Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.06.2023 15:52:00

Centrální banky si vzaly pauzu, trhy ale ovládají obavy z nástupu těžké recese

Obavy investorů z rostoucích ekonomických škod budou dominovat budoucím krokům centrálních bank, kde předseda Fedu Jerome Powell i prezidentka ECB Christine Lagardeová avizují další zvyšování úrokových sazeb, o 50 respektive 25 bazických bodů. Roste jejich přesvědčení, že avizované kroky centrálních bank neodvrátí recesi v americké ekonomice. Odrazem tohoto skepticismu je i tržní situace, kdy výnosy na 10letém německém i americkém dluhu obchodují pod dvouletými dluhopisy. Inverze výnosových křivek se prohloubila ve směru úrovní, které jsme viděli v úvodu března před krizí v americkém bankovním sektoru.

1

Zdroj: Bloomberg

Jaké vážné jsou vnímány obavy, že horlivost centrálních bankéřů co do ukočírování nejhorší inflace za generaci povede k tvrdému dopadu na ekonomiky a k rozpadu spotřebitelských výdajů. Evropská centrální banka (European Central Bank, ECB) zná tuto hrozbu až příliš dobře, neboť dvakrát v tomto století byla nucena přerušit zvyšování sazeb, což bylo v obou případech vnímáno jako chyba v provádění měnové politiky. Připomínka tohoto nebezpečí přišla ve čtvrtek, kdy Nový Zéland - průkopník v aktuálním cyklu zpřísňování měnových podmínek - reportoval pokles výkonu ekonomiky v posledním loňském a následně prvním letošním čtvrtletí - tedy technická recese.

"Zdá se, že centrální banky si nyní kolektivně myslí, že vyšší sazby jsou stále oprávněné, i když ekonomiky oslabují nebo jsou již v recesi," uvedl investiční ředitel spolešnosti GAM Investments Charles Hepworth pro Bloomberg s tím, že chyby v měnové politice mohou mít nezamýšlené důsledky.

Obnovená chuť ke zpřísňování tento měsíc nakazila globální centrální banky tváří v tvář cenovým tlakům. Centrální banky Kanady a Austrálie, tedy zemí, jejichž výnosová křivka ve čtvrtek poprvé od finanční krize invertovala, minulý týden překvapily obnovením zpřísňováním měnových podmínek.

Středeční rozhodnutí Fedu sice naplnilo očekávanou pauzu ve zpřísňování podmínek, ale přineslo výhled dalších zvýšení sazeb celkem o půl bodu ještě letos. Jedno z nich může přijít hned v červenci.

2

Zdroj: Bloomberg

Ve zvyšování sazeb bude velmi pravděpodobně pokračovat také ECB. Přitom již to poslední, ukázala data, bylo učiněno do ekonomiky ve stavu mírné recese.

V reakci na avíza z Fedu i ECB tradeři nyní očekávají sazby Fedu na konci letošního roku na úrovni 5,5 %, u ECB na 4 % do října.

Jenže ruku v ruce s tím se podívejme na onu inverzi výnosové křivky. Ta totiž typicky znamená, že trh očekává snižování sazeb na delším horizontu. A vývoj v ekonomikách tomu odpovídá. Nejnovější americká data ukazují, že se ekonomika sice zatím drží, ale její tah oslabuje.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688