Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.06.2023 18:39:09

Pokles úrokových sazeb na obzoru, komunikace ale zůstává jestřábí (Tématické reporty)

Úrokové sazby ČNB nedoznaly změn ani na červnovém zasedání. Podpora pro pokračující stabilitu sazeb byla v bankovní radě tentokrát silnější, když hlasování dopadlo poměrem 5:2 (oproti 4:3 na minulém zasedání). Centrální banka rovněž zopakovala závazek bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Vyjádření guvernéra Michla byla opět jestřábí. Sazby podle něj zůstanou na současné či vyšší úrovni po delší dobu, než finanční trh očekává. Poslední data však podle nás ukazují na poměrně rychlý ústup inflace. První snížení úrokových sazeb tak očekáváme v září a do konce letošního roku by měla repo sazba klesnout ze současných 7 % na 6,25 %. Komunikace bankovní rady však pravděpodobně ještě nějakou dobu zůstane jestřábí.

Česká národní banka dnes v souladu s očekáváními opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak nadále činí 7 %. Na této úrovni se přitom nachází již přesně rok, když k jejímu poslednímu zvýšení došlo ještě za minulé bankovní rady vedené guvernérem Rusnokem. Centrální banka ve svém prohlášení rovněž zopakovala, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Podpora pro zvýšení úrokových sazeb byla tentokrát v bankovní radě slabší. Minulé hlasování v květnu skončilo těsným výsledkem, když tři centrální bankéři hlasovali pro zvýšení sazeb o 25 bb, zatímco zbylí čtyři preferovali pokračující stabilitu. Dnes se však poměr hlasů mezi těmito dvěma možnostmi změnil na 5:2 ve prospěch stabilních úrokových sazeb. Guvernér Michl na tiskové konferenci znovu zmínil, že současná úroveň sazeb je dostatečná pro zmírnění domácích poptávkových tlaků.

Celkové vyznění tiskové konference guvernéra Michla bylo však opět jestřábí. Ten uvedl, stejně jako na několika předchozích zasedání, že příště úrokové sazby buď zůstanou beze změny, anebo se zvýší. Nic na tom podle guvernéra nemění ani dosavadní nad očekávání ČNB svižný pokles inflace. Nejvíce jestřábí však byl výrok, že sazby zůstanou na současné či vyšší úrovni po delší dobu. Tvrzení o vyšších sazbách po delší dobu od bankovní rady slýcháváme často, dosud však žádnou konkrétní úroveň nezmiňovala. Guvernér také řekl, že současná očekávání finančního trhu ohledně snižování úrokových sazeb ČNB jsou přehnaná a podle jeho názoru se nenaplní. Před zasedáním finanční trh do konce letošního roku zaceňoval snížení úrokových sazeb v souhrnu o 100 bb s tím, že první z nich by mělo přijít již v září.

Poslední data ukazují na poměrně rychlý ústup inflace. Ta meziroční je sice stále vysoká, avšak rychle klesá. Důležitější pro měnovou politiku je významné snížení jádrových cenových tlaků plynoucích z tuzemské ekonomiky, ke kterému v poslední době došlo. Hlavním faktorem v tomto ohledu je pravděpodobně stále velmi utlumená poptávka domácností, která souvisí s výrazným poklesem reálných mezd. Poslední data o vývoji inflace za květen jsme komentovali zde: https://bit.ly/CPI_May23_CZ. Předstihové indikátory z reálné ekonomiky navíc na rychlé oživení hospodářské aktivity prozatím rozhodně neukazují. Potřebu dále zvýšit úrokové sazby už neindikuje ani poslední prognóza ČNB zveřejněná na začátku května. Na nižší úrokové sazby by navíc měla působit i vládou ohlášená fiskální konsolidace, jejíž efekt na ekonomiku a inflaci současná prognóza ČNB ještě nezahrnuje. Podle guvernéra Michla je ohlášená fiskální konsolidace pozitivním signálem, do úvahy ji však podle jeho slov bude brát až ve chvíli, kdy projde legislativním procesem.

Podle nás se blíží okamžik, kdy ČNB začne úrokové sazby snižovat. Prognóza ČNB přitom poměrně výrazné snížení úrokových sazeb očekává již v letošním třetím čtvrtletí. Bankovní rada sice hodnotí rizika prognózy jako vyvážená, podle nás jsou však s ohledem na výše zmíněná data spíše vychýlená v protiinflačním směru. Komentáře bankovní rady se často týkají meziročních veličin, které vývoj v posledních měsících plně nereflektují. Plnou reflexi posledního vývoje by ale mohla nabídnout srpnová prognóza ČNB. My s prvním snížením sazeb ČNB počítáme v září. Klesnout by však měly pouze o 25 bb. Ve stejném rozsahu pak podle nás ČNB sníží sazby také v listopadu a prosinci. Na konci letošního roku by tak podle naší prognózy měla repo sazba klesnout ze současných 7 % na 6,25 %. Celkově ale čekáme, že snižování úrokových sazeb bude pouze pozvolné a vyšší úrokové sazby přetrvají po delší dobu, jak často zmiňují centrální bankéři. Další vývoj tuzemských úrokových sazeb nicméně zůstává spojen s velkou mírou nejistoty a bude záviset především na dalším vývoji ekonomiky a inflace.

Předpokládáme, že komunikace bankovní rady zůstane ještě nějakou dobu jestřábí. Důvodem je snaha bankovní rady držet korunu na silnějších úrovních a tlumit očekávání finančního trhu ohledně snižování úrokových sazeb.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688