Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  20.06.2023 12:31:28

Největší stablecoin Tether přece jen držel rezervy v čínských cenných papírech

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

V minulosti kolovaly v kryptografickém prostředí zvěsti, že společnost Tether Holdings, která stojí za největším stablecoinem Tether (USDT), držela rezervy, které tento stablecoin kryjí, také v čínských cenných papírech. I když se těmto nařčením společnost účelově bránila, aktuálně zveřejněné dokumenty newyorským generálním prokurátorem tyto zvěsti potvrdily.

Proč je důležité znát složení rezerv?

Stablecoiny jsou typem kryptoměn, které se spoléhají na stabilnější aktivum jako základ své hodnoty. Nejčastěji se o stablecoinech mluví jako o měnách navázaných na fiat měnu, jako je například americký dolar, či euro, ale jejich hodnota může být navázána i na drahé kovy nebo jiné kryptoměny. Stablecoiny jsou v podstatě méně volatilní kryptoměny s větším potenciálem podobat se typům měn, které lidé již každodenně používají. Účelem těchto kryptoměn je zajistit stabilitu ceny.

Všechny stablecoiny jsou kryté nějakým aktivem nebo kombinací aktiv v rezervě. Rezervou může být například zlato, hotovost nebo dokonce krátkodobý podnikový dluh. Myšlenka spočívá v tom, že peníze v rezervě slouží jako zástava za stablecoiny. Tzn., že kdykoli držitel stablecoinu vyplatí své tokeny, z rezervy se odebere stejná částka aktiv. Existuje mnoho různých typů stablecoinů a ne všechny jsou si rovny. Největší stablecoin je Tether, který byl vytvořen v roce 2014. Podle internetových stránek společnosti tvoří zhruba 85 % aktiv USDT hotovost, peněžní ekvivalenty, krátkodobé vklady a krátkodobé podnikové dluhy.

Kvalita aktiv kryjících stablecoiny je dlouho předmětem zkoumání kvůli klíčové roli, kterou stablecoiny na kryptotrhu hrají. Stablecoiny jsou specifickou součástí stále rostoucího kryptoměnového ekosystému, kterou využívají především investoři do kryptoměn jako praktický a nákladově efektivní způsob transakcí s kryptoměnami, k přesunům peněz na kryptoměnové trhy a z nich, k výměně prostředků mezi burzami a jako útočiště v dobách vysoké volatility. Je to něco jako společný jmenovatel mezi ostatními kryptoměnami. Obchodníci ke svým transakcím nejčastěji využívají právě stablecoin USDT, který má v oběhu přibližně 83,5 miliardy USD. Pokud by Tether nebyl schopen tokeny vyměnit za dolary, důvěra v kryptoaktiva by byla otřesena.

O tom, co by to mohla znamenat pro trh, jsme se v mnohem menším měřítku mohli přesvědčit loni v květnu, kdy zkrachoval do té doby čtvrtý největší stablecoin TerraUSD, jehož tržní kapitalizace byla zhruba jen 10 miliard dolarů. Rezervy TerryUSD byly převážně tvořeny bitcoinem, jehož náhlý prodej začal nebezpečně roztáčet inflační spirálu, kdy prodej tolika bitcoinů najednou srážel jeho cenu, což nutilo tvůrce TerryUSD k ještě větším prodejům, aby svůj stablecoin zachránili. Že to byl marný boj, to už dnes víme. Krach TerryUSD vyvolal následně v dominovém efektu krachy do té doby několika velkých hráčů.

Proto je zapotřebí zkoumat, z jakých aktiv se skládá kolaterál všech stablecoinů, přičemž znát odpověď na tuto otázku je o to důležitější právě v případě největšího a nejhodnotnějšího stablecoinu Tether.

Složení kolaterálu stablecoinu Tether (USDT)

Jak ukazují dokumenty zveřejněné newyorským generálním prokurátorem, společnost Tether minimálně v minulosti držela cenné papíry vydané čínskými společnostmi a počítala je mezi své rezervy. Ostatně tuto informaci zveřejnila již agentura Bloomberg v říjnu 2021, když zjistila, že rezervy Tetheru zahrnují miliardy dolarů krátkodobých půjček čínským společnostem a také značnou půjčku kryptografické platformě Celsius Network. Společnost Tether tehdy popřela, že by měla jakoukoli expozici vůči dluhu krizí postižené společnosti China Evergrande Group, ale odmítla uvést, zda drží cenné papíry jiných čínských společností nebo emitentů.

Aktuálně zveřejněné dokumenty získal newyorský generální prokurátor v rámci urovnání sporu s newyorským úřadem státního návladního, který se týkal obvinění, že společnost lhala o svých rezervách a skrývala ztráty, a který se vedl již v roce 2021. Holding poskytnul dokumenty, jejichž obsahem byly dopisy, bankovní účty, skladba rezerv, adresy peněženek a podrobný popis postupů pro odhalování praní špinavých peněz. Dokumenty obsahují seznam aktiv společnosti Tether do 31.03.2021.

Podle těchto dokumentů držela společnost Tether v určitém okamžiku cenné papíry emitované významnými čínskými státními společnostmi jako Industrial & Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp. a Agricultural Bank of China Ltd. (Čínská zemědělská banka). Společnost Tether rovněž držela cenné papíry vydané společnostmi od Deutsche Bank AG po Barclays Bank Plc a ArcelorMittal SA.

