Cez.cz (ČEZ)
Energie  |  19.06.2023 15:48:00

Topná sezona skončila, nyní jsou na programu dne revize a údržba - ČEZ Teplárenská

Podle společnosti ČEZ Teplárenská ze Skupiny ČEZ trvala v její režii na severu Čech topná sezona 2022/23 v průměru 244 dní. Dodávky tepla od září 2022 do května 2023 meziročně klesly. Hlavním důvodem jsou úspory na straně zákazníků.

„Konkrétně v Ústí nad Labem trvala 241, Teplicích a Bílině 242, Chomutově a Jirkově 247 a Kadani a Klášterci nad Ohří 245 dní. S dodávkami tepla jsme začínali mezi 15. až 19. září 2022 a ukončili jsme je mezi 19. až 20. květnem 2023. Předcházející topná sezona 2021/2022 přitom začala v rozmezí 19. až 21. září 2021 a skončila mezi 4. až 9. květnem 2022. Trvala tak v průměru 231 dní. Aktuální sezona 2022/23 tak skončila o deset dní později,“ shrnula vše podstatné Šárka Vinklerová, ředitelka pro obchod a strategii ČEZ Teplárenské. Přestože byla uplynulá topná sezona delší, dodávky tepla byly nižší. „Pokud jsme očistili pokles dodávek tepla o vliv počasí, tak jsme se dostali na úsporu ze strany zákazníků ve výši 11 procent,“ upřesnila ještě.

Podle technického ředitele společnosti Davida Bauera se už nyní ČEZ Teplárenská připravuje na otázku, až se jich zima zeptá, co dělali v létě. „Zjednodušeně řečeno, v současné době si již připravujeme na pravidelné letní odstávky. Během nich dojde na klasickou kontrolu a údržbu technologie a rozvodů tepelné energie. V praxi to znamená, že proběhnou veškeré opravy, revize a údržbové práce, diagnostika technického stavu parovodů, horkovodů a teplovodů, kontroly výměníkových stanic, případně výměny dosluhujících armatur a podobně.“

Jako každoročně jsou termíny letních odstávek ve všech regionech, kde ČEZ Teplárenská působí, zveřejněny na webových stránkách společnosti: Letní odstávky 2023 | ČEZ Teplárenská (cezteplarenska.cz). V Ústí nad Labem probíhají odstávky dle jednotlivých městských částí již nyní, a to až do konce června. Další jsou naplánovány až na konec srpna. V červenci pak proběhne v různých termínech většina odstávek v Chomutově a Jirkově. Srpen bude hlavně patřit Teplicím, Bílině a Klášterci nad Ohří. Města zásobovaná teplem z Elektrárny Prunéřov mají přitom společné krátké jednodenní odstávky 2. a 9. července, kdy proběhnou revize tepelných napáječů.

Zaměstnanci ČEZ Teplárenské udělají během odstávek maximum proto, aby se jim je podařilo ukončit co nejdříve a dopad na zákazníky byl tak co nejmenší.

„Severočeské teplo“ od ČEZ Teplárenské pochází především z CZT (zejména z elektráren a tepláren Skupiny ČEZ). Společnost však dodává teplo také z decentrálních zdrojů (plynové kotelny, kogenerační jednotky). Na severu Čech, konkrétně v Ústeckém kraji, zásobuje teplem města Ústí nad Labem, Trmice, Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří, Kadaň, Teplice, Bílina, Ledvice, Dubí, Krupka, Duchcov, Hrob a Osek. Hlavními výrobci tepla pro ČEZ Teplárenskou jsou zde elektrárny společnosti ČEZ – Tušimice (Kadaň), Prunéřov (Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří) a Ledvice (Teplice, Bílina, Ledvice), plynové kotelny (Dubí, Krupka, Duchcov, Hrob a Osek) a Teplárna Trmice (Trmice, Ústí nad Labem). Kromě velkých odběratelů v podobě různých firem a společností se celkem jedná o bezmála 90 000 domácností (cca 4 690 TJ ročně).

Ota Schnepp , mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688