ČSÚ (ČSÚ)
Z domova  |  20.06.2023 11:18:30

Naděje dožití mužů a žen na Vysočině opět roste

Po letech ovlivněných koronavirovou pandemií se naděje dožití mužů i žen ve všech krajích opět meziročně zvýšila. Muž narozený v Kraji Vysočina v roce 2022 se dožije pravděpodobně věku 76 let a 3 měsíců, žena 81 let a 11 měsíců. Vyšší naděje dožití při narození byla u mužů vypočtena pouze v Praze, u žen v Praze a Jihomoravském kraji.

Každý rok jsou Českým statistickým úřadem vydávány úmrtnostní tabulky, ze kterých lze vyčíst celou řadu důležitých informací. Podrobné úmrtnostní tabulky za Českou republiku a kraje jsou sestaveny s jednoletým věkovým intervalem, odděleně pro muže a ženy. S ohledem na vyloučení nahodilých výkyvů jsou krajské tabulky zpracovány vždy za dvouleté kalendářní období.

Nejznámější ukazatel je naděje dožití (střední délka života) - udává počet roků, kterých se pravděpodobně dožije osoba právě x–letá. Ukazatel se používá nejčastěji v podobě naděje dožití (střední délka života) při narození – tedy kolika roků se dožije osoba právě narozená.

Z dlouhodobého pohledu se naděje dožití při narození na Vysočině, kromě let 2017 - 2021 u mužů a 2019 - 2021 u žen, průběžně zvyšuje. Za posledních 20 let vzrostla u mužů o 3 roky a 5 měsíců a u žen o 2 roky a 8 měsíců. V rámci ČR došlo za stejné období ke zvýšení naděje dožití o 4 roky a 1 měsíc u mužů a 3 roky a 4 měsíce u žen.

Údaje zjištěné z dvouletých průměrů let 2021 a 2022 udávají, že v Kraji Vysočina se muž narozený v roce 2022 pravděpodobně dožije věku 76 let a 3 měsíců, což představuje nárůst střední délky života o 8 měsíců proti předchozímu období. Vyšší naděje dožití při narození byla u mužů vypočtena pouze v Praze. Žena narozená v roce 2022 v Kraji Vysočina se dožije pravděpodobně 81 let a 11 měsíců, což je mezi kraji třetí nejvyšší věk za Prahou a Jihomoravským krajem. V předchozím období byla vypočtena naděje dožití zhruba o 3 měsíce kratší. Osmiměsíční meziroční přírůstek v roce 2022 u mužů a tříměsíční u žen navrací střední délku dožití po propadu posledních let na úroveň okolo roku 2014.

V roce 2022 pětačtyřicetileté muže z Vysočiny čeká pravděpodobně ještě 32 let a 9 měsíců, ženy stejného věku ještě o 5 let více. Muž, který žije v Kraji Vysočina a v roce 2022 dovršil 65 let, se pravděpodobně dožije dalších 15 let a 10 měsíců, pětašedesátiletá žena přibližně 19 let a 6 měsíců. Přes pokles naděje dožití v „covidových“ letech lze jako u všech věkových kategoriích i zde spatřit prodloužení střední délky života. Proti roku 2003 je u pětašedesátiletých zaznamenáno prodloužení naděje dožití o 1,5 roku u mužů a o 2 roky u žen.

Naděje dožití v daném věku - průměr let 2021 a 2022

Naděje dožití (střední délky života) při narození v Kraji Vysočina

Naděje dožití (střední délky života) ve věku 65 let v Kraji Vysočina

Kontakt:
Ing. Štěpánka Vampolová
Oddělení informačních služeb, Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
Tel.: 567 109 080
E-mail: stepanka.vampolova@czso.cz

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688