mmr.cz (MMR)
Dotace  |  19.06.2023 15:31:34

Schváleno již přes 7 tisíc projektů, proplaceno přes 9 miliard korun - Evropské fondy

V novém programovém období evropských fondů 20212027 bylo zatím schváleno 7 056 projektů v hodnotě 55,6 miliard korun. Z nich bylo 9,2 miliard oprávněným příjemcům proplaceno. Česká republika již Evropskou komisi zažádala o platbu 134 milionů korun. Na svém jednání na Ministerstvu pro místní rozvoj o tom 19. června informovala Rada pro evropské fondy. Druhá část jednání se týkala nadcházejícího českého předsednictví zemí Visegrádské skupiny.
„S potěšením jsme prezentovali informace o úspěšném startu čerpání z evropských fondů v aktuálním programovém období 20212027. Došlo již také k odeslání prvních žádostí o platbu Evropské komisi v hodnotě 134 milionů korun. Ve srovnání se začátkem období 20142020 máme tedy rychlejší start, a to i přes zpoždění při vyjednávání legislativy na evropské úrovni,“ uvedl Stanislav Schneidr, vrchní ředitel sekce koordinace evropských fondů, mezinárodních vztahů a cestovního ruchu. „Jestliže ve srovnatelném časovém rozpětí byly v předchozím období proplaceny příjemcům 3 miliardy korun, nyní je to třikrát více – 9,2 miliard korun. Schválených projektů v realizaci je za 55,6 miliard korun oproti 30,1 miliardám korun v období 20142020,“ dodal Schneidr.

Jednání se věnovalo i ukončování programového období 20142020, v němž je třeba dokončit a vyúčtovat všechny zbývající projekty do konce letošního roku. Celkem bylo příjemcům proplaceno již 590,6 miliard korun, což představuje 91 % z celkové částky 649 miliard korun, které měla České republika z evropských fondů politiky soudržnosti v tomto období k dispozici. Více aktuálních informací o stavu čerpání z fondů EU naleznete na webu www.dotaceEU.cz.

Další část jednání Rady se týkala příprav českého předsednictví zemí Visegrádské skupiny, které začne 1. července 2023 a potrvá do 30. června 2024. Ministerstvo pro místní rozvoj jako národní koordinátor plánuje uspořádat expertní workshopy a jednání nejvyšších politických představitelů zemí zabývajících se politikou soudržnosti a regionálním rozvojem. Cílem v oblasti politiky soudržnosti je vést politickou diskuzi o jejím budoucím směřování a zapojit do ní více členských států. MMR tak spolupracuje s partnery z rozšířeného formátu V4+4+3, který zahrnuje země Pobaltí a Balkánu.
Evropské fondy: Schváleno již přes 7 tisíc projektů, proplaceno přes 9 miliard korun
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688