Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.06.2023 11:26:19

Kdy a jak moc tuzemské domácnosti přispějí k zažehnutí ekonomiky (Ozvěny trhu)

Již šest čtvrtletí v řadě dochází k mezičtvrtletnímu snižování spotřeby českých domácností, což přispívá k odeznívání vysoké inflace. Slabá poptávka je v cenovém vývoji nicméně citelněji znát až nyní. V posledních dvou měsících jádrová inflace výrazně zpomalila. Pokud by jádrové ceny meziměsíčně rostly průměrným tempem posledních tří měsíců po celý rok, dosáhla by jádrová inflace v meziročním vyjádření dvouprocentního cíle. Zdá se tak, že prodejci již nedokážou dále šroubovat ceny vzhůru tváří v tvář slabé poptávce.

Vzhledem k propadu kupní síly není nijak překvapivé, že domácnosti razantně zbrzdily utrácení. Kupní síla průměrné mzdy se v letošním prvním čtvrtletí pohybovala na úrovni druhé poloviny roku 2017, zatímco reálná spotřeba domácností klesla ještě výrazněji, a to až na úrovně roku 2016. Ve srovnání s ostatními středoevropskými zeměmi a dalšími zeměmi s nejvyšším nárůstem cenové hladiny jde o unikát.

V porovnatelném inflačním prostředí se spotřeba českých domácností propadla zdaleka nejvíce. To je také jeden z klíčových důvodů, proč domácí ekonomika jako jedna z mála ještě nedohnala předpandemickou úroveň.

Propad kupní síly však není jediný faktor vysvětlující slabou spotřebu. Domácnosti značnou část příjmů odkládají bokem, jak potvrdila i míra úspor domácností v závěrečném loňském čtvrtletí. To, že zůstala poměrně vysoká, pravděpodobně potvrdí i údaj za letošní první čtvrtletí, který lze očekávat koncem tohoto měsíce. Míra úspor se pohybuje vysoko nad dlouhodobým průměrem, poblíž hodnot zachycených během pandemie, a zároveň nad průměrem Evropské unie.

Tendenci tuzemských domácností spořit lze částečně odvodit také z přesunu prostředků do spořicích produktů, zejména pak termínovaných vkladů. Ten zůstává značný, byť zhruba od loňského podzimu již nezrychluje. Termínované vklady tvoří zhruba 27 procent celkových bankovních vkladů domácností, o 8,7 procentního bodu více oproti konci roku 2021. Podíl prostředků na běžných účtech naopak klesl o 13 procentních bodů, což odpovídá přibližně 300 miliardám korun, přičemž objem celkových vkladů za stejné období vzrostl o 230 miliard. Nafukující se polštář úspor domácností tak zatím přispívá k tlumení poptávky a tím inflačních tlaků, což je koneckonců jeden z klíčových kanálů měnové politiky.

Otázkou však zůstává, kdy dojde k významnějšímu rozpouštění úspor a oživení spotřebitelských výdajů, které se soudě dle dubnových dat stále ještě nedostavilo. K pouze mírnému oživení spotřebitelské poptávky a postupnému rozpouštění úspor by podle nás mělo dojít ve zbývajícím průběhu letoška. To by mohlo podpořit inflační tlaky a bude zřejmě také určitým impulzem pro hypoteční trh. Spolu s postupným snižováním úrokových sazeb a s ohledem na slabší výstavbu by to mohlo vést k opětovnému tlaku na růst cen nemovitostí.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

03.01.2023Ekonomiku ohřeje až jaro (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.10.2022Česká ekonomika ztrácí energii (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688