Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  19.06.2023 13:23:02

Binance v dalších problémech, tentokrát na evropském trhu!

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Je to jen pár dní, co se největší kryptoměnová burza na světě, Binance, dostala do problémů s americkým regulátorem Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) a nyní čelí obdobným výzvám také na evropské půdě. Na její činnost se zaměřily francouzské vyšetřovací orgány, které burzu Binance prověřují kvůli údajnému nezákonnému poskytování služeb v oblasti digitálních aktiv a praní špinavých peněz. Ty v minulém týdnu provedly v evropském sídle společnosti kontrolu. Mluvčí burzy k tomu bez dalšího vyjádření jen uvedl, že:

„Ve Francii jsou návštěvy regulačních orgánů a inspektorů na místě součástí regulačních povinností, které musí dodržovat všechny finanční instituce. Ve Francii dodržujeme všechny zákony, stejně jako na všech ostatních trzích, kde působíme.“

Dotazy na konkrétní případy vyšetřování ze strany orgánů činných v trestním řízení nebo regulačních orgánů již ponechal bez komentáře.

Aby kryptoměnová burza Binance neměla problémů dost, tak v pátek společnost oznámila, že poté, co neprošla registrační procedurou u nizozemských finančních úřadů, tak tamní trh raději opouští. Společnost k tomu uvedla, že nemohla získat registraci jako poskytovatel služeb virtuálních aktiv i přesto, že prozkoumala mnoho alternativních možností, jak poskytovat služby nizozemským rezidentům v souladu s tamními předpisy.

Počátkem června zažalovala SEC Binance a jejího generálního ředitele Changpeng Zhao mimo jiné za to, že tajně ovládali Binance.US v rámci "sítě podvodů" s cílem vyhnout se americkým zákonům. SEC ve 13 obviněních tvrdí, že společnost Binance uměle navyšovala své obchodní objemy, odváděla finanční prostředky zákazníků, neomezovala přístup amerických zákazníků na svou platformu, uváděla investory v omyl ohledně kontrolních mechanismů dozoru nad trhem a kontrolovala bankovní účty své americké pobočky, přestože tvrdila, že je nezávislá. Případ navazuje na březnovou žalobu amerického úřadu pro dohled nad deriváty, který tvrdí, že Binance a Zhao běžně porušovali jeho pravidla.

Francie byla prvním státem v EU a ze zemí tzv. G7, ve kterém společnost Binance získala registraci poskytovatele služeb v oblasti digitálních aktiv. Stalo se tak loni, kdy žádosti společnosti o registraci vyhověl francouzský úřad pro trhy AMF. Paříž se tak stala pomyslným evropským sídlem společnosti, přestože nadále tvrdila, že nemá definované globální ani regionální sídlo. Na aktivity společnosti na tamním trhu navázalo to, že vytvořila více než 150 stálých pracovních míst a uvedla, že do tamního blockchainového ekosystému investuje 100 milionů eur (cca 2,5 mld. korun).

Francouzská vláda dlouhodobě usiluje o to, aby se Paříž stala evropským centrem pro kryptoměny a fintech společnosti. Velmi tak uvítala, když se Binance, jakožto největší kryptoměnová burza na světě, rozhodla zřídit své evropské centrum právě v hlavním městě Francie. Právem to bylo označováno za výhru francouzské vlády a Zhao se na adresu Francie vyjadřoval pochvalnými slovy, že Francie je jednou z mála pro-krypto jurisdikcí.

Evropské problémy společnosti Binance mohou souviset s nově přijatým evropským nařízením známým pod označením MiCA. Tomuto zákonu dali evropští zákonodárci své požehnání zhruba v půlce dubna. MiCA je prvním uceleným regulačním zákonem v prodemokratických státech. Nastavuje jasně definovaná pravidla pro fungování trhu s kryptoměnami a zároveň definuje sankce pro případ, že by nějaká společnost tyto normy nedodržovala. Schválení přichází po sérii několika krachů velkých hráčů, kterým dominuje krach do té doby jedné z největších kryptoburz na světě, burzy FTX.

Guvernér francouzské centrální banky (Banque de France), Francois Villeroy Galhau, k vyšetřování společnosti Binance a k tématu regulace kryptografického trhu na páteční pařížské konferenci uvedl, že:

„K regulaci kryptokonglomerátů je zapotřebí mezinárodní spolupráce a zároveň bude k regulaci těchto firem pravděpodobně zapotřebí přijmout novou, aktualizovanou verzi nařízení EU, tzv. "MiCA 2".“

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

12.10.2023Problémy Binance nekončí, musí opustit ruský trh Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
03.07.2021Problémy Binance a čekají nás přísné regulace burz? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688