Okénko kryptoměny  |  23.06.2023 09:32:54

Největší správce aktiv na světě chce spustit bitcoinové ETF

VanEck, ProShares, Invesco či Grayscale. Všechny tyto společnosti spojuje jeden společný zájem – spuštění své vlastního bitcoinového spotového ETF ve Spojených státech, které umožní investovat do bitcoinu každému, aniž by si musel kupovat Bitcoin přímo na burze a starat se o jeho úschovu. Kromě společného zájmu o spuštění bitcoinového ETF však všechny tyto společnosti spojuje ještě jedna věc, a to odpor ze strany americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která dosud všechny žádosti o spuštění tohoto druhu fondů chladnokrevně zamítla.


Důvod odmítnutí spotových ETF založených na bitcoinu byl vždy stejný. Americký regulátor SEC je nespokojen s neregulovanou povahou kryptoprostoru a tvrdí, že trh je snadno manipulovatelný a plný podvodů. SEC však zároveň v minulosti schválila bitcoinové futures ETF, které se od spotového ETF liší primárně v tom, že nedochází ke skutečnému nákupu bitcoinů jako podkladových aktiv, ale jen k nákupu bitcoinových futures kontraktů. Futures kontrakt je smlouvou mezi dvěma stranami, která je uzavřena v současnosti a nese v sobě povinnost nákupu nebo prodeje libovolného aktiva v budoucnosti za konkrétní cenu k určitému datu.


A přestože spotové ETF založené na Bitcoinu nejsou v jiných zemích žádnou novinkou, USA v tomto zatím zaostává. Například jen v sousední Kanadě se obchoduje několik bitcoinových ETF včetně Purpose Bitcoin ETF, který je největším spotovým ETF v Kanadě. Důvodem je fakt, že Kanadské regulační orgány se obecně považují za tolerantnější a mírnější než regulační orgány v USA.


Celá situace kolem spotových ETF se však může již brzy změnit. Společnost BlackRock, největší institucionální správce aktiv na světě, která spravuje aktiva v hodnotě více než 10 bilionů dolarů, oficiálně podala žádost o spuštění vlastního spotového ETF založeného právě na Bitcoinu. Podíváme-li se na hrubý domácí produkt například Slovenska, který v roce 2021 dosáhl po přepočtu výše 116,5 miliard USD, BlackRock má pod zprávou až 86násobek ročního slovenského HDP.


Správné načasování?

Má BlackRock nějaké informace, o kterých zbytek trhu neví? Tuto otázku si v posledních dnech klade nejeden investor. Načasování žádosti o spotové ETF však přichází právě v době, kdy SEC doslova útočí na kryptoburzy a na samotné kryptoměny. Jen před pár týdny SEC obvinila kryptoburzy Binance a Coinbase z několika přestupků, jako například z porušování zákonů o cenných papírech, poskytování služeb stakingu či v případě Binance i z  neregistrovaného prodeje kryptoměn BNB a BUSD. SEC také zveřejnila seznam více než 60 krypto projektů, které vnímá jako cenné papíry a obvinila kryptoburzy z toho, že poskytují obchodování těchto aktiv.


Od počátku snah o spuštění spotového ETF bylo podáno více než 30 žádostí, přičemž některé z nich jsou stále aktivní, některé byly po čase staženy a jiné zase SEC přímo zamítla. Americký regulátor zároveň neprojevil žádné známky toho, že by se jeho myšlení nebo postoj v této oblasti měl v brzké době změnit. BlackRock je však silným a významným hráčem ve světě financí s dobrými vztahy s americkými regulátory, což pro mnohé investory přináší světýlko naděje, že v průběhu příštích měsíců by skutečně mohlo dojít ke vzniku prvního spotového ETF v USA. Otázkou však i nadále zůstává, proč BlackRock podává svou žádost právě v době, kdy SEC vede silnou anti-kampaň proti krypto sektoru.


Jak je uvedeno v žádosti, správcem bitcoinů pro ETF od BlackRock by měla být kryptoburza Coinbase. Nejedná se o první spolupráci mezi těmito společnostmi, protože ještě minulý rok se tyto společnosti spojily, aby poskytly možnost institucionálním investorům BlackRocku investovat do kryptoměn. Coinbase však čelí obviněním ze strany SEC a proto bude zajímavé sledovat, jak bude SEC reagovat na kooperaci BlackRock-Coinbase ve snaze o spuštění ETF. Senior ETF analytik Bloombergu Eric Balchunase však na sociální síti Twitter poznamenal, že BlackRock je se svými dosavadními žádostmi o ETF téměř neporažený. Z celkem 576 žádostí od BlackRock byla historicky zamítnuta jen jedna. I proto si řada analytiků myslí, že tentokrát to nebude jinak a BlackRock se stane první společností se spotovým bitcoinovým ETF.


Jak to bude fungovat?

Fond obchodovaný na burze od BlackRocku, který je v žádosti pojmenován jako „iShares Bitcoin Trust“ by měl přímo držet fyzické bitcoiny, které budou uloženy v úschově společnosti Coinbase. Fond bude kótován na burze Nasdaq a cena se bude počítat denně na základě referenční ceny CF CME. Všechny akcie emitované společností budou plně kryty kryptoměnou Bitcoin a společnost nebude moci emitovat žádné nové akcie, aniž by předtím uskutečnila přímý nákup BTC.


Schválení spotového ETF je pro trh kryptoměn určitě býčím signálem. Na trh kryptoměn by mohlo začít proudit obrovské množství nových investorů a kapitálu, a to zejména od subjektů, kteří nechtějí mít starosti s přímým nákupem a úschovou Bitcoinu a neplánují Bitcoin používat pro platební účely. Snížení rizika protistrany a operačního rizika by bylo jistě významným lákadlem i pro instituce, které chtějí získat expozici vůči Bitcoinu bez nutnosti řešení jakýchkoliv technických aspektů.


Daniel Mitrovský

Daniel Mitrovský

Daniel působí ve společnosti Fumbi od roku 2021 jako analytik a v současnosti zastává pozici Head of Crypto.Vystudoval obor Finance, bankovnictví a investování na Univerzitě Mateja Bela v Banské Bystrici. Ve světě kryptoměn se pohybuje již několik let a jako analytik zkoumá ekonomické, technologické a aplikační implikace kryptoměn.




Fumbi

Společnost Fumbi přináší jednoduché řešení na stále větší a hůře přehledný trh s kryptoměnami. Jako první na Slovensku, ale také v Česku a Polsku, přináší investiční řešení pro širokou veřejnost – tedy pro všechny, kteří uvažují nad investováním do kryptoměn. S více než 100 000 uživateli je lídrem na českém i slovenském trhu.

Více informací na www.fumbi.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688