Je nutno však mít na paměti, že se jedná o období před dvěma lety. Od té doby zažil segment kryptografie vskutku velmi bouřlivé období, ve kterém stablecoin Tether (USDT) prokázal svou odolnost. Ostatně na to také odkazuje sama společnost ve svém pátečním prohlášení. V reakci na zveřejněné informace na svém blogu uvedla, že:

„Společnost Tether je ve srovnání se situací před dvěma lety v úplně jiné pozici. V čele odvětví během největších událostí typu černá labuť v letech 2020 a 2022 prokázala, že její rezervy jsou extrémně likvidní, vysoce kvalitní a připravené být k dispozici pro podporu jakéhokoli objemu odkupu.“

Poté, co došlo loni v květnu ke krachu stablecoinu TerraUSD, společnost Tether mírnila napětí na trhu. Ve svém loňském červencovém prohlášení uvedla, že v té době již nedržela žádné čínské komerční cenné papíry. Zároveň uvedla, že její celková držba komerčních papírů klesla na 3,7 miliardy dolarů, a že plánuje nejpozději do listopadu 2022 snížit tuto expozici na nulu.

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Boj proti fámám

Ze zveřejněných dokumentů o bankovních vztazích, půjčkách, ale hlavně investicích společnosti Tether vyplývá, že holding také poskytnul významné půjčky třetím stranám, přičemž několik z takto podpořených subjektů mělo zřízené bankovní účty v různých bahamských bankách. Vzhledem k tomu, že na bahamských ostrovech měla své sídlo i loni zkrachovalá kryptoburza FTX, je otázkou, kdo byly ony podpořené subjekty. To však dokumenty nespecifikují. Nicméně i to je živná půda pro vznik různých fám.

Nejinak tomu bylo i po krachu stablecoinu TerraUSD. Tehdy se objevily zvěsti, že podíl z držených cenných papírů tvoří z 85 % cenné papíry čínských či asijských komerčních subjektů, a že je holding nucen tyto aktiva prodávat nazpět s 30% slevou. Společnost Tether k těmto zvěstem vydala prohlášení na svém blogu, ve kterém tato tvrzení vyvrací a dále uvádí, že:

„Pozice vůči společnosti Celsius byla zlikvidována bez jakýchkoli ztrát pro Tether.“

Společnost Celsius Network byla významně postihnuta krachem stablecoinu TerraUSD, přičemž jí v té době reálně hrozil krach jako jiným kryptoúvěrovým společnostem.

Co dalšího obsahují zveřejněné dokumenty?

Banky, fondy a kryptoburza

Ze zveřejněných dokumentů lze zjistit, že společnost Tether měla minimálně do 31.03.2023 zřízené bankovní účty u Deltec Bank & Trust, Ansbacher Limited, Capital Union Bank a Far Eastern International Bank pro aktiva podporující USDT. Své rezervy holding svěřil také do kapitálových fondů, které spravovaly společnosti Bradbury Investment a Metis Global Partners. Část svých dolarových rezerv a rezerv v kryptoměně bitcoin měl holding uložen na partnerské kryptografické burze Bitfinex. Rezervy v hodnotě více než 2 miliard dolarů držela společnost Tether také ve zlatě.

Právní zástupce společnosti Tether ve zveřejněných dokumentech uvedl, že ani Tether, ani Bitfinex nepoužívaly rezervní prostředky pro provozní účely. A jen dvě osoby společnosti Tether (finanční ředitel a investiční ředitel) měly pravomoc přesouvat zisky z rezervního účtu na provozní účet. Dle vyjádření právního zástupce využívaly společnosti Tether a Bitfinex pro firemní provozní účely prostředky uložené na bankovních účtech u bank Deltec a Far Eastern International Bank.

Půjčování

Dle zveřejněných dokumentů poskytovala společnost Tether úvěry třetím stranám ve formě stablecoinů USDT. Do konce prvního čtvrtletí roku 2021 dosáhnul objem poskytnutých úvěrů 5,1 miliardy dolarů, přičemž tento objem kapitálu si půjčilo jen necelých 30 subjektů. Půjčky byly zajištěny kolaterálem v podobě digitálních aktiv, jako je bitcoin nebo Ether, nebo cenných papírů.

Pro srovnání, o jak velký objem půjček se jedná, stačí porovnat objem poskytnutých úvěrů s v té době jedním z největších věřitelů v oblasti digitálních aktiv, společností Genesis Global Capital, která za stejné období poskytla půjčky v souhrnné výši 9 miliard dolarů. Z porovnání tak vyplývá, že společnost Tether se minimálně v té době řadila k velkým úvěrovým hráčům.

Jedním z větších věřitelů byla i společnost Bitfinex. Ta si od společnosti Tether půjčila více než 600 milionů dolarů. Celý úvěr pak splatila v průběhu ledna 2021 (13. ledna). K půjčce došlo již v roce 2018, přičemž ke zveřejnění poskytnutí úvěru došlo poté, co se v druhé polovině roku 2019 objevilo tvrzení, že burza přišla o 850 milionů dolarů z prostředků zákazníků a firem ve prospěch zpracovatele plateb Crypto Capital Corp.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688