plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  23.06.2023 08:28:36

Plzeň - Bolevák láká ke koupání. Voda má velmi dobrou kvalitu

Bolevák láká ke koupání. Voda má velmi dobrou kvalitu

Bolevák (foto: M. Pecuch)

Bolevák (foto: M. Pecuch)

Jedno z nejoblíbenějších rekreačních míst v Plzni – Velký bolevecký rybník, Plzeňany nazývaný Bolevák, slibuje na letošní letní sezonu příznivé podmínky ke koupání. Voda má podle odborníků velmi dobrou kvalitu, hladina Velkého boleveckého rybníka je oproti loňsku vyšší. Hygienicky rizikové sinice ve vodě nejsou.

 „Do léta vstupuje Bolevák oproti předchozím sezonám v podstatně zlepšené kondici. Kvalita vody je velmi dobrá a hladina rybníka je výše, než byla loni touto dobou. Laboratorní analýzy už také v letošním roce dokládají zlepšení chemismu vody, proto očekáváme opětovný růst vodních rostlin, které pomohou kvalitu vody dále zlepšovat,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravyživotního prostředí.

Bolevák - dopouštění (ilustrační foto: M. Pecuch)

Bolevák - dopouštění (ilustrační foto: M. Pecuch)

Podle hydrobiologa Jindřicha Durase má Velký bolevecký rybník se svými 43 hektary vodní plochy výjimečné postavení. „Velmi dobrá kvalita vody v posledním desetiletí je výsledkem v Česku ojedinělého projektu zaměřeného na obnovu rybničního ekosystému. V rybníce se podařilo zvládnout koloběh fosforu, tedy pro sinice naprosto klíčové živiny, a byla podstatně zředěna rybí obsádka. Výsledkem byl ústup sinic a výrazné zvýšení průhlednosti vody. Průhledná voda s sebou ale logicky nese i růst ponořené vegetace. Ta sice velmi zlepšuje kvalitu vody, ale zároveň vadí plavcům a jachtařům. Proto je biomasa ponořených rostlin ve vegetačním období regulována žací lodí Bolek,“ upřesnil Jindřich Duras.

Dobrá kvalita vody a pomalu mizející ostrůvek v pozadí = příznivý start do koupací sezóny 2023! (zdroj foto: SVSMP)

Dobrá kvalita vody a pomalu mizející ostrůvek v pozadí = příznivý start do koupací sezóny 2023 (zdroj foto: SVSMP)

V první polovině léta správci rybníka na část břehu pod Bílou Horou navezou štěrk dolomitického vápence. Ten se v mělké vodě bude pomalu rozpouštět a tím zvyšovat odolnost vody v rybníku proti výkyvům pH. „To je velmi důležité, protože když bude třeba razantněji omezit růst sinic, musí se použít několik tun síranu hlinitého, aby se sinicím odebrala nejdůležitější živina – fosfor, a ony nemohly růst. A síran hlinitý je kyselý, proto je nutné, aby voda v Boleváku tento zásah snadno ustála a neokyselila se současně také,“ vysvětlil Jindřich Duras.

Velký bolevecký rybník zažíval od roku 2017 období výrazně snížené hladiny vody. Deště v letech 20212022 rybníku nepomohly, většinu spadlé vody zachytila vyschlá krajina, les a ostatní vegetace. Situace vygradovala v srpnu 2022, kdy v rybníku chybělo do přelivu 134 centimetrů. Vzhledem k tomu, že průměrná hloubka rybníka je 2,05 m, byla to už kritická situace. Proto byl v září 2023 dokončen projekt přečerpávání vody z Berounky. Jedná se o složitou záležitost, protože vodu v Berounce je nutné řádně předčistit, Boleváku to ale výrazně pomohlo. Díky projektu je hladina výše, než by byla bez jeho existence. V době sucha má však projekt své limity. Nízký stav hladiny a průtoku vody v Berounce v těchto dnech již dopouštění neumožňuje. „Z důvodu poklesu aktuálního průtoku v řece Berounce pod limitní hodnotu minimálního zůstatkového průtoku, který je dán povolením k nakládání s vodami, byla úpravna vody pro doplnění Velkého boleveckého rybníka 16. června odstavena. Aktuální průtok v Berounce sledujeme a pokud to podmínky dovolí, bude čerpání vody opět zprovozněno,“ informovala mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Další vývoj bude záležet na počasí – kolik naprší a kolik se odpaří – i na tom, jak se bude dále dařit čerpání a čištění vody z Berounky.

Stav hladiny - graf

Stav hladiny - graf

V zimním období proběhly i práce na regulaci pobřežních porostů rákosu a orobince, které měly snahu se při snížené hladině silně rozrůstat. „Na rekreačně exponovaných místech bude třeba v omezování rákosu i orobince pokračovat i v létě. Aktuálně se hledá optimální způsob, tedy jakou mechanizaci použít,“ doplnil náměstek Aleš Tolar.

Další rybníky

Rybník Košinář se odlišuje od ostatních rybníků v soustavě tím, že jakost vody je z pohledu koupání podstatně horší. Je to tím, že na Košináři se s koupáním nepočítá a rybník je nově využíván pro sportovní rybolov. Proto je i rybí obsádka podstatně hustší a způsobuje svým rytím silný zákal a uvolnění živin, které pak podporují růst planktonních řas.

Ostatní rybníky soustavy se vyznačují velmi dobrou kvalitou vody. Průhlednost se pohybuje mezi 1 až 1,5 metru a po sinicích není ani stopy. Ponořené vodní rostliny jsou sice na většině rybníků přítomny, což je pro kvalitu vody velmi dobře, nacházejí se však mimo plochu nejvíce využívanou plavci a v míře, která neomezuje rekreaci. Chemicky a mikrobiologicky je voda v rybnících setrvale velmi dobré jakosti. Příznivý vývoj očekávají hygienici i v dalším průběhu léta.

Informace o stavu hladiny rybníka, čerpání a teplotě vody je možné sledovat na webu:
https://bolevak.plzen.eu

Text: Monika Krausová


Zveřejněno: 23. 6. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688