Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.06.2023 09:42:00

Čína prodlužuje daňové úlevy pro nízkoemisní automobily až do roku 2027

Čína prodlužuje daňové úlevy na koupi nízkoemisních aut až do roku 2027. Úlevy, jejichž hodnota v příštích 4 letech dosáhne až 520 miliard juanů, mají za úkol podpořit upadají výrobu elektrických vozidel.

Tento krok, který byl oznámen na briefingu v Pekingu ve středu, je posledním ze série kroků ke zvýšení prodeje a na největším světovém trhu EV. "I když Čína dosáhla určitých úspěchů v odvětví vozidel jedoucích na nové energie, toto odvětví má stále viditelné problémy, včetně nedostatečné nabídky kritických technologií a nerovnoměrného vývoje na širším trhu," řekl Xin Guobin, úředník z ministerstva průmyslu a informačních technologií. "Na ty je třeba reagovat."

Zatímco nové automobily obecně podléhají 10procentní dani z prodeje, daň se od roku 2014 nevztahuje na vozidla s čistou energií a tato politika byla nedávno prodloužena do konce roku 2023. Středeční oznámení posouvá toto datum na konec roku 2025 pro čistá auta s cenou pod 300 000 juanů (41 700 dolarů), která nemají více než devět míst. Vozy s cenou nižší než 150 000 juanů pak získají další podporu až do konce roku 2027.

Čínští představitelé také zopakovali svůj závazek vybudovat více nabíjecí infrastruktury a podporovat prodej elektromobilů. Zejména se zaměřují na venkovské oblasti, kde elektrická vozidla a plug-in hybridy představují pouze 4 % prodeje nových automobilů, ve srovnání s celostátním průměrem 25,6 procent v loňském roce.

V Číně se loni prodalo téměř 5,67 milionu čistých automobilů, což je o 90 procent více než před rokem. Vláda štědře poskytovala pobídky kupujícím a dotace výrobcům automobilů po více než deset let na podporu tohoto odvětví, což podpořilo stovky společností ke vstupu na trh. V jeden okamžik poskytl nákup EV spotřebitelům až 60 000 juanů v pobídkách, tento program nicméně skončil v loňském roce.

Vzhledem k tomu, že vládní podpora klesá a země čelí ekonomickým problémům, kdysi vzkvétající prodeje čistých automobilů se v Číně zpomalují. Prodej elektromobilů a plug-in hybridů vzrostl od ledna do května o 41 procent, vyplývá z údajů čínské Asociace osobních automobilů, což je hluboko pod 120% nárůstem ve stejném pětiměsíčním období loňského roku. Pokles nastal navzdory tomu, že mnoho výrobců automobilů snížilo ceny, aby získalo podíl na trhu, což je trend nastartovaný společností Tesla

Graf: Top 10 výrobců zelených automobilů v Číně

cina

Zdroj: Bloomberg, Company fillings, China Passanger Car Association

Úřady naznačily, že přerušují podporu problémovým automobilkám a nechají tržní síly a regulační mechanismy, aby urychlily odchod nekonkurenceschopných firem. Tlak na konsolidaci pomůže zvýšit mezinárodní konkurenceschopnost čínských automobilových značek, řekl Xin během briefingu.

Peking se také snaží prohloubit mezinárodní spolupráci v době, kdy geopolitické napětí se Západem klade otázky týkající se expozice dodavatelských řetězců automobilového průmyslu na Čínu. Čína vítá zahraniční investice a spolupráci v technologiích, jako jsou pevné baterie a samořídící vozidla. Čínští výrobci automobilů jsou také vyzýváni, aby investovali a zakládali továrny v zámoří, řekl Xin.

"Měli bychom spolupracovat, abychom udrželi stabilitu dodavatelských řetězců," řekl a dodal, že automobilové společnosti různých zemí mohou spolupracovat na vytvoření efektivního globálního dodavatelského řetězce.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688