografický sektor ze strany SEC a dohady, co by mohlo být motivací k takovému útoku. Není se tak čemu divit, že představitelé kryptografických společností tvrdí, že jde o tzv. "inside job" (práci zevnitř). Nejsilnější tvrzení dokonce naznačují, že s útokem SEC na kryptografický sektor, může mít co dočinění dokonce samotná Wall Street. Jednou z uvažovaných hypotéz je, že se SEC svými zásahy snaží vymazat kryptografické burzy z mapy, aby uvolnili cestu Wall Streetu k dominanci.

Své hypotézy opírají o podezřelé načasování zmíněných kroků SEC a dávají je do souvislostí s děním na Wall Streetu. Preston Pysh, spoluzakladatel Investor's Podcast, postuloval, že nedávné žádosti velkých hráčů na Wall Streetu, jako jsou největší světový správce aktiv BlackRock, nebo Fidelity, Citadel, Schwab atd., o ETF a spotové burzy pro bitcoiny naznačují organizovaný krok.

Obdobně jako Preston Pysh se vyjadřuje také Michaël van de Poppe (uznávaný obchodník s kryptoměnami), který zdůraznil podivuhodnou synchronizaci těchto žádostí a kroků SEC proti Binance a Coinbase. S van de Poppem souhlasí i spoluzakladatel společnosti Reflexivity Research, Will Clemente, který k tématu pokládá řečnickou otázku:

„Všechny (tyto firmy) se snaží získat kus Bitcoinu/Kryptu, protože si myslí, že jde o Ponziho schéma, které je bezcenné, protože nemá žádnou vnitřní hodnotu a slouží pouze k praní špinavých peněz, že?“

Clemente tak naráží na častá vyjádření společností a institucí ze světa tradičních financí (TradFi), že kryptoměny jsou jen tzv. "letadlem" (Ponziho schéma). Ponziho schéma popisuje druh podvodu, kdy jsou investoři lákáni na vysoké zisky. Tyto zisky však jsou vypláceny z vkladů nových investorů. Celý systém funguje jen do té doby, dokud hodnota vyplácených zisků nepřesáhne hodnotu nových investic.

Zájem ze světa TradFi podpořil růst bitcoinu

Nutno však podotknout, že SEC zatím spotový produkt BTC výše zmíněným zájemcům neschválila. Nicméně souběh těchto faktorů a vyjádření kryptografického trhu, že může jít o mocenskou hru mezi Wall Streetem, podporovaným vládními regulačními orgány a segmentem kryptografie, může mít potenciál rozvrátit, nebo alespoň významně ovlivnit celý kryptografický průmysl.

Na druhou stranu kroky institucí ze světa TradFi pomohly k růstu hodnotu celého segmentu. Dominantní kryptoměna bitcoin na zvýšený zájem zareagoval růstem nad úroveň 30 tisíc dolarů. Dle vyjádření některých odborníků můžeme být nyní svědky tzv. "Velkého akumulačního závodu", kdy se instituce i jednotlivci předhánějí v pořizování již vytěžených bitcoinů. Cenu nahoru žene fakt, že 68 % všech vytěžených bitcoinů se za poslední rok nepohnulo. V momentě, kdy i díky zájmu hráčů z Wall Streetu, skokově vzroste poptávka i po tak volatilním aktivu jako bitcoin, tak cena zákonitě zareaguje svým růstem.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688