Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.06.2023 16:51:13

Poplatky za bitcoinové transakce klesají navzdory tomu, že stále čeká velký počet transakcí na zpracování

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Přestože transakční poplatky od svého letošního maxima výrazně klesly, tak stále čeká více než 212.000 transakcí na potvrzení. Prozatím největším rekordmanem v počtu ověřených transakcí se stal letošní 1. květen. Hned v úvodu května celá síť dokázala ověřit více než 682.000 transakcí. Jednalo se o krátkodobý výkyv, po kterém se počty ověřených transakcí za den vrátily do běžného pásma. Počet ověřených transakcí se totiž obvykle pohybuje v rozmezí zhruba čtvrt až půl milionu zpracovaných transakcí za den.


Graf počtu bitcoinových transakcí | zdroj blockchair.com

Na tento vývoj zareagoval trh růstem transakčním poplatků. Ty dosáhly svého letošního maxima 08.05.2023, kdy přesáhly 30 dolarů (31,145 USD). Od té doby se situace uklidnila a aktuálně se transakční poplatky pohybují pod úrovní 5 dolarů (2,273 USD dne 11.06.2023). Nicméně ani letošní nejvyšší hodnoty poplatků zdaleka nedosahují rekordních hodnot. Těch bylo dosaženo pár dní před oznámením čínského zostřeného tažení proti obchodování s kryptoměnami na tamním trhu. Transakční poplatky dosáhly svého maxima 21.04.2021, kdy činily 62,779 dolarů. V podstatě dvojnásobek toho, než jaké maximální úrovně dosáhly letos.

Transakční poplatky za bitcoin | zdroj bitinfocharts.com

Pokud by bitcoinoví těžaři chtěli zlikvidovat všechny nepotvrzené transakce, museli by navíc vytěžit přibližně dalších 138 bloků, potažmo 289,33 MB dat. Přesto, že kapacita bloků je vyšší, průměrná velikost bloku se pohybuje okolo 1,64 MB. Na druhou stranu průměrná velikost bloku 11.06.2023 činila rovné 2 MB. 

Denní průměrná velikost bloku | zdroj btc.com

Vzhledem k omezené kapacitě dat v bloku a možnosti vytěžit jeden blok za přibližně 10 minut, by tak zpracování nevyřízených transakcí zabralo těžařům více než jeden den, a to ještě za předpokladu, že by do sítě nepřitékaly nové požadavky na ověření. I tak se jedná o výrazný posun od 08.05.2023, kdy počet nepotvrzených bitcoinových transakcí přesáhl půl milionu čekajících transakcí.

Statistiky těžby bloků (11.06.2023 v 15:15) | zdroj Mempool.space

Zajímavostí je, že při srovnání průměrných transakčních poplatků dvou největších kryptoměn, vychází dráž síťové poplatky za transakci s kryptoměnou ethereum. V případě údajů dostupných na platformě bitinfocharts.com je průměrná výše poplatku za 11. červen 3,72 dolaru, zatímco průměrná výše poplatku za bitcoin je ve stejný den jen 2,273 dolaru.

Porovnání výše transakčních poplatků mezi BTC a ETH | zdroj bitinfocharts.com

Platforma etherscan oproti bitinfocharts.com udává o trochu jiné hodnoty. Dle této platformy činila průměrná výše transakčních poplatků za stejné období 3,49 dolaru. Nicméně i tak se jedná o vyšší hodnotu poplatku, než kolik aktuálně činí hodnota poplatku za zpracování bitcoinové transakce.

Na stejné platformě lze zároveň sledovat počet odbavených transakcí za den, kdy škálovatelnost Etherea umožňuje zpracovat několikanásobně víc transakcí denně, než kolik propustí síť Bitcoinu. Síť Etherea dosáhla svého maxima dne 09.12.2022, kdy zpracovala necelé 2 miliony transakcí (1.932.711 transakcí). A i když této hodnoty aktuální počty zpracovaných transakcí v síti Ethereum nedosahují, tak denní počet odbavených transakcí nad úrovní 1,1 milionu (1.106.073 transakcí dne 11.06.2023) je necelý trojnásobek toho, co dokázali zpracovat za stejné období těžaři bitcoinu (399.201 transakcí).

Graf počtu ethereových transakcí | zdroj etherscan.io


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